Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här gömmer 55-åringen opiumet på tågtoaletten

Två kilo opium smugglades med Öresundståget i april.
55-åringen dömdes nyligen till fyra års fängelse för att ha smugglat opium.
55-åringen åkte med ett Öresundståg vid smugglingstillfället.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Den 55-årige mannen gömde flera kilo opium i skräppåsar ombord på Öresundstågets toalett.

Men påsarna som tagits vid passagerarsätena fick tulltjänstemännen att fatta misstankar.

Nu döms smugglaren till fyra års fängelse för grov narkotikasmuggling.

Händelsen upptäcktes när 55-åringen klev ombord på ett Öresundståg i Köpenhamn. 

Han gick omedelbart in på en kundtoalett där han uppehöll sig i en minut och 15 sekunder, innan han slog han sig ner på ett säte nära toaletten. 

55-åringen ska enligt egna uppgifter ha åkt till Danmark från Finland för att möta upp sin hustru. I stället greps han av polis i Malmö.

När tulltjänstemän genomsökte tåget i Hyllie fattade man misstankar mot tre påsar som låg under papperskorgen på den toalett som 55-åringen nyligen besökt. 

Påsarna låg i var sin skräppåse med tågemblemet ”DSB”, som i sin tur låg i ytterligare en plastpåse med logotypen ”Öresundståg”.

Tullen förstod snabbt – att påsarna innehöll narkotika.

Påsarna avslöjade

När tullpersonalen undersökte 55-åringen utanför toaletterna hittades ingen narkotika. Däremot ett antal oanvända skräppåsar med tågemblemet ”Öresundståg” – påsar identiska med de som opiumet legat i.

Innan tjänstmännen kopplat ihop de identiska påsarna hade 55-åringen hunnit gått av tåget på en station i Malmö. Där mötte han sin bekant som han rest till Danmark med – en bekant som tidigare var dömd för narkotikabrott av opium och vars fingeravtryck senare kunde konstateras på opiumpåsarna.

Två kilo opium hittades i plastpåsar på toaletten på Öresundståget.
55-åringen hade likadana plastpåsar i sin väska som de som hittades runt opiumet.
Två kilo opium smugglades på tåget över sundet.

Skulle träffa hustrun som gripits utomlands

55-åringen greps på stationen några timmar efter att han hoppat av tåget. 

Ett urintest visade spår av opiater hos honom och vid en kroppsvisitation hittades 1,3 gram opium i hans jacka – samma jacka han haft på sig i tåget. 

Tullverkets laboratorium kunde senare konstatera att det med stor sannolikhet var av samma ursprung som opiumet som påträffades i tåget. 

Nekar till brott 

Vad 55-åringen, som sedan 16 år bott i Finland, gjorde i Danmark är inte helt klarlagt. Uppgifterna han ger i polisförhör går isär.

Han säger att han träffat en bekant men ändrar sig senare och säger att han skulle ha träffat sin fru – som dock blev gripen i utlandet på väg till Danmark. 

– Efter det mådde jag dåligt. Jag skulle tagit ett flyg tillbaka till Finland men det gick inte. Då ringde jag min bekant som jag kommit med och frågade om jag kunde följa med honom tillbaka, säger han i förhör.

I förhör nekar han kategoriskt till att ha haft något med smugglingsförsöket att göra. 

– Jag förnekar. Jag har aldrig gjort något sådant, säger han.

Han menar att han inte visste att opiumet hamnat i hans jackficka och att väskan där plastpåsarna anträffades inte var hans. Han misstänker att resesällskapet lagt dit opiumet. 

– Om den här narkotikan tillhörde mig hade jag inte suttit och väntat i Malmö på att bli gripen, säger han i förhör.

Domstolen: ”Långsökt förklaring”

Att 55-åringen ska ha varit utsatt för en komplott där någon planterat opiumet i jackan framstår enligt Malmö tingsrätt som långsökt. 

Dessutom pekar domstolen på spåren av opium i hans urin som en försvårande uppgift.

Domstolen landar i att 55-åringen har fört in de två kilona opium i landet. Han döms därför för grov narkotikasmuggling. 

Man menar att syftet med smugglingen varit eget bruk, vilket är förmildrande och ger honom fyra i stället för fem års fängelse.

55-åringen döms också till utvisning.

TV: Kokain värt 60 miljoner flöt i land på skånsk strand

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!