Här leker mannen med döden - mitt i Malmö

Killen som tjuvåker utanpå buss 134 mitt i Malmö riskerar att skadas svårt om han tappar greppet. Men ingen sådan olycka rapporterades i går eftermiddag.
Foto: Läsarbild

Bilden togs mitt i Malmö i går eftermiddag: Bussen dundrar fram i centrum - och bakpå klänger en ung kille sig fast i cykelhållaren.

- Det han håller på med är oerhört livsfarligt, säger Staffan Kromnow på bussföretaget Veolia.

Buss 134 som körs av Veolia för Skånetrafiken avgick från Södervärn i Malmö mot Löddeköpinge klockan 13.30 i går.

Några minuter senare passerade den genom korsningen  vid Bergsgatan och Amiralsgatan  - med den unge mannen som tjuvåkte på utsidan.

- Det var märkligt att se. Taxibilar och andra tutade på honom men bussen bara fortsatte, säger en man som fotograferade händelsen med sin mobilkamera.

- Han måste redan ha hängt där i ett par hundra meter, minst. Och jag såg att han var kvar när bussen försvann ner mot centrum.

Bussen hade bara passerat en hållplats - på Bergsgatan. Antingen hoppade killen på där eller så hade han åkt med ända från Södervärns busstation.

- Det är ytterst farligt. Om bussen får upp farten och killen ramlar av så riskerar han antingen att slå ihjäl sig eller bli överkörd av andra som inte hinner bromsa, säger Staffan Kromnow, biträdande enhetschef på bussbolaget Veolia i Malmö.

"Han har inte en chans"

- Man får hoppas att han hoppade av senast vid Värnhemstorget för sedan kör bussen ut på motorvägen och då ökar faran ytterligare.

Enligt Staffan Kromnow har chauffören inte märkt att han hade en fripassagerare.

- Han har inte en chans i världen att se det inifrån bussen. Det är en död vinkel tätt bakom fordonet.

- Jag har varit i branschen i 25 år och detta är en av de få gånger jag har sett något sådant här. Det är oerhört sällan det inträffar, säger Staffan Kromnow for fortsätter:

- För några år sedan hade vi problem neråt Skanör-Falsterbo med att ungdomar på rullskridskor eller skateboard tog tag i bussar och lät sig dras med. Men det här är annorlunda.

livsfarliga trafiklekar

Tågsurf: Att åka på taket till ett tåg eller på plattformen mellan två vagnar. Vanligt i bland annat Indoneisien och Indien, och orsakar flera dödsolyckor årligen.

Åka koppel: Att man står på kopplingen mellan två spårvagnar. Är ett vanligt problem i europeiska städer med spårtrafik. Kallas att "honka" i Göteborg.

Bilsurf: Att hänga sig ut genom ett bilfönster eller att ligga på taket på en körande bil. Flera allvarliga trafikolyckor med dödlig utgång har inträffat.

Skitcha: Att stå på en skateboard och låta sig bogseras efter en moped eller motorcykel. Det är även förbjudet att knuffa på, på exempelvis en cykel.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!