Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här flyr misstänkta bedragarna polisen – under intensiv biljakt

Två män, misstänkta för ett enormt bedrägeri, greps efter en intensiv biljakt.Foto: Polisen
Männen försökte göra sig av med sina mobiltelefoner i flykten.Foto: Polisen
Chefsåklagare Pär Andersson.Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Med ett punkterat däck flydde misstänkta miljonbedragarna från polisen under en dramatisk biljakt.

De två gärningsmännen gjorde allt för att ta sig ur situationen – och flydde först genom McDonald's drive in. 

Men vad de inte visste var att deras misslyckade försök fångades på film.

– Vi visste var de befann sig och vad de gjorde, säger chefsåklagare Pär Andersson.

I hög fart flydde de två misstänkta miljonbedragarna från polisen. På gatorna i Malmö inleddes en intensiv biljakt i mitten av mars – där polisen var fast besluten att gripa männen.

– Vi avlyssnade dem på telefon och visste var de befann sig och vad de gjorde. De skulle gripas den kvällen, säger chefsåklagare Pär Andersson.

Med hjälp av en tredje person, föraren till bilen, lyckades de misstänkta bedragarna smita från polisen upprepade gånger. Men polisen hade ett övertag, tack vare en polishelikopter – som fångade hela jakten på film.

De två männen ska ha lurat äldre personer på upp mot 1,5 miljoner kronor, genom bank-ID-bluffar. Mellan 200-300 samtal tros ha ringts per kväll, samtliga i syfte att lura till sig pengar.

– Vi ville gripa dem för att få tag på deras mobiltelefoner, eftersom det är telefonerna de har arbetat med. På filmen kan man se att telefonerna kastas ut i vägrenen. Mobilerna kunde sedan knytas till de två männen.

I filmen ser man hur mobiltelefoner kastas ut från bilen.Foto: Polisen
Två telefoner kastas ut.Foto: Polisen
Här dumpades telefonerna.Foto: Polisen

 

LÄS MER: Polisen har avslöjat Bank ID-bedragare

 

Slog till vid McDonald's

Varken föraren eller passagerarna hade någon aning om polisens massiva insats då bilen rullade in på McDonald's på Bronsgjutaregatan i Malmö. När bilen stod parkerad i McDrive slog polisen till för första gången.

Flera poliser sprang fram till fordonet för att gripa de två misstänkta gärningsmännen. Bilen omringades – men föraren tryckte på gaspedalen och körde därifrån.

– Vi stod och väntade på mat. Sedan kom någon och slog in en ruta. Vi blev rädda och han började köra bilen, säger en av de misstänkta männen i förhör.

På vägen ut från restaurangområdet var bilen nära på att krocka med ett annat fordon som blockerade utfarten. Några sekunder senare höll det på att ske ytterligare en olycka, då med en bil som precis hann stanna när de misstänkta svängde ut från parkeringen.

Sedan inleddes den intensiva biljakten.

När bilen stod parkerad för att beställa mat sprang flera poliser fram.Foto: Polisen
När de tre personerna smet höll de först på att krocka en gång...Foto: Polisen
...och några sekunder senare var de nära på att krocka en gång till.Foto: Polisen

Efter ungefär 13 minuters färd, med polisen hack i häl, åkte föraren och de två passagerarna in på Inre Ringvägen. På filmen syns hur en buss hamnar mitt i biljakten, för att sedan bli omkörd på insidan.

När de misstänkta gärningspersonerna nådde en av Amiralsgatans rondeller tog polisen sats igen – och försökte preja de misstänktas fordon av vägen. Den jagade bilen sladdade till, men lyckades fortsätta.

På väg ut ur rondellen stötte de tre misstänkta personerna på ytterligare motstånd, när föraren körde på kantstenen och fick punktering på ett av de bakre däcken. Inte heller denna störning stoppade färden och biljakten fortgick.

Polisen försökte preja det fordonet av vägen.Foto: Polisen
På väg ut ur en av rondellerna fick ett av bakdäcken punka.Foto: Polisen

 

LÄS MER: Teorin: Kallade sig chef på bank – lurade äldre

 

Blev påkörd av polis

De tre åkte in på parkeringsplatsen Landshövdingen, Rosengård centrum, och körde vidare in på en gång- och cykelbana. Färden fortsatte ett hundratal meter, innan biljakten fick ett dramatiskt slut på en gräsmatta framför Drömmarnas hus på Herrgården i Malmö. En patrull såg sin chans att stoppa de misstänkta gärningsmännen i flykten – och körde på deras fordon. Den jagade bilen tvingades stanna av smällen och omringades omedelbart av flera polisfordon.

Omgående sprang flera poliser fram till bilen och drog ut de två misstänkta männen, samt föraren till bilen. Samtliga lades på marken och greps av polis.

Männen sedan i mars varit frihetsberövade misstänkta för grovt bedrägeri – och nu har rättegången avslutats.

– Föraren till bilen kommer förmodligen bli åtalad för trafikbrott i samband med händelsen, säger Pär Andersson. 

Föraren svängde höger in på en gång- och cykelbana.Foto: Polisen
När fordonet blev påkört av polis tvingades föraren att stanna.Foto: Polisen
De tre personerna drogs ut ur bilen och lades ner på marken.Foto: Polisen

Lurade äldre

De två männen tros ha fått hjälp av ytterligare 13 personer som ska ha agerat målvakter för pengarna i bedrägerihärvan. Samtliga är åtalade.

– Två killar har ringt upp främst äldre personer och utgett sig för att vara säkerhetsansvariga på bank, flera gånger med namnet Joakim Andersson. ”Joakim” har berättat att det har förekommit intrång på personens internetbank och därefter pratat omkull målsägande, som oftast varit mellan 60-80 år, säger Pär Andersson, åklagare, och fortsätter:

– Målsägande har uppmanats hämta sin bankdosa eller gå in på sitt bank-ID. Personen har lämnat ut koderna till sina inloggningsuppgifter och då har gärningsmännen kommit in i banksystemet, för att sedan ta ut pengarna med hjälp av 13 underfigurer.

Jöran Gundmark, advokat till en av männen i bilen, berättar att hans klient hävdar oskuld.

– Han säger att hans telefon och konto har varit utlånat till någon, som har använt det i detta syfte. Han menar alltså att det har använts, men inte att han har gjort det.

Känner han samtliga åtalade personligen?

– Han känner nog dem personligen, ja.

I förhör framgår det att även den andra misstänkte mannen nekar till brott. 

De två huvudmisstänkta är fortsatt häktade i avvaktan på domen som meddelas den 24 juli.

00:53: Gärningsmännen parkerar utanför Mc’Donalds – och har inte en aning om att polisen övervakar dem via en helikopter och bara väntar in rätt tillfälle att slå till. Foto: Polisen
00: 57 Fordonet kör mot restaurangen och plötsligt påbörjas insatsen och uniformerade poliser rusar mot bilen. Då flyr de brottsmisstänkta männen.Foto: Polisen
00:58: Männen slänger ut sina mobiltelefoner genom fönster. Telefonerna har använts som brottsverktyg och polisen har genom dem koll på exakt var de befinner sig och gör.Foto: Polisen
00: 59: Vansinnesfärden har börjat. Männen försöker köra i från polisen. Här kör de om en buss på insidan på Inre ringvägen. Foto: Polisen
01:01: En polisbil försöker preja gärningsmännen – men misslyckas. Jakten går vidare. Foto: Polisen
01:02: Vansinnesfärden går vidare. Nu på cykel- och gångbanor. Gärningsmännen har fortfarande en förhoppning att komma undan – men polisen är tätt bakom. Foto: Polisen
01:03: Här tar färden slut. Efter att en polisbil prejat bilen gärningsmännen sitter i kan de inte ta sig någonstans. Samtidigt rusar poliser mot bilen.Foto: Polisen
01:04 Mörkerkamera bortslagen och efterarbetet påbörjas. Här grips de brottsmisstänkta männen. Foto: Polisen
1 / 8