Narkotikan var fördelad i 38 paket som tillsammans vägde 37,7 kilo. Analysen visade att det var 77-82 procent kokain. Foto: Polisen
Narkotikan var fördelad i 38 paket som tillsammans vägde 37,7 kilo. Analysen visade att det var 77-82 procent kokain. Foto: Polisen

Här hämtar mc-gänget kokain för 40 miljoner

Publicerad

MALMÖ. Det kriminella mc-gänget Satudarah i Malmö som utmanat Hells Angels har krossats av Skånepolisens aktionsgrupp mot grov organiserad brottslighet.

En högt uppsatt ledare från Holland, gängets president i Malmö och tre andra medlemmar riskerar att dömas till mycket långa fängelsestraff. De greps på bar gärning med kokain värt cirka 40 miljoner kronor.

- Det här är mycket farliga personer, säger Petra Stenkula, ställföreträdande chef på länskriminalen.

Beslaget är ett av de största som gjorts i Sverige. Det handlar om 37,7 kilo kokain som vid en analys visade sig vara nästan 80 procent rent.

Kammaråklagare Magnus Ramebäck har åtalat sammanlagt sju personer för grovt narkotikabrott. Fem av dem tillhör Satudarah, den sjätte är mannen som misstänks ha sålt kokainpartiet. Den sjunde är en bekant till de åtalade gängmedlemmarna.

- Vi förstod att det var mycket narkotika men inte så mycket och det var intressant att det faktiskt var så många som hade, så att säga, fingrarna i syltburken, säger Petra Stenkula.

Tillslaget mot svenska Satudarah gjordes efter en längre tids spaning.

- Vi var ju väldigt intresserade av att hindra dem från att etablera sig och därför började vi tidigt titta på individerna, säger Petra Stenkula.

Riktade in sig på ledaren

En som polisen tittade på är Satudarahs svenske president, en 36-årig Malmöbo och personer i hans närhet. Officiellt är 36-åringen arbetslös och stämplar.

Men på Facebook har han inte gjort någon hemlighet av vad han står för, att gänget utmanar Hells Angels. I ett förhör nämner han konflikten med Hells Angels i Danmark och påstår att det är därför en medlem i gänget behöver vapen.

Rörde sig i Malmös uteliv

36-åringen har trots utmaningen rört sig mycket ute i Malmös nöjesliv. Både på Möllevångstorget och vid krogarna på Lilla Torg. I sällskap har han ibland haft en 35-årig holländare som senare visade sig vara en mycket högt uppsatt ledare från holländska Satudarah.

Ovetande om att polisen spanade på dem misstänks de två männen tillsammans ha organiserat den kokainaffär som kan bli deras fall.

Tidigt på morgonen den 22 april i år reste holländaren i bil till Stockholm tillsammans med två svenska medlemmar i Satudarah och en tredje man.

I Stockholm åt de oxfilé på en restaurang men träffade också en 44-årig man som misstänks ha sålt kokainpartiet.

Omringad av spanare

På kvällen åkte en av dem, en 33-årig kurir, som hade en svart resväska fylld med kokain med snabbtåg från Stockholm. I sitt sällskap hade han en vakt från mc-gänget.

Men på tåget fanns också flera spanare. En satt alldeles bakom kuriren.

När gängmedlemmarna klev av tåget i Lund väntade deras 36-årige president utanför stationen.

Där väntade också fler civila poliser.

Kuriren greps vid en taxistation utanför järnvägsstationen.

Intill honom stod den svarta resväskan som innehöll kokain värt minst 40 miljoner kronor.

Presidenten greps

Polis grep samtidigt den 36-årige presidenten och två andra gängmedlemmar bland annat vakten som rest med kuriren från Stockholm.

Den 35-årige holländaren greps också fast på en annan plats liksom den man som misstänks ha sålt narkotikan till mc-gänget.

Länskriminalens slutsats efter tillslaget är att Satudarah misslyckats att få fotfäste i Sverige.

- Vi var måna om att de inte skulle etablera sig här. Vi ville försöka få ut dem så fort som möjligt. Vi anser att de är utslagna, säger Petra Stenkula

Samtliga misstänkta åtalades den 22 september i Lunds tingsrätt. Rättegången mot dem inleds i morgon på Rättscentrum i Malmö. Den beräknas pågå i sex dagar.

20 APRIL:

Två dagar innan polisen slog till, den 20 april vid 16-tiden, filmade polisens spanare hur Satudarahs Malmöpresident och den holländske ledaren umgås i Malmö.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag