Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här häller Hells Angels whisky i vännens grav

PAPPA OCH HA-MEDLEM. Martin Helbo var inte bara fullvärdig Hells Angels-medlem, han var småbarnspappa också och när kistan med stoftet fördes ut mot gravplatsen stöttades den 13-årige styvsonen av en HA-medlem.
Foto: Bonnerup Claus
Flera hundra Hells Angels-vänner närvarade. vid graven stannade de och hällde whiskey över kistan.
Foto: Bonnerup Claus
Martin Helbo.

Det finns olika sätt att hedra en avliden kamrat.

Här gör Hells Angels-medlemmarna på sitt vis - när de häller ner whisky över mördade Martin Helbos kista.

Helbo, som begravdes i går, hade strax före mordet friat till sin sambo och planen var att de skulle gifta sig i juni nästa år.

Martin Helbo, 30, var fullvärdig medlem Hells Angels-avdelningen på norra Jylland.

Under pingsthelgen följde han med en 38-årig vän på ett indrivningsuppdrag i närheten av bostadsorten.

Inom Hells Angels har man betonat att Helbo inte var med för att utöva påtryckningar på den skuldsatte mannen.

Som bevis på det anfördes att 30-åringen varken hade väst eller motorcykel, utan kom i shorts och badtofflor.

Men den 32-årige mannen som stod som mål för uppdraget reagerade annorlunda - han tog fram ett hagelgevär och sköt brutalt ihjäl den 30-årige Helbo.

Den 38-årige vännen träffades också av skottsalvan, men överlevde mirakulöst dådet.

Sista farväl

På torsdagen anslöt flera hundra Hells Angels-medlemmar från hela Europa till den lilla kyrkan i danska Aalestrup för att ta ett sista farväl av sin vän.

Flera av medlemmarna var från Sverige - men där fanns även representanter från Bandidos och andra omskrivna mc-organisationer.

– Här är just nu ett sammelsurium av olika folk, berättade polisens kommenderingschef för den danska tidningen BT på eftermiddagen.

Redan flera timmar innan hade mc-medlemmarna samlats i Hells Angels klubbhus i Nørresundby, sex mil från platsen. Därifrån körde gästerna i procession mot begravningsplatsen.

Polisens plan

Polisen hade redan dagen före begravningen haft samtal med representanter för Hells Angels och lagt upp riktlinjerna för arrangemanget. Under både färden mot kyrkan och kring begravningsplatsen fanns sedan gott om både uniformerad personal och civilklädda spanare.

Danska media rapporterar om att den lilla kyrkan var så överfull med gäster att högtalare ställts utanför så att prästens ord även kunde höras av dem som inte fick plats.

Skulle gifta sig

På kistan stod ett fotografi av Martin Helbo som visade bilden av en familjefar som nu efterlämnar en treårig dotter och en 13-årig styvson.

– Martins liv var mellan två världar. Familjen och Hells Angels. Han var duktig på att balansera det och var närvarande på båda ställena, sa prästen i sitt tal i kyrkan.

I talet framkom också att HA-meflemmen kort före sin död friat till sin sambo. De planerade att gifta sig den 19 juni 2015.

– Så blev det inte. Han blev tagen från er, sa prästen vidare.

När kistan bars ut mot graven följde den 13-årige styvsonen med sida vid sida. Ögonen tårades samtidigt som en svensk HA-medlem la armen om honom som tröst.

Vid graven paraderade sedan många av vännerna förbi för att ta ett absolut sista farväl. Flera passade på att tömma ut amerikansk Jack Daniels bourbonwhisky över kistan som ett sätt att ge den döde en sista hedersbetygelse.

Sörjer i whiskey

Samma sak skedde i samband med att mordet blivit känt. Då samlades 20-25 vänner vid platsen för dådet för att sörja och dricka från en helflaska whisky. Det som blev kvar lämnades kvar åt den döde HA-medlemmen.

Den 32-årige mördaren sitter för närvarande häktad för det uppmärksammade dådet. Polisen slog för några dagar sedan fast att motivet till mordet var pengar. Men vem som stod i skuld till vem har ansetts oklart.

32-årig man sitter häktad

Sköts ihjäl i en villa
• Hells Angels-medlemmen Martin Helbo sköts ihjäl i en villa på Nordjylland den 9 juni. Ytterligare en person, en 38-årig man, skadades svårt när han träffades av en hagelskur.
Uppgörelse om pengar
• Skytten är en 32-årig man som enligt sin flickvän pressats på pengar av Hells Angels. Hells Angels version är att Helbo var med för att hjälpa 38-åringen att driva in en skuld. Den 32-årige skytten har ett förflutet inom gängmiljön.
Flickvännens vapen
• Skotten avlossades från 32-åringens flickväns gevär. Både mannen och hans flickvän är jakintresserade, mannen har till följd av sitt kriminella förflutna inte fått vapenlicens.
Förnekar mord
• Mannen häktades förra tisdagen misstänkt för mord och mordförsök. Han erkänner de faktiska omständigheterna men nekar till anklagelserna om mord och mordförsök.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!