Tre personer får intensivvård på Kristianstads sjukhus för influensan. Foto: Tomas Leprince
Tre personer får intensivvård på Kristianstads sjukhus för influensan. Foto: Tomas Leprince

Här intensivvårdas tre för influensan

Publicerad

Hittills har 14 svenskar dött i årets influensa och trycket på landets intensivvårdsavdelningar är fortsatt hårt.

För tre patienter i Kristianstad är tillståndet just nu livshotande.

– Det är patienter som behöver respirator för att kunna andas, säger Johan Vestergren vid Region Skånes pressjour till Kristianstadsbladet.

Epidemin har passerat sin kulmen men än är faran inte över.

Totalt sökte närmare 700 personer i landet vård för svininfluensan, A (H1N1), under vecka sju i februari, uppger TT.

Men vad som skiljer årets influensa jämfört med de flesta andra är att fler unga och medelålders har insjuknat jämfört med ett vanligt influensaår.

Hittills har 14 svenskar dött i sviterna och på landets intensivvårdsavdelningar vårdas fortfarande patienter.

I Region Skåne har situationen varit så pass ansträngd att regionen vände sig till Danmark för att säkra en intensivvårdplats.

– Det har varit väldigt ansträngt generellt, men det ser bättre ut nu, säger Johan Vestergren till Kristianstadsbladet.

Tre intensivvårdas

På centralsjukhuset Kristianstad (CSK) får just nu tre patienter intensivvård. Två av dem har drabbats av svininfluensan och den tredje för "vanlig" influensa.

– Det är livshotande. Det är patienter som behöver respirator för att kunna andas, säger Johan Vestergren efter att ha pratat med intensivvårdsavdelningen på lördagen.

Samtliga drabbade som just nu får vård på CSK är mellan 55 och 65 år och svårt sjuka, skriver Kristianstadsbladet.

Enligt Folkhälsomyndigheten kommer sportlovet innebär ett tillfälligt uppehåll för spridningen av båda influensatyperna A och B.

– Men när alla kommer tillbaka till sina arbetsplatser, skolor och dagis så kan spridningen ta ny fart, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

Influensa typ B, den mildare formen av influensan, väntas slå till lite längre fram i mars, men man blir sällan lika allvarligt sjuk av den.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag