Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här kan rent dricksvatten ersättas av avloppsvatten

Här kan rent dricksvatten ersättas av avloppsvatten
Framöver kan det bli att rent dricksvatten kan bytas ut mot avloppsvatten där det finns möjlighet. Foto: Minko Chernev / Colourbox

Vad sägs om att återanvända avloppsvatten för att ersätta dricksvatten?

Det kan bli verklighet i Halmstad och Laholm. 

– 30 procent av allt dricksvatten som vi producerar går till olika industrier, köpcentrum och andra företag, säger Fredrik Christensson, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens VA till SVT Nyheter Halland

Innan ni börjar må illa är det läge att klargöra att det inte är dricksvattnen ni dricker som kan ersättas av avloppsvatten, utan det rena drickvattnet som används till annat. 

– Är det rimligt att vi använder rent dricksvatten till allt som vi gör i dag? Som toalettspolning, bevattning och till industrier, säger Fredrik Christensson till SVT.

Det är förra sommarens dricksvattensbrist som gjort den här frågan aktuell. Vattnet som används till verksamheter som inte behöver ha vatten av högsta kvalitet kallas tekniskt vatten kan bli viktigt i framtiden. 

Nu är det inte vattnet vi dricker som ska ersättas av avloppsvatten, utan det rena dricksvatten som används till annat. Foto: Janis Smits / Colourbox

”Mogna att ta det här steget”

Laholmsbuktens VA har tillsammans med sex andra kommuner, ingått i en studie vid Lunds universitet som handlar om hur avloppsvatten ska kunna återanvändas för industrin.

Men ett byte görs inte i en handvändning. Det kommer troligen krävas mångmiljoninvesteringar och nya vattenledningar. 

– Vi är mogna för att ta det här steget och det är inte orimligt att vi har någon lösning med tekniskt vatten för industrier inom en femårsperiod. Vi har haft möten med ett antal verksamheter i Halmstad under våren och de diskussionerna forsätter, säger Fredrik Christensson.