Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här hånas Trump i Danmark – med en jättebebis-ballong

Många Köpenhamnare tittade fascinerat upp på Trump-ballongen på Rådhusplatsen i Köpenhamn.Foto: NIELS CHRISTIAN VILMANN / TT NYHETSBYRÅN
Ballongen har en väldigt stor blöja på sig. Foto: NIELS CHRISTIAN VILMANN/TT NYHETSBYRÅN

I måndags skulle USA:s president Donald Trump besökt Danmark – om han inte hade ställt in besöket efter den berömda Grönland-kontroversen. 

Men ett sorts Trump-besök fick Köpenhamnarna ändå – i form av en väldigt stor ballong som svävade ovanför Rådhusplatsen. 

– Det handlar om att ge alla danskar möjlighet att komma hit och på ett fredligt sätt uttrycka sitt missnöje med Trump, säger arrangören Morten Skovgaard. 

Det var rimligen inte någon som passerade Rådhusplatsen i Köpenhamn under måndagen som missade den sex meter höga ballongen som svävade högt upp i luften. Den var misstänkt lik en baby-Donald Trump och tilldrog sig stor uppmärksamhet. 

Det var under måndagen som den riktiga Donald Trump skulle besöka Danmark. Men den amerikanska statschefen ställde in besöket efter en kontrovers om Grönland. 

Beskedet kom efter att presidenten uppgett att han ville köpa Grönland, som är danskt territorium. Svaret från Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, var ett tydligt nej. Hon kallade det hela för en ”absurd diskussion”.

Den riktiga Donald Trump som avbokade sitt besök i Danmark. Foto: MARKUS SCHREIBER / AP TT NYHETSBYRÅN

”Han kommer få se ballongen”

Arrangörernas önskan var från början att Donald Trump skulle få se karikatyr-ballongen men grämer sig ändå inte över att så ej blev fallet. 

– Vi har hela tiden varit helt obrydda om han skulle komma hit eller inte. Han kommer få se ballongen ändå, eftersom amerikanska medier är här och bevakar, säger Morten Skovgaard till TV2

Första gången den stora Trump-ballongen skickades upp i luften var i London under sommaren 2018. Då besökte den amerikanska presidenten staden, men välkomnandet gjorde honom inte direkt glad. 

– Jag brukade älska London som stad, berättade Donald Trump då för The Sun. 

– Men när man inte känner sig välkommen, varför ska man då vilja stanna här? Om de skickar upp stora ballongen bara för att få mig att inte känna mig välkommen, då finns det inga anledningar för mig att åka till London längre. 

Jättebebis-ballongen skickades upp på Rådhusplatsen under måndagen. Foto: NIELS CHRISTIAN VILMANN / TT NYHETSBYRÅN

Har grävt ner stridsyxan

Trots det inställda besöket verkar stridsyxan mellan USA och Danmark vara nergrävd. Donald Trump och Mette Frederiksen har talat över telefon med varandra. 

Donald Trump ska ha kallat Mette Frederiksen för en ”underbar kvinna”, och konstaterade att USA och Danmark har en god relation, rapporterar AP.

– Vi hade ett bra samtal. Hon ringde och det värdesätter jag mycket, säger Donald Trump till nyhetsbyrån.

Den danska statsministern beskrev telefonmötet som konstruktivt.

– Vi har en god relation med amerikanerna. Det bör man inte ta fel på. Vi har det på många nivåer. Jag hoppas att vi kan fortsätta att utveckla vårt samarbete och kan hantera de utmaningar som vi står inför. Det förändras inte av att det här mötet inte blir av, sa Mette Frederiksen till Ekstrabladet.  

Arrangören Morten Skovgaard är nöjd med måndagens ballongprotest var nöjd med aktionen. 

– Det handlar om att ge alla danskar möjlighet att komma hit och på ett fredligt sätt uttrycka sitt missnöje med Trump, säger han.

Ladda ner Kvällspostens app.