Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här konfirmeras prinsen – Victorias fina hälsning

Här är medlemmarna i kungafamiljen
I dag konfirmeras prins Christian vid Fredenborgs slottskyrka.
Foto: KELD NAVNTOFT / RITZAU TT NYHETSBYRÅN

Danska prins Christian har konfirmerats i Fredensborgs slottskyrka.

Ceremonin präglades av pompa och ståt – men firandet blev ändå mindre än vanligt till följd av coronarestriktionerna. 

Prinsen har fått gratulationer från många håll, bland annat från kronprinsessan Victoria.

Kronprinsessan skickar lyckönskningar till sin danske gudson, med förhoppning om att de snart får möjlighet att träffas”, skriver svenska kungahuset i ett Instagram-inlägg.

Under lördagen har danska prins Christian konfirmerats. Ceremonin har skjutits upp flera gånger på grund av rådande coronarestriktioner. Den kungliga bekännelsebiskopen Henrik Wigh-Poulsen ledde konfirmationen. 

Klockan 11.00 blev det äntligen dags. I Fredenborgs slottskyrka konfirmerades prinsen och sedan gick evenemanget över till kansleriet där endast 25 gäster fick delta. 

– De kan bara vara 25 totalt, och det gäller också, även om man är kunglig. Så det blir ett något mindre ståhej än vad man kunde ha föreställt sig för landets framtida kung, säger Camilla Slyngborg, danska TV2: s reporter på plats.

Drottning Margrethe tar emot prins Christian.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Victorias fina hälsning

Eftersom inga gäster från utlandet fick delta kunde prins Joachim och hans familj, som bor i Paris, inte komma. Det gällde också för prinsens morfar, John Donaldson, som bor i England.

Prinsen har fått gratulationer från alla håll och kanter – även från svenska kungahuset. Kronprinsessan Victoria skulle ha varit på plats om det inte vore för restriktionerna.

I dag konfirmeras Prins Christian av Danmark i Fredensborgs slottskyrka. Prinsen är ett av Kronprinsessans fadderbarn och hade det inte varit för pandemin skulle Kronprinsessan i dag befunnit sig i Danmark för att delta vid konfirmationshögtiden. I stället har Kronprinsessan skickat lyckönskningar till sin danske gudson, med förhoppning om att de snart får möjlighet att träffas”, skriver Svenska kungahuset i ett Instagram-inlägg.

Kronprinsessan Victoria har skickat en hälsning till den danska prinsen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Får mer och mer ansvar

Fredenborgs slottskyrka används ofta för kungliga konfirmationer. Kronprins Frederik och prins Joachim konfirmerades där. Det samma gällde drottning Margrethe och hennes systrar. 

Prins Christian, född 2005, är kronprinsparets första son och blir landets nästa tronarvinge.

Han var bara sex år gammal när han debuterade i grå kostym som drottningens assistent vid det nya familjeporträttet på Frederiksborgs slott. Sedan dess har hans ansvar bara vuxit. 

Kronprins Frederik tillsammans med sonen och kronprinsessan Mary.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Han måste en dag vara kung”

Att han får mer och mer uppgifter är ett medvetet val från föräldrarnas sida, menar historikern och kungahusexperten Michael Bregnsbo. 

– Han måste en dag vara kung och tidigt planerades hur man bäst skulle förbereda sig för det. Medan drottningen och prins Henrik involverade Frederik och Joachim väldigt lite i de officiella uppgifterna, har kronprinsen och kronprinsessan valt att göra det på ett annat sätt, säger han till danska TV2. 

https://www.instagram.com/p/CO4yzP0gwu4/

SE FLER NYHETER: Prinsessan Athenas nya liv i Paris

Så blir framtiden för det danska kungahusets minsting: ”Inget är förbjudet”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!