Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här firas det påsk – långt i förväg!

Pär Boogh, 50, illustratör, Elisabeth Lyrén, 32 med Betty Boogh, 8, och Holly Boogh, 7, Östersund. "Vi är norrlänningar som snart blir österlenare. Vi pyntar lite smått och äter ägg, lite traditionellt påskfirande. Jag tycker påskhararna är gulliga", säger Holly. "Godiset i påskägget är det bästa", säger Betty.Foto: JENS CHRISTIAN
"Denna tjocka höna är ju väldigt gullig. Som liten gick vi alltid ut som påskkärringar på byn. Dagens barn tycker nog halloween är roliga än påsken. Påskägg med godis köper jag fortfarande till mina vuxna barn, det gillar de", säger Madelaine Henriksson, 45, apotekstekniker, Tomelilla.Foto: JENS CHRISTIAN
Britt Marie Persson, 65, snart pensionär och Stefan Persson, 68, pensionär, Stora Köpinge: "Vi firar påsken traditionellt och då plockar vi fram de gamla påsksakerna vi har sedan gammalt. Vi köper påskägg till vårt barnbarn och lägger i godis eller någon sak", säger Britt Marie.Foto: JENS CHRISTIAN
"Mitt förhållande till påsken är nog minnena till barndomen när man pysslade i skolan. Jag pyntar inte men det är egentligen konstigt för jag pyntar annars. Det blir kanske ett björkris nu med lite fjädrar i, eller så kanske någon köper ett till mig när de nu läser att jag inte har något", säger Elise Böcker, 28, fritidsledare, Simrishamn.Foto: JENS CHRISTIAN
"Produkterna blir större och större. I år har vi en påskhare som är modell större. Samma sak var det i julas att tomtarna var stora och det tilltalade köparna. Traditioner värnar vi om. Klassiska påskägg är ju alltid trevligt", säger Kim Selck, vd för Bo Ohlsson.Foto: JENS CHRISTIAN
I butiken är ett stort utrymme fyllt med diverse påskpynt för hela familjen. Foto: JENS CHRISTIAN
Allt från fina prydnadssaker till enkla traditionella påskägg finns att hitta.Foto: JENS CHRISTIAN
Hej påsken! Är du redan här? Foto: JENS CHRISTIAN
Äggstra många.Foto: JENS CHRISTIAN
Påskharen kommer tidigt i år.Foto: JENS CHRISTIAN
Lågprisvaruhuset Bo Ohlsson i Tomelilla.Foto: JENS CHRISTIAN
1 / 11

Glad påsk! 

Eller vänta? Det är ju en månad kvar...

– Traditioner värnar vi om, säger Kim Selck, vd för lågprisvaruhuset Bo Ohlsson i Tomelilla som redan dragit i gång påskfirandet.

Påskafton är inte förrän den 15 april, men vad gör väl det? Redan nu kan påsksugna bege sig till lågprisvaruhuset Bo Ohlsson i Tomelilla. Där är påsken redan här.

– Denna tjocka höna är ju väldigt gullig, säger Madelaine Henriksson, 45, som redan har börjat planera inför den största högtiden under det kristna kyrkoåret.

"Påskägget är det bästa"

Påskris, kärringar och ägg. Påskens seder är många. Och är man glad i påskmust, påskägg, fjädrar och godisharar lär man inte bli besviken i första taget. 

Äggen symboliserar livets kärna och äts på påskafton för att fira Jesu uppståndelse. Det var ju på våren hönorna började värpa igen efter den långa vintern. Men ägg fick inte ätas under fastan före påsk, vilket ledde till att man festade loss på dem när fastan var över. Ägg som presentask kom på mitten av 1800-talet. Godis började man lägga i äggen i slutet av 1800-talet.

– Godiset i påskägget är det bästa, säger Betty Boogh, 8.

"Påskhararna är gulliga"

Påskharen, som delar ut ägg till barnen, är en tradition från Tyskland. Att det just är en hare beror på att det föds många harungar runt påsken och att påsken i sig är en symbol för uppståndelse.

– Jag tycker påskhararna är gulliga, säger Holly Boogh, 7.

 

Därför firar vi påsk i Sverige

* Påsk har firats i Sverige sedan 1100-talet. Den kristna påsken firas till minne av Jesu lidande, död och uppståndelse vid (den judiska) påsken i Jerusalem.

* Påsken är den största högtiden under det kristna kyrkoåret. Den kristna påsken är till sin natur, både genom händelser och tidpunkten när den infaller, kopplad till den judiska påsken, vilken firas till minne av Bibelns berättelser om judarnas uttåg ur Egypten efter år av slaveri.

* Veckan innan påsk, stilla veckan, inleds med palmsöndagen (Jesu intåg i Jerusalem) och innehåller skärtorsdagen (nattvardens instiftelse), långfredagen (Jesu lidande och död) och påskdagen (Kristi uppståndelse), följd av annandag påsk (de första mötena med den uppståndne).

Källa: Nationalencyklopedin

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!