Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här kontrolleras de första tågresenärerna

– Jag är väldigt orolig över hur det ska påverka min vardag, säger Eva Joensuu, pendlare från Örtofta utanför Lund.
Nu har id-kontrollerna införts för tågresenärer mot Sverige
Foto: Peo Möller
Det kryllar av poliser
Foto: Peo Möller
Den nya lagen sattes i kraft på natten mot måndag
Foto: Peo Möller

Sedan i natt kontrollerar väktare på Kastrup alla tågresenärer mot Sverige.

Nu får ingen passera – utan ID.

– Jag är väldigt orolig över hur det ska påverka min vardag, säger Eva Joensuu, pendlare från Örtofta utanför Lund.

SÅ FUNGERAR ID-KONTROLLERNA

* Inga Öresundståg kommer gå från Köpenhamns Hovedbanegård till Sverige. I stället får resenärerna ta pendeltåg eller tunnelbana till Kastrup.

* Alla som anländer till Kastrup kommer att tvingas gå av tåget för att ta en rulltrappa upp till avgångshallen. Därefter får de åka ned på ett annat spår där det kommer finnas fem kontrollområden med upp till 34 slussar.

* Alla som reser till Sverige ska visa ID – den som inte kan visa ID får inte resa. Barn under 18 behöver dock inte visa ID om de är i sällskap med en förälder som kan visa ID. Ensamkommande barn måste ha giltigt ID.

* Företag som kör bussar, tåg eller färjor från Danmark till Sverige har ansvar för kontrollerna. De som inte genomför kontroller kan tvingas böta 50 000 kronor. Polisen ska kontrollera att det fungerar.

* Första månaden delar Skånetrafiken och danska tågbolaget DSB för kostnaderna, som beräknas till 9 miljoner danska kronor. DSB har dock sagt att resenärer kan tvingas betala för ID-kontrollerna framöver.

* Från Sverige kommer Öresundstågen gå hela vägen till Hovedbanegården, och på de resorna sker inga ID-kontroller.

Källa: Öresundsinstitutet, Skånetrafiken, näringsdepartementet.

Vid midnatt infördes de nya ID-kontrollerna för tågresenärer mellan Danmark och Sverige. Tågen går inte längre direkt från Köpenhamn till Malmö. Alla tåg till Sverige avgår nu från Köpenhamns flygplats Kastrup.

På Kastrup slussas resenärerna igenom kontrollstationer. Mellan spåren står ett 325 meter långt stängsel. Runt 150 vakter bevakar kontrollerna, där allas legitimation fotograferas. De som inte har giltiga papper släpps inte vidare.

I Hyllie, det första svenska stoppet efter bron, sker nya ID-kontroller. För de första resenärerna uppstod inga köer.

– Men det kommer bli rejäla problem hem, det är jag helt övertygad om. Det har varit många sömnlösa nätter. Jag har pendlat till Danmark i 15 år men jag vet inte om jag kommer orka fortsätta pendla om det här fortsätter, säger Eva Joensuu.

Resor från Kastrup till Malmö förväntas ta 20 minuter längre än normalt. Tågen från Malmö till Köpenhamn körs som vanligt och påverkas inte av ID-kontrollerna.

Massiv kritik

Kritiken mot kontrollerna har varit massiv och tåg- och bussbolag liksom många resenärer fruktar stora förseningar.

– Ingen vet riktigt hur de enskilda kontrollerna ska följas upp eller vilka konsekvenser det blir. Mer än att det kommer kosta enorma belopp, förstöra en framgångsrik ekonomisk region på frammarsch och kränka möjligheten att söka asyl i Sverige, skriver Centerpartiets Annie Lööf på Twitter.

25 Skånepolitiker som företräder Moderaterna på kommun- och regionnivå skriver i en artikel på DN Debatt att kontrollerna borde genomföras under färd i stället och att alternativet att direktavvisa asylsökande som kommer från ett annat EU-land borde ha prövats mer seriöst.

Tio företrädare för Liberalerna kräver i Sydsvenskan att skånsk kollektivtrafik måste ersättas för de extra kostnader de nya id-kontrollerna medför.

"Söka asyl i andra länder"

I en undersökning från Yougov i december var 32 procent av svenskarna "mycket positivt" inställda till ID-kontrollerna. 17 procent var "ganska positiva" medan 26 procent var "ganska" eller "mycket negativa".

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) anser att ID-kontrollerna inte hotar asylrätten.

– Alternativet är inte att de asylsökande måste återvända till krig, utan de kommer att kunna söka asyl i andra länder, sa han till TT.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!