Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här har du din korv, Löfven – ”Behövs vodka och grädde”

Löfvens sista debatt – detta fick han i present. Åkesson: ”Ett signerat exemplar”.
Peter Grüner på charkföretaget Wiktor Olssons specialprodukter är glad över uppmärksamheten för korvarna.
Foto: Privat
Stefan Löfven tar emot korvpresente från Jimmie Åkesson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT /
Statsminister Stefan Löfven fick gott om presenter under partiledardebatten i riksdagshuset.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

När statsministern överraskades med en korvgåva i riksdagsbänken log charkuterimästaren Bengt Olsson, 77, i Bräkne-Hoby i Blekinge.

Bättre reklam kunde man knappast tänka sig.

Men att få hamna i finsalongerna med korven var egentligen ingen nyhet. Redan 2017 gjorde det lilla familjeägda företaget succé på efterfesten till nobelmiddagen.

Det var när Stefan Löfven gjorde sin sista partiledardebatt i riksdagen som de övriga partiledarna tillfälligt grävde ner stridsyxorna och smusslade fram sina presenter.

En efter en gick de upp i talarstolen och gav några ord på vägen inför Löfvens aviserade avgång i början av november.

Alla hade dessutom presenter med sig.

Moderaterna gav bort en en ABBA-konsert för två i London. Liberalerna kom med en brännare tänkt för crème brûlée-desserter.

KD hade samlat ihop till en middag för två på restaurang och koalitionspartnern Miljöpartiet ville sätta Löfven på tåget till Malmö för att äta äkta skånsk spettekaka.

Omskrivna ölkorvar

Jimmie Åkesson från sverigedemokraterna kom med presenter hemifrån – i hans presentförpackning låg de omskrivna ölkorvarna från Bräkne-Hoby.

Åkesson slog först fast att det det egentligen bara är intresset för korv som förenar de båda.  Därefter överräcktes gåvan i form av en signerad korvbok och dessutom den chilistinna ölkorven med namnet ”Die Hard 6.0”.

Löfven-gåvan, den starka korven från Blekinge.
Foto: Privat

Korven är en av charkföretaget Wiktor Olssons specialprodukter och togs fram för några år sedan av medarbetaren Peter Grüner.

Vad är det egentligen för korv Löfven fick?

– En typisk ölkorv. Flera kunder ville ha något extra starkt och det tog lite tid innan vi hittade rätt. Den här innehåller Carolina Reaper, världens starkaste chili.

Trotsar tyngdlagen

I företagets egen reklam varnas för att korven trotsar tyngdlagen med aggressiv och despotisk blick.

Vad betyder det?

– Att den sticker ut rejält. Det finns dom som inte anser att de kan äta den. Det går ett rykte att Bruce Willis tappade håret efter att ha tagit några tuggor.

Vad dricker man till?

– Jag skulle nog säga en flaska vodka, ett flak öl och kanske lite grädde för att återfå balansen i kroppen, säger Peter Grüner halvt på skämt.

Trots den tuffa styrkan är korven populär hos kunderna. I riksdagen erkände dock Jimmie Åkesson, själv stor korvälskare, att den var för tuff för honom.

– Om den här korven är för stark för Åkesson så ska jag banne mig äta den, svarade Löfven.

Flera förklaringar

Att korven letade sig in i riksdagshuset har möjligen två förklaringar. 

En finns nära till hands. Charkföretagets ägare Bengt Olsson har en son som heter Anders och tjänstgör som talskrivare åt bland andra Åkesson.

Men framför allt har charkuteriet nått berömmelse bortom länsgränserna.

Man vann chark-SM med sina isterband 2016. Och 2018 blev ägaren Bengt Olsson prisad av korvakademin som årets korvprofil med motiveringen att han ”vårdar ett kulturarv där man förenar hantverk, tradition och smak”. Man vann också chark-SM med sina isterband.

Charkuteriföretaget grundades 1948 och förser än i dag invånarna i bygden med olika sorters prisbelönta svenska charkprodukter.

2017 bjöds Bengt Olsson för övrigt även upp till Stockholm för att servera nattamaten till nobelpristagarna.

– Då var det all möjlig korv, isterband förstås, men även ost- och baconkorv och kallrökta produkter, minns Peter Grüner.   

Här applåderar riksdagen efter Löfvens tal – men inte Åkesson

Stefan Löfven tackade för tiden som statsminister med ett tal under partiledardebatten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!