Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här finns Europas största minnesklinik

Region Skåne har tagit krafttag för att förbättra vården av demenssjuka. "Jag tror att det betyder mycket för alla som jobbar med demensvården", säger överläkare Åsa Wallin.Foto: HELENA SJÖGREN
På Minnescentrum finns alla enheter samlade under ett tag.Foto: HELENA SJÖGREN
Foto: HELENA SJÖGREN
Foto: HELENA SJÖGREN

Region Skåne är på väg att bli världsledande inom demensvården.

Här finns eldsjälarna, expertisen, forskarkompetensen och Europas största minnescentrum.

– Det händer mycket positivt här som förhoppningsvis kan påverka situationen i hela landet, säger överläkare Åsa Wallin, verksamhetschef vid minneskliniken på Skånes universitetssjukhus.

Region Skåne tog i våras ett krafttag för att få rätsida på den eftersatta vården av demenssjuka. Man spikade ”Handlingsplan för jämlik demensvård i Region Skåne”, där en rad konkreta åtgärder ska förbättra situationen för de redan diagnosticerade, men kanske framför allt se till att alla de som insjuknat i det fördolda snabbare kan komma under utredning och behandling. Få ett bättre liv och samtidigt minska kostnaderna för samhället.

Kostar 65 miljarder per år

Faktum är att demenssjuka kostar ungefär vad cancer, hjärta-kärl och stroke gör tillsammans, omkring 65 miljarder årligen. Och det är kommunerna som drar det tyngsta lasset, genom tillsyn, hemtjänst, vård och boende. En av planens målsättningar är att underlätta och stärka samarbetet mellan specialistvård, primärvård och kommunerna.

– Vi lever allt längre, fler kommer att insjukna. Men med tidig upptäckt, exakt diagnos och rätt medicinering finns stora vinster att göra, för vården, ekonomin, inte minst för patienternas välbefinnande och livskvalitet, säger Åsa Wallin.

En debattartikel i Dagens Nyheter i valrörelsen 2014 skakade om hela Vårdsverige och blev en vändpunkt för synen på demenssjukdomar, som länge setts över axeln av läkarkåren, nedprioriterats både medicinskt, utbildningsmässigt och i fråga om forskningsanslag.

Politiker och myndigheter insåg att det var något systemfel när landets snabbast växande folksjukdom inte uppmärksammades mer än en dag under fem och ett halvt års intensiv läkarutbildning. Att bara 30 procent av alla Alzheimersjuka fick en fullständig minnesutredning och symptomlindrande läkemedel.

"Blev ett uppvaknande"

Över hälften av patienterna avfärdades vårdlöst med diagnosen ”DEMENS UNS”, som står för demens utan närmare specifikation. En sådan ”icke-diagnos” utesluter rätt behandling, bemötande och läkemedel, eftersom demens-sjukdomarna är så olika, hävdade artikelförfattarna, som utgjordes av Sveriges absolut främsta professorer, läkare och minnesforskare inom neurologin.

– Det blev kanske ett uppvaknande, men i praktiken är läget fortfarande detsamma, säger Åsa Wallin. Mycket av motståndet handlar om attityder och det skrämmande i både åldrandet och hjärnans sjukdomar.

– Bland läkare har demensvården låg status. Sjukdomen går ju inte att bota och det anses inte som om det heller går att göra några framsteg med patienterna. Men det är fel och allt fler börjar förstå det.

Åsa Wallin talar om hur patienters liv kan få mening och kvalitet med lämpliga aktiviteter, med trygghet, personkontakter och stimulerande omgivning. Och förstås symptomlindrande läkemedel, noggrant utprovade och doserade.

– Det pågår spännande intensiv forskning för att få fram nya läkemedel men även forskning på hur dagens läkemedel kan användas med effektivt, säger hon.

Hon och andra demensläkare pekar också på det faktum att läkare, oavsett var de jobbar måste ha kunskap om hjärnans och åldrandets sjukdomar. De spelar in i verksamheten på alla kliniker och inom alla patientkategorier. Bättre samverkan och större samsyn är ett måste för hela sjukvården, anser hon.

Samlade under ett tak

Det är därför förväntningarna på det nyinrättade Minnescentrum är stora. I Kirseberg i Malmö har Lunds och Malmös minneskliniker samlat krafterna till dubbel styrka och effektivitet. Här finns för första gången och unikt i Europa alla enheter samlade under ett tak - minnesmottagningen, de mobila teamen, enheten för kliniska läkemedelsprövningar, kunskapscentrum för demenssjukdomar. Fortbildning för läkare och annan sjukvårdspersonal i demenssjukdomar. Forsknings- och utvecklingsavdelning.

– Jag tror det betyder mycket för alla som jobbar med demensvård. Men framför allt för patienterna och deras anhöriga, säger Åsa Wallin. För dem som redan insjuknat. Och för dem som står på tur.

 

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!