Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här kan du checka
in – med din hund

Tioåriga taxtiken Smilla tar emot gästerna på Abbekås hamnkrog och umgås med dem under måltiden. Och hon vill gärna ha sällskap av andra vovvar.
Foto: Anders Roos
Foto: Javier Brosch - Fotolia

Fler och fler hotellkedjor vill att hela familjen ska känna sig välkommen och lanserar därför hundvänliga hotell.

Här får hunden en lyxig goodiebag såväl som en egen säng och specialmeny. På Abbekås Hotell och hamnkrog är till och med chefen fyrbent.

På Abbekås Hotell och hamnkrog är alla välkomna så länge de sköter sig, samma regler gäller för människor och hundar. I alla fall om Smilla får bestämma. Och det får hon också. Hon är känd som hotellets strävhåriga och kortbenta chef, som gärna låter sig klappas av gästerna. Och är hon på riktigt bra humör sticker hon till hotellets middagsätande hundgäster rostade kycklingfiléer till förrätt.

– Ja, här är det Smilla som bestämmer. Men hon varierar lite i dagsform, säger krögaren Lotta Mellberg som driver hotellet.

Efter många bilresor mellan Skåne och boendet i Frankrike noterade Lotta Mellberg att det var en helt annan inställning till att ha hundar med sig i hotell- och restaurangmiljö i Europa jämfört med i Sverige. Sedan sju år tillbaka har man därför erbjudit ett Voff-paket på hotellet i Abbekås där hunden får ett VID-kit (Very important dog), innehållandes lyxiga skönhetsprodukter, en tass-handduk och hundgodis och annat smått och gott. Därutöver är hundarna välkomna att sitta med vid middagen och får en egen sovkorg. Emellanåt är det väldigt många hundar på berättar Lotta Mellberg, men antalet klagomål från andra gäster under åren kan hon räkna på två fingrar.

– De flesta tycker att det är så himla mysigt och klappar hundarna. Det är avstressande med djur, säger Lotta Mellberg.

"Fanns ett behov"

Även många större hotellkedjor satsar nu på en mer kontinental och hundvänlig profil. För tre år sen blev det rusning till Mercures hotell vid Arlanda under nyårshelgen. Runt 140 hundar hade checkat in för att i lugn och ro fira nyår utan smällare och raketer. Det är nämligen inte tillåtet med fyrverkeri i området runt flygplatsen. Mercure hotels bestämde sig för att hundägare skulle premieras på fler hotell runtom i landet, och satsade i höstas på tre särskilda hundhotell – i Stockholm, Nyköping och Malmö.

– Vi märkte att det fanns ett behov av hundvänliga hotell och att det var svårt för hundägare att få tag på rum. De har tidigare fått vända sig till campingar, säger Britt Pettersson, hotelldirektör i Malmö.

På Mercure hotel Malmö är rummen extra rymliga och samtliga är tillgängliga för hundar i obegränsat antal nätter mot en engångsavgift på 150 kronor. Hundarna får vid incheckningen en välkomstpåse med hundgodis och information om närliggande parker och rastställen. Det finns också hundbäddar och matskålar för utlån. I restaurangen finns också en bardel där hundarna kan vistas och äta middag tillsammans med husse och matte. En speciell hundmeny har utformats, mest på skoj, bland annat serveras tuggpinnar av ankkött med grönt pynt.

Hundhotellet i Malmö har snabbt blivit populärt.

– I sommar har vi haft många hundar på hotellet. Gästerna är jättenöjda och påpekar att det är många som inte vill ta emot husdjur, säger Britt Pettersson.

Hundvänliga hotell och campingar i Sydsverige

Abbekås Hotell & Hamnkrog, Abbekås.

Södra näs camping, Varberg.

Blå Huset B&B, Borrby.

Talldungen gårdshotell, Brösarp.

Söderåsens vandrarhem, Röstånga.

First camp, Eriksöre, Öland.

Best western plus, Kalmarsund Hotell, Kalmar.

Best western plus, Hotel Noble House, Malmö.

STF Vandrarhem Tollarp.

Mercure hotel, Malmö.