Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här har barnfamiljer det bäst och sämst

Barnfamiljer får det allt bättre ställt. Foto: Shutterstock
Lomma kommun toppar den skånska listan – och Malmö är sämst i hela Sverige. Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Svenska barnfamiljer får det allt bättre ställt och i Lomma kommun är andelen barn som lever i fattigdom lägst i Skåne.

Men trots de positiva rapporterna finns det orter i länet som inte klarar sig lika bra.

Malmö kommun är sämst i hela Sverige – med en barnfattigdom på 25,2 procent.

Läget för barnfamiljer i Sverige blir bättre och bättre. Antalet barn som lever under fattiga förhållanden har minskat ordentligt på flera orter.

Lomma är den kommun i Skåne som har lägst andel fattiga barn, på 2,6 procent. Även Kävlinge (4,0), Ystad (4,3), Staffanstorp (4,9), Vellinge och Ängelholm (5,1) ligger i toppen av listan. Det rapporterar Sydsvenskan.

Lägst ner hamnar Landskrona (16,3), Perstorp (15,6), Helsingborg (14,7) och Malmö (25,2). Av landets alla 290 kommuner ligger Malmö sämst till – men barnfamiljerna får det allt bättre, även där. Siffran har tidigare legat på 31 procent.

Barnfamiljer har det bättre ställt

Enligt Rädda Barnens årliga rapport om barnfattigdom har Skåne den näst högsta andelen ekonomiskt utsatta barn i hela Sverige. Sämst är Södermanlands län.

Däremot meddelar organisationen att samtliga grupper av barnfamiljer har fått det bättre ställt. Detta gäller även barn som är en del av familjer med utländsk bakgrund, samt barn med ensamstående föräldrar.

Trots den positiva trenden så visar det sig också att klyftorna mellan barnfamiljerna i samhällets olika ekonomiska skikt ökar. Familjer med bättre levnadsstandard har inkomster som stiger fortare än grupper med mer utsatta individer. 3,1 procent av de barn som har föräldrar som är födda i Sverige lever i fattigdom – jämfört med barn med utlandsfödda föräldrar, där siffran är betydligt högre: 21,6 procent.

Allt fler föräldrar i arbete

De senaste årens högkonjunktur tros vara en bidragande faktor till de allt bättre siffrorna.

– Framförallt är fler föräldrar i arbete. Men vi har även sett en del bra reformer som flerbarnstillägg och förstärkt bostadsbidrag, säger Ola Mattsson, Rädda Barnens Sverigechef, till TT.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!