42-åringen kommer körande in på Skansgatan i Malmö samtidigt som hans exfru kommer gående med sin pojkvän. Foto: Polisen42-åringen kommer körande in på Skansgatan i Malmö samtidigt som hans exfru kommer gående med sin pojkvän. Foto: Polisen
42-åringen kommer körande in på Skansgatan i Malmö samtidigt som hans exfru kommer gående med sin pojkvän. Foto: Polisen
Exfrun och pojkvännen uppfattar att 42-åringen försöker mot på dem och försöker fly undan bilen. Foto: PolisenExfrun och pojkvännen uppfattar att 42-åringen försöker mot på dem och försöker fly undan bilen. Foto: Polisen
Exfrun och pojkvännen uppfattar att 42-åringen försöker mot på dem och försöker fly undan bilen. Foto: Polisen
Pojkvännen hinner undan och flyr in på Rättscentrums entré. 42-åringen krockar med husets fasad. Foto: PolisenPojkvännen hinner undan och flyr in på Rättscentrums entré. 42-åringen krockar med husets fasad. Foto: Polisen
Pojkvännen hinner undan och flyr in på Rättscentrums entré. 42-åringen krockar med husets fasad. Foto: Polisen
Vid husrannsakan hos 42-åringen hittade polisen en sprängkapsel och fjärrutlösare. Foto: PolisenVid husrannsakan hos 42-åringen hittade polisen en sprängkapsel och fjärrutlösare. Foto: Polisen
Vid husrannsakan hos 42-åringen hittade polisen en sprängkapsel och fjärrutlösare. Foto: Polisen

Här försöker mannen köra på exets nya kille

Publicerad

MALMÖ. En 42-årig Malmöbo har åtalats som misstänkt för att ha försökt använda sin bil som mordvapen. Han filmades av en poliskamera när han misslyckades köra över sin före detta hustrus nya pojkvän.

Vid husrannsakan his 42-åringen hittade polisen fjärrutlösning till en bomb.

Den 13 november förra året kom en liten Peugeot farande med en hastighet av cirka 30 kilometer i timmen på Skansgatan i Malmö. Det är en tvärgata som löper längs med Rättscentrum där polisregion syds ledning och ett antal åklagarkammare huserar.

På gatan gick en man med sin flickvän. Föraren av bilen har tidigare varit gift med kvinnan. Mannen och kvinnan uppfattar att föraren kör mot dem.

– Bilen var precis intill mig, men jag vet inte hur pass objektiv jag är i just den stunden. Det enda jag tänkte på var att rädda livhanken. Jag upplevde det som att den precis missade mig, säger pojkvännen senare i ett förhör.

Bilen krockar i stället lätt med husfasaden. Allt fångas av övervakningskameror som finns kring hela byggnaden.

Pojkvännen rusar in i entrén till Rättscentrum och söker skydd där. Han gör också en anmälan.

Sprängkapsel fanns i köket

När polisen senare går igenom filmen drar de och senare även åklagaren slutsatsen att den 42-årige exmaken försökt använda bilen som mordvapen. Han åtalas därför som misstänkt för mordförsök alternativt försök till grov misshandel.

I förhör påstår 42-åringen att det inte alls var frågan om ett mordförsök. Han säger sig enbart ha velat påkalla mannens uppmärksamhet för att prata med honom.

För polisen tog det hela en än mer allvarlig vändning efter att mannen anhållits och man gjorde husrannsakan i hans bostad i Arlöv.

I en blå plastlåda fanns sprängkapslar. Poliserna hittade även en modul som kan användas för att med hjälp av mobilsamtal styra en elektrisk anordning. Kriminalteknikerna kunde också konstatera att modulen är en fjärrutlösare. Den var kopplad till sprängkapseln.

Fjärrutlösning till bomb

Åklagarens slutsats är att 42-åringen kan ha planerat att fjärrutlösa en bomb.

I beslagen finns också en utrustning som kan användas för att fånga upp samtal genom en fönsterruta.

Fynden gör att 42-åringen också åtalas för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

42-åringen har inte haft någon annan förklaring till fynden än att han är tekniskt intresserad.

Utredningen visar dock att det finns en konflikt mellan paret och exmaken.

42-åringen har suttit häktad sedan november förra året och gör det fortfarande. Han är också åtalad för brott mot kontakförbudet som han har mot sin exhustru.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag