Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här kan barnfamiljer få förtur i bostadskön

Här är tre nyheter att hålla koll på.
Malmö Kommunala Bostadsbolag, MKB, uppmanas av kommunledningen att släppa till lägenheter för just barnfamiljer.

Ett antal bostäder inom Boplats Syd ska komma att öronmärkas endast för barnfamiljer.

Syftet är att minsak antalet familjer som hyr i andra hand av socialtjänsten, skriver tidningen Hem & Hyra.

Än så länge handlar det om ett förslag, skriver tidningen som lämnats i i kommunledningens budget för nästa år.

Syftet är att minska trycket på kommunens socialtjänst genom att ge fler hemlösa familjer ett eget hyreskontrakt.

Att särskilt märka ut ett antal lägenheter i kön skulle också underlätta för stora barnfamiljer eftersom konkurrensen om sådana bostäder är hård.

Krav på hyresvärdar

Det kommer inte krävas några nya tekniska lösningar för att öronmärka bostäderna, skriver tidningen. I dagsläget markerar den sökande själv om familjen har barn, allt som krävs nu är att hyresvärdarna går med att avdela boenden för just gruppen barnfamiljer.

Barnfamiljer kan få förtur till lediga bostäder i Malmö.Foto: Gugge Zelander/MKB Pressbild / Gugge Zelander

I förslaget skriver kommunen bland annat att det kommunala bolaget MKB ”bör” avsätta bostäder.

Särskilt avsatta lägenheter finns för övrigt redan i dag med boenden som enbart riktar sig åt exempelvis seniorer eller studenter.

– I stället för att ett par med lång kötid som lämnar villan och vill bo en sexrummare kan man sätta som krav att man ska ha barn för att kunna söka just den lägenheten. Precis som man sätter inkomst- eller arbetskrav i dag, säger Krister Hjelm, vd för Boplats Syd till Hem & Hyra.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) kommunstyrelsens ordförande i Malmö.Foto: PETER KROON / PRESSBILD

Kommunstyrelsens ordförande i Malmö, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), ser förslaget som ytterligare ett led i att minska antalet lägenheter som socialtjänsten hyr ut, trots att familjerna egentligen inte är i behov av sociala insatser.

– Som lagstiftningen ser ut ska socialtjänsten inte spela rollen som hyresvärd för dem som inte har någon social problematik. Det här är ett sätt att lösa situationen för de barnfamiljer som är hemlösa i dag. Det är ett sätt att ge dem bättre förutsättningar till att kunna få ett eget hyreskontrakt. MKB ger i dag lägenheter till socialtjänsten som skulle kunna öronmärkas i Boplats Syds kö i stället, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh till Hem & Hyra.

Förra året var 1 959 vuxna och 1 347 barn hemlösa i Malmö. Det är en ökning sedan tidigare år.

AppFoto: Skärmdump