Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här kan sportlovet bli för varmt för skidor

ISKALLA KILLAR. För Sixten Johansson från Malmö och Viggo Cedertjärn från Lomma är det vintersporterna som lockar. Skridskoåkning på den konstfrusna isen i Folkets park - och skidåkning utför.
Foto: Ulf Ryd

MALMÖ. Elvaåringarna Sixten Johansson och Viggo Cedertjärn åker skridskor i Folkets park i Malmö. Det är så nära vintern de flesta ungar kommer på sportlovet.

För det sydsvenska vädret nästa vecka lovar mest plusgrader.

– Vi vill ha vinter, säger killarna. Helst vill vi åka till Vallåsen och åka skidor.

Men meteorologen Johan Groth på vädertjänsten Storm har inte mycket hopp att ge de båda elvaåringarna.

- Nej, det är väldigt dåligt med vintern just nu, säger han.

- Vi får milda vindar söderifrån över hela landet. De kommer in från Atlanten och blåser upp till oss över Frankrike, Belgien och Tyskland. Och det är ingen våldsam omläggning av vädret på gång.

För Sixten Johansson från Malmö och Viggo Cedertjärn från Lomma är det vintersporterna som lockar mest på sportlovet. Skridskoåkning, som på den konstfrusna isen i Folkets park - och skidåkning utför.

Hoppas på snö i backen

Om killarna åker till skidparadiset Vallåsen på Hallandsåsens nordsida så kan det funka. Vallåsen lovar på sin hemsida att "det ligger riktigt mycket snö i pisterna" och att det ska hålla även vecka 8.

"Pingis och biljard"

Resten av tiden får det bli inomhusaktiviteter för dem.

- I så fall går jag på Kul i fem. Då blir det pingis och biljard, säger Sixten Johansson.

- Och jag friidrottar. Höjdhopp, längdhopp och 60 meter. Men helst höjdhopp, säger kompisen Viggo Cedertjärn.

Elvaåringarna enas om att bio nog också är ett bra alternativ.

Enligt Johan Groth på Storm blir det visserligen inte mycket vinter under sportlovet.

Men det kan tidvis ändå bli ganska bra uteväder - även om det inte ligger någon snö. Flera dagar får vi kanske till och med se solen.

Torrare luft på väg

- Först nu på måndag då det kommer in lite torrare luft och vi kan få växlande molnighet. Och sedan på onsdag-torsdag då det också blir hyggliga solchanser.

- Och sportlovets avslutning nästa lördag-söndag kan också bjuda på torrare luft, plusgrader och sol, fortsätter Johan Groth.

De som inte vill stanna i Sydsverige utan tänker resa till svenska fjällen kan se fram emot en fin vecka.

"Gott om snö i fjällen"

- Ja, där är det inga problem. Det är gott om snö i fjällen och det kan även bli lite sol till och från, säger Johan Groth.

- Men jag vill varna dem som kör upp för att göra sitt stugbyte nu på lördag-söndag. De får ta det försiktigt för det kan bli ett rejält snöfall i västra Svealand nu i helgen och då får vi rätt så besvärligt väglag.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!