– Jag är väldigt orolig över hur det ska påverka min vardag, säger Eva Joensuu, pendlare från Örtofta utanför Lund.– Jag är väldigt orolig över hur det ska påverka min vardag, säger Eva Joensuu, pendlare från Örtofta utanför Lund.
– Jag är väldigt orolig över hur det ska påverka min vardag, säger Eva Joensuu, pendlare från Örtofta utanför Lund.
Nu har id-kontrollerna införts för tågresenärer mot Sverige Foto: Peo MöllerNu har id-kontrollerna införts för tågresenärer mot Sverige Foto: Peo Möller
Nu har id-kontrollerna införts för tågresenärer mot Sverige Foto: Peo Möller
Det kryllar av poliser Foto: Peo MöllerDet kryllar av poliser Foto: Peo Möller
Det kryllar av poliser  Foto: Peo Möller
Den nya lagen sattes i kraft på natten mot måndag Foto: Peo MöllerDen nya lagen sattes i kraft på natten mot måndag Foto: Peo Möller
Den nya lagen sattes i kraft på natten mot måndag Foto: Peo Möller

Här kontrolleras de första tågresenärerna

Publicerad

Sedan i natt kontrollerar väktare på Kastrup alla tågresenärer mot Sverige.

Nu får ingen passera – utan ID.

– Jag är väldigt orolig över hur det ska påverka min vardag, säger Eva Joensuu, pendlare från Örtofta utanför Lund.

Vid midnatt infördes de nya ID-kontrollerna för tågresenärer mellan Danmark och Sverige. Tågen går inte längre direkt från Köpenhamn till Malmö. Alla tåg till Sverige avgår nu från Köpenhamns flygplats Kastrup.

På Kastrup slussas resenärerna igenom kontrollstationer. Mellan spåren står ett 325 meter långt stängsel. Runt 150 vakter bevakar kontrollerna, där allas legitimation fotograferas. De som inte har giltiga papper släpps inte vidare.

I Hyllie, det första svenska stoppet efter bron, sker nya ID-kontroller. För de första resenärerna uppstod inga köer.

– Men det kommer bli rejäla problem hem, det är jag helt övertygad om. Det har varit många sömnlösa nätter. Jag har pendlat till Danmark i 15 år men jag vet inte om jag kommer orka fortsätta pendla om det här fortsätter, säger Eva Joensuu.

Resor från Kastrup till Malmö förväntas ta 20 minuter längre än normalt. Tågen från Malmö till Köpenhamn körs som vanligt och påverkas inte av ID-kontrollerna.

Massiv kritik

Kritiken mot kontrollerna har varit massiv och tåg- och bussbolag liksom många resenärer fruktar stora förseningar.

– Ingen vet riktigt hur de enskilda kontrollerna ska följas upp eller vilka konsekvenser det blir. Mer än att det kommer kosta enorma belopp, förstöra en framgångsrik ekonomisk region på frammarsch och kränka möjligheten att söka asyl i Sverige, skriver Centerpartiets Annie Lööf på Twitter.

25 Skånepolitiker som företräder Moderaterna på kommun- och regionnivå skriver i en artikel på DN Debatt att kontrollerna borde genomföras under färd i stället och att alternativet att direktavvisa asylsökande som kommer från ett annat EU-land borde ha prövats mer seriöst.

Tio företrädare för Liberalerna kräver i Sydsvenskan att skånsk kollektivtrafik måste ersättas för de extra kostnader de nya id-kontrollerna medför.

"Söka asyl i andra länder"

I en undersökning från Yougov i december var 32 procent av svenskarna "mycket positivt" inställda till ID-kontrollerna. 17 procent var "ganska positiva" medan 26 procent var "ganska" eller "mycket negativa".

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) anser att ID-kontrollerna inte hotar asylrätten.

– Alternativet är inte att de asylsökande måste återvända till krig, utan de kommer att kunna söka asyl i andra länder, sa han till TT.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag