Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här flyttar visenter från Blekinge till Rumänien

Här lastas nedsövda svenska visenter på lastbil på Eriksberg i Blekinge för att skickas till Rumänien.

– De ingår i ett internationellt räddningsarbete för att rädda arten från utrotning, säger Per-Arne Olsson på Eriksbergs safaripark i ett pressmeddelande.

Fem svenska visenter – Europas största landlevande däggdjur – är nu på väg till Rumänien, där de så småningom, någon gång i april–maj, ska släppas ut i i frihet i Karpaterna.

Visenten är sövd och ska lastas på djurtransporten till Rumänien.
Fullvuxna visenter kan väga från ett halvt ton upp till 900 kilo.
Kalle Nordfeldt, som är Eriksbergs djurparksveterinär, och Mathias Persson, viltförvaltare, ska placera djuret fint i lastbilen.
Jens Nordahl, viltansvarig på Eriksberg, och Mathias Persson, viltförvaltare, sliter med att lasta in en visent för transport till Rumänien.
På Eriksbergs 925 hektar finns inte bara visenter, utan även dov- och kronvilt, davidshjortar, vildsvin och mufflonfår.
Foto: BO ÅKESSON / BLEKINGE LÄNS TIDNING

Två av visenterna kommer från Eriksberg, två från Borås och en från Skånes djurpark.

De sövdes inför lastningen på fredagen eftersom de skulle varit väldigt svåra att hantera annars. Fullvuxna visenter väger från ett halvt ton upp till 900 kilo.

Djuren behöver vänja sig

Framme i Rumänien hålls de först i ett stort hägn för att acklimatisera sig innan de släpps ut.

– Det känns bra att skicka i väg visenterna. Vi har noga undersökt den rumänska anläggningens målsättning eftersom vi vill försäkra oss om att visenterna får det bra i sitt nya hemland, säger Per-Arne Olsson, vd på Eriksberg Hotel & Nature Reserve och ordförande i EBCC, European Bison Conservation C­­enter.

Eriksberg har skickat i väg visenter förr – till Schweiz, Tyskland, Polen och Ryssland, och till andra avelsanläggningar i Sverige.

Arten är ännu inte räddad

– Målet är att med hjälp av i fångenskap uppfödda visenter stärka de vilda populationerna i Europa, säger Per-Arne Olsson. 

För att arten ska kunna anses vara räddad för framtiden ska det finnas minst 10 000 frilevande visenter. I dagsläget är de ungefär 8 500, varav drygt 6 000 i Europa.

I slutet av 2017 genomfördes en av de största förflyttningarna av visenter, då 17 svenska visenter skickades till ett område sydost om Moskva. 

Den transporten utgick från Eriksberg. 

– Vi har fått rapporter om att de visenterna mår bra och flera av dem har fått egna kalvar, säger Per-Arne Olsson. 

TV: Munskyddet blev en dödsfälla – taxen Ludvig fick opereras akut

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!