Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här har förvildade kor tagit över byn

Korna har varit på rymmen sedan i somras. Nu är byborna frustrerade – och varken de eller myndigheterna får tag på djurägaren. Foto: Läsarbild
Nu är 18 djur på rymmen. De trampar ner trädgårdar och utgör en trafikfara när de går på vägen. Foto: Läsarbild
Länsstyrelsen bedömer att djurägaren inte sköter om djuren som han ska. Foto: Läsarbild

En liten småländsk by har invaderats av ett gäng på 18 kossor och tjurar.

Djuren har rymt från sin hage och varit på rymmen sedan i somras, något SVT Småland var först med att berätta.

– De trampar ner våra marker och är en trafikfara. Dessutom far ju djuren illa, säger en boende.

Första gången byborna polisanmälde djurägaren var för två år sedan. Då hade korna rymt från sin hage och ut i skog och mark kring den lilla byn i Alvesta kommun. Djuren fångades in men har sedan fortsatt rymma gång på gång.

Varje gång korna rymmer har byborna hört av sig till polisen och djurägaren. 

– De sticker i väg då och då och vi brukar sms:a djurägaren och han svarar alltid att han är på väg för att ordna upp det, säger en person.

I somras rymde djuren på nytt. Vissa av dem fångades in av djurägaren, men inte alla. Sedan dess har fler och fler djur rymt. 

Nu drar ett gäng på 18 individer runt över gårdar och hyggen.

– Det är kvigor och en tjur som vi sett. Risken är ju att tjuren betäcker andras djur. De trampar ner trädgårdar och utgör en trafikfara. Och korna far ju dessutom illa om de blir utan mat och vatten. De är helt förvildade och flyr när man kommer nära. Förra veckan befann de sig på vår gårdsplan och när jag gick runt knuten flydde de ut på ett hygge. 

Byborna är frustrerade och tycker Länsstyrelsen borde göra mer. Foto: Läsarbild

– Vi har tidigare fått tag på ägaren men nu svarar han inte. Inte heller länsstyrelsen når honom på det numret.

Varför tror du att de rymmer?

– Vi misstänker att de inte får nog med ensilage och rymmer för att söka mat. Staketen är dåliga och djur är ju rymningsbenägna. Eftersom ägaren bor flera mil härifrån har vi funderat på om han verkligen sköter den dagliga tillsynen.  

Länsstyrelsen i Kronoberg är inkopplad på ärendet sedan i somras men byborna upplever att det inte blir några åtgärder.

”Sköter inte djuren som han ska”

Myndigheten säger att de gjort flera kontaktförsök men inte lyckats få tag på djurägaren. 

– Det är svårt att få tag på honom. Djuren är förmodligen på rymmen för att de söker föda, de måste ju ha foder och vatten. För ett par veckor sedan var vi på gården med polisen, då var djuren på fastigheten. Då bedömde vi att de var okej i hullet, men vår bild är att ägaren inte är där och ser till dem varje dag som han ska, säger länsveterinär Fredrik Holm.

Fredrik Holm förstår bybornas frustration men säger att ärendet är svårt att besluta i och att det inte förenklas av att djurägaren håller sig undan.

– Innan jul hade fem djur rymt och då beslutade vi om omedelbart omhändertagande och avlivning i samband med älgjakten som pågick då. Men inget jaktlag sköt de fem djuren och senare fick vi information om att djuren var tillbaka på gården. Nu måste vi ta ett nytt beslut.