Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här kan Madsen spärras in bland Danmarks farligaste

Här på Vestre fængsel i Köpenhamn har Peter Madsen suttit under hela häktningstiden, från den 12 augusti förra året.Foto: KØBENHAVNS FÆNGSLER
Peter Madsen får stanna kvar i häkte tills Kim Wall-fallet har tagits upp i nästa instans, Østre landsret.Foto: DEADLINE PRESS
Madsen disponerar en cell som den här på bilden och lever på sju–åtta kvadratmeter. Han får titta på tv men bara ta emot besök av sin advokat.Foto: KØBENHAVNS FÆNGSLER
På fängelset Herstedvester finns 150 intagna. De är Danmarks farligaste brottslingar – 49 av dem är dömda för mord.Foto: ANSTALTENVEDHERSTEDVESTER.DK

Efter domen fördes Peter Madsen, 47, tillbaka till Vestre fængsel där han suttit häktad i drygt åtta månader.

Om domen står fast ska livstidsstraffet troligen avtjänas i Herstedvester-fängelset.

Här sitter många av Danmarks farligaste fångar som Peter Lundin, dömd för fyra mord, trippelmördaren Elisabeth Wæver och sexmördaren John Knudsen.

Eftersom Peter Madsen genom sin advokat Betina Hald Engmark omedelbart beslutade överklaga livstidsdomen för mord fick han återvända till cellen han haft som häktad.

Sedan den 12 augusti har han levt sitt liv ensam i en cell på sju–åtta kvadratmeter i Vestre fængsel.

Madsen har haft så kallad besöks- och brevkontroll. Han har enbart fått ta emot besök av sin advokat. Inga andra utomstående har tillåtits.

Han har fått titta på tv, men telefon, dator eller iPad har varit förbjudna i hans cell.

Peter Madsen på väg ut från rättsmedicinska institutet i augusti förra året.Foto: IBL/POLFOTO

Restriktionerna är kvar

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen begärde och fick beviljat att restriktionerna skulle vara kvar, trots advokatens protester.

Det främsta skälet till detta är att Peter Madsen – som kallats "manipulativ" av åklagaren – inte ska kunna påverka vittnen.

Det antas dröja några månader tills Østre landsret, motsvarande en svensk hovrätt, kan ta upp mordet på Kim Wall igen.

Döms Peter Madsen till livstid även där placeras han med stor sannolikhet på anstalten Herstedvester. Den ligger i Albertslund i den västra utkanten av Köpenhamn.

 

LÄS MER: Peter Madsen döms till livstids fängelse

 

Landets farligaste fångar

Det fängelset tar emot många av Danmarks farligaste fångar och har speciella vårdprogram för dömda som behöver psykologisk eller psykiatrisk behandling.

Herstedvester har i dag 151 intagna – 95 procent av dem är män.

Tolv är dömda till livstid och 35 till förvaring, ett icke tidsbestämt straff för grova brott. 49 av dem är mördare – en del av dem är dömda för sexualmord på barn.

Mest känd av nuvarande intagna kan vara Peter Lundin, som suttit inlåst i 17 år för trippelmord år 2000. Tio år tidigare hade han avtjänat straff för mord på sin mor.

Avtjänar i genomsnitt 16 år

Andra kända namn är trippelmördaren Elisabeth Wæver, dubbelmördarna Steen Viktor Christensen och Helle Sara Peters, samt sexmördarna Jan Arno Beblein och John Knudsen.

En livstidsdömd i Danmark avtjänar i genomsnitt 16 års fängelse. Efter tolv år kan den dömde för första gången begära att släppas fri. Nästa chans ges sedan efter 14 år.

Väldigt långa fängelsevistelser förekommer. Naum Conevski som dömdes 1985 för mord på två 16-åriga pojkar året innan sitter fortfarande i fängelse efter nära 33 år.

På Herstedvester får Peter Madsen bära sina egna kläder och ha med sina egna hygienartiklar. Han får umgås med andra intagna men kan välja att hålla sig för sig själv.

Staten tar skadeståndet

Han får inte ha någon egen elektronik men kan hyra tv, cd-spelare och Playstation 2. Han förväntas arbeta i någon av fängelsets verkstäder eller delta i utbildning 37 timmar per vecka.

Byretten dömde Madsen att bland annat betala 120 000 danska kronor – motsvarande 175 000 svenska – till Kim Walls sambo.

 

LÄS MER: Juridiska experterna om domen mot Peter Madsen

 

Om skadeståndet kvarstår i nästa instans får sambon ut beloppet av danska staten som sedan får försöka driva in summan från den dömde.

Peter Madsens ubåt konfiskeras av staten och ska förstöras. Åklagaren har förklarat att båten inte ska lämnas hel utan kommer att skäras upp i mindre bitar.

Kräver prövningstillstånd

I sin dom noterar Københavns byret att Madsen uppenbarligen redan hade gett upp ubåten eftersom han medvetet sänkte den efter mordet på Kim Wall.

Skulle Peter Madsen fällas även i Østre landsret har han ingen självklar rätt att få upp sitt mål i högsta instans, Højesteret.

Han får göra det som i Sverige kallas att begära prövningstillstånd – han får begära att Procesbevillingsnævnet ger tillstånd till att fallet tas upp i Højesteret.

Sådant tillstånd ges bara i undantagsfall.