Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här hämtar mc-gänget kokain för 40 miljoner

Narkotikan var fördelad i 38 paket som tillsammans vägde 37,7 kilo. Analysen visade att det var 77-82 procent kokain.
Foto: Polisen

MALMÖ. Det kriminella mc-gänget Satudarah i Malmö som utmanat Hells Angels har krossats av Skånepolisens aktionsgrupp mot grov organiserad brottslighet.

En högt uppsatt ledare från Holland, gängets president i Malmö och tre andra medlemmar riskerar att dömas till mycket långa fängelsestraff. De greps på bar gärning med kokain värt cirka 40 miljoner kronor.

- Det här är mycket farliga personer, säger Petra Stenkula, ställföreträdande chef på länskriminalen.

Beslaget är ett av de största som gjorts i Sverige. Det handlar om 37,7 kilo kokain som vid en analys visade sig vara nästan 80 procent rent.

Kammaråklagare Magnus Ramebäck har åtalat sammanlagt sju personer för grovt narkotikabrott. Fem av dem tillhör Satudarah, den sjätte är mannen som misstänks ha sålt kokainpartiet. Den sjunde är en bekant till de åtalade gängmedlemmarna.

- Vi förstod att det var mycket narkotika men inte så mycket och det var intressant att det faktiskt var så många som hade, så att säga, fingrarna i syltburken, säger Petra Stenkula.

Tillslaget mot svenska Satudarah gjordes efter en längre tids spaning.

- Vi var ju väldigt intresserade av att hindra dem från att etablera sig och därför började vi tidigt titta på individerna, säger Petra Stenkula.

Riktade in sig på ledaren

En som polisen tittade på är Satudarahs svenske president, en 36-årig Malmöbo och personer i hans närhet. Officiellt är 36-åringen arbetslös och stämplar.

Men på Facebook har han inte gjort någon hemlighet av vad han står för, att gänget utmanar Hells Angels. I ett förhör nämner han konflikten med Hells Angels i Danmark och påstår att det är därför en medlem i gänget behöver vapen.

Rörde sig i Malmös uteliv

36-åringen har trots utmaningen rört sig mycket ute i Malmös nöjesliv. Både på Möllevångstorget och vid krogarna på Lilla Torg. I sällskap har han ibland haft en 35-årig holländare som senare visade sig vara en mycket högt uppsatt ledare från holländska Satudarah.

Ovetande om att polisen spanade på dem misstänks de två männen tillsammans ha organiserat den kokainaffär som kan bli deras fall.

Tidigt på morgonen den 22 april i år reste holländaren i bil till Stockholm tillsammans med två svenska medlemmar i Satudarah och en tredje man.

I Stockholm åt de oxfilé på en restaurang men träffade också en 44-årig man som misstänks ha sålt kokainpartiet.

Omringad av spanare

På kvällen åkte en av dem, en 33-årig kurir, som hade en svart resväska fylld med kokain med snabbtåg från Stockholm. I sitt sällskap hade han en vakt från mc-gänget.

Men på tåget fanns också flera spanare. En satt alldeles bakom kuriren.

När gängmedlemmarna klev av tåget i Lund väntade deras 36-årige president utanför stationen.

Där väntade också fler civila poliser.

Kuriren greps vid en taxistation utanför järnvägsstationen.

Intill honom stod den svarta resväskan som innehöll kokain värt minst 40 miljoner kronor.

Presidenten greps

Polis grep samtidigt den 36-årige presidenten och två andra gängmedlemmar bland annat vakten som rest med kuriren från Stockholm.

Den 35-årige holländaren greps också fast på en annan plats liksom den man som misstänks ha sålt narkotikan till mc-gänget.

Länskriminalens slutsats efter tillslaget är att Satudarah misslyckats att få fotfäste i Sverige.

- Vi var måna om att de inte skulle etablera sig här. Vi ville försöka få ut dem så fort som möjligt. Vi anser att de är utslagna, säger Petra Stenkula

Samtliga misstänkta åtalades den 22 september i Lunds tingsrätt. Rättegången mot dem inleds i morgon på Rättscentrum i Malmö. Den beräknas pågå i sex dagar.

20 APRIL:

Två dagar innan polisen slog till, den 20 april vid 16-tiden, filmade polisens spanare hur Satudarahs Malmöpresident och den holländske ledaren umgås i Malmö.

DET HÄR ÄR GÄNGET SATUDARAH

  • Satudarah är en utmanare bland de kriminella mc-gängen och har sitt ursprung i Holland. Under senare år har mc-gänget försökt etablera sig i Norden. Första etableringen blev i Danmark men det ledde till stridigheter med danska Hells Angels.
  • Konflikten pågick fram till i mars i år. Första sammandrabbningen skedde på en tillställning på en pub nära Parken i Köpenhamn. Tre män blev knivskurna och en 19-åring greps som misstänkt för att ha avlossat fyra skott.
  • Efter flera våldsamma händelser beslöt de två gängen att sluta någon form av fred, enligt danska tidningen Ekstrabladet.
  • Satudarah har 30 avdelningar i Holland och är i sitt hemland större än Hells Angels, mc-gänget har enligt både svensk, dansk och holländsk polis samma slags uppbyggnad som Hells Angels och Bandidos och ägnar sig åt liknande kriminalitet.
  • Satudarah har bland annat skickat ledande medlemmar till Sverige för att kunna expandera här.

MÄNNEN SOM ÅTALAS FÖR KNARKBROTT

Satudarahs president i Malmö, 36
Åtalad för grovt narkotikabrott. Deltog i planeringen enligt åklagaren. Greps i Lund efter att kuriren gått av tåget från Stockholm. Hävdar i förhör att han trodde att kuriren skulle lämna en pistol som hämtats i Stockholm.


Organisatören, 35. Ledare från Satudarah i Holland

Åtalad för grovt narkotikabrott. Häktad sedan den 25 april. Har vägrat medverka i förhör om hanteringen av 37,7 kilo kokain. Uppger själv att han har i uppdrag att organisera mc-gängets expansion i Malmö och Stockholm.


Säljaren, 44
Åtalad för grovt narkotikabrott. Häktad sedan den 5 maj. Även åtalad för ringa narkotikabrott efter att polisen hittat några gram kokain i hans Stockholmslägenhet. Har tidigare dömts för narkotikabrott i sitt hemland


Kuriren, 33, Malmö
Utpekad som medlem i Satudarah. Åtalad för grovt narkotikabrott. Häktad sedan den 25 april. Transporterade resväskan med 37,7 kilo kokain från Stockholm till Lund. Greps med väskan vid ankomsten till Lund när han skulle ta en taxi.


Chauffören, 31, Malmö
Åtalad för grovt narkotikabrott. Häktad sedan 25 april. Körde, enligt åklagaren, bilen till Stockholm och var med när kokain överlämnades till den 35-årige ledaren från Holland.


Kassör i Satudarah, 34 år, Trelleborg
Åtalad för grovt narkotikabrott. Deltog i planeringen av kokainaffären, enligt åklagaren. Greps tillsammans med Malmöpresidenten i Lund. Häktad sedan den 25 april.


Sergeant of arms i Satudarah, 31, Malmö
Åtalad för grovt narkotikabrott. Var med som "vakt" när kuriren transporde kokainväskan från Stockholm till Lund. Åtalad för grovt vapenbrott efter att polisen hittat en .365 Magnum revolver i ett källarförråd i Malmö.

TIDSLINJEN

Den 22 april 17.58

Gängmedlemmarna samlas i närheten av centralstationen i Stockholm efter att ha hämtat 37,7 kilo kokain värt cirka 40 miljoner kronor.


19.03

Polisens spanare följer kuriren när han är på väg med kokainpartiet till snabbtåget från Stockholm till Lund. Ombord på tåget spanar polis på honom och resväskan.


23.38

Kuriren filmas när han anlänt till Lunds centralstation. Kort efteråt grips han vid en taxistation. I väskan hittar polisen hela kokainpartiet.


20 april

Två dagar innan polisen slog till, den 20 april vid 16-tiden, filmade polisens spanare hur Saturdarahs Malmöpresident och den holländske ledaren umgås i Malmö.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!