Här är huvudpersonen. Lövgrodan sjunger i skymningen. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTOHär är huvudpersonen. Lövgrodan sjunger i skymningen. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO
Här är huvudpersonen. Lövgrodan sjunger i skymningen. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO
Catherine Thiesen, 54, hoppas på att få till en bild på grodorna Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTOCatherine Thiesen, 54, hoppas på att få till en bild på grodorna Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO
Catherine Thiesen, 54, hoppas på att få till en bild på grodorna Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO
Bengt Nilsson, 66, och Eva Nilsson, 63, har lyssnat på grodorna i 35 år. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTOBengt Nilsson, 66, och Eva Nilsson, 63, har lyssnat på grodorna i 35 år. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO
Bengt Nilsson, 66, och Eva Nilsson, 63, har lyssnat på grodorna i 35 år. Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO

Här invigs sommaren av sjungande grodor

Publicerad

Med värmen kommer livsgnistan tillbaka, inte bara för oss människor utan också för djuren. De skånska lövgrodorna är mitt uppe i sin parningssäsong - och det hörs. 

De spelande lövgrodorna kan - trots sin ringa längd på bara några centimeter - höras på upp till en kilometers avstånd. 

– Jag försöker vara ute i naturen så ofta som möjligt, och har alltid kameran med! säger Catherine Thiesen. 

På Österlen anordnas det grodsafaris som är mycket populära för naturälskare runt om i Sverige. I dammarna på Österlen är det full fart på grodorna, som börjar sin berömda symfoni i skymningen – och håller sedan igång hela natten. Trots att grodorna bara är några centimeter långa kan man höra deras intensiva sång på en kilometers avstånd. 

Symfonier i skymningen

Ofta hittar man fikande eller grillande sällskap som åkt ut i naturen bara för att få njuta av skönsången. En av dessa är Catherine Thiesen, från Tomelilla: 

– Den här veckan är jag bara ledig två nätter så jag måste passa på att sticka ut ikväll nu när det är så varmt och fint väder. Jag vill försöka filma och fotografera grodorna lite, och det är bara andra året som jag har försökt att göra det i skymningen så jag hoppas det blir full fart på dom inatt. 

Soldyrkande grodor

Lövgrodorna är tack vare häftskivor på tår- och fingerspetsar goda klättrare, och när parningen är över flyttar de upp i träd och buskar. Vill man hitta de små rackarna ska man leta efter soliga grenar, eftersom grodorna älskar att sola.

Bengt och Eva Nilsson från Eslöv är erfarna grodspanare. De har besökt Fyledalen varje år i hela 35 år för att få lyssna på grodsång i skymningen. 

– Förr i tiden, för 35 år sedan, fanns de bara i en damm i Baldringe. På den tiden var det den enda kända dammen så då visste man var man skulle leta efter dem, berättar Bengt och Eva.

Om man vill stöta på en lövgroda ska man leta i södra Skåne, och vill man höra grodornas sång gäller det att bege sig ut i vårkvällen och leta efter solbelysta grenar. 

 

Lövgrodan

Lövgrodan är en liten groda, de vuxna blir upp emot 4 centimeter.
De är oftast helt gröna på ryggsidan, och de har häftskivor på tår-

och fingerspetsar. 

Lövgrodan är begränsad till södra Skåne och de är frilysta i hela landet. 

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Relaterade ämnen
Nellie Erberth
Nellie Erberth

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag