Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här finns Europas
dyraste flygplatsöl

98 kronor och 45 öre kostar en halvliter öl på Kastrup.
Lufthansas Beer index finns även som animation på Youtube.
Kastrup är många sydsvenskars avstamp ut i världen. Här tar vi en flygplatspilsner – även om den är dyrast i Europa. Foto: Tomas Leprince

Alla som någon gång tagit en öl på Kastrup har märkt det:

Drickat är svindyrt. Löjligt höga priser.

Och nu finns det bevis. En undersökning från Lufthansa visar att pilsnern på Copenhagen Airport är dyrast i Europa.

FAKTA

Så här ser Beer Index 2015 ut:

Flygplats euro / 0,5L öl

München 2,80

Prag 3,32

Frankfurt 4,50

London Heathrow 5,63

Billund (Danmark) 6,79

Helsingfors 7,10

Arlanda 7,29

Landvetter 7,39

Paris Charles DeGaulle 7,50

Oslo Gardemoen 7,75

Aalborg (Danmark) 8,10

Copenhagen Airport 9,23

En glatt leende resenär höjer en skummande, nyss upphälld öl. Det är en klassisk bild som många lägger ut på Instagram eller Facebook när de sitter på flygplatsen och resan strax ska börja.

Lika glatt blir inte leendet när notan kommer. Särskilt inte för den som njutit sin flygplatsöl på Kastrup utanför Köpenhamn.

98 kronor och 45 öre

Där kostar en halvliter 75 danska kronor, visar Lufthansas Beer index. Det är en tyskt noggrann studie av ölpriset på tolv nord- och centraleuropeiska flygplatser.

Summan har i undersökningen översatts till nio euro och 23 cent, eller 90 kronor och 78 öre. Och det stämde säkert när den genomfördes. Men växlar man 75 danska kronor till svensk valuta i dag blir det ändå dyrare – 98 kronor och 45 öre, enligt Forex på webben.

– Jag känner inte till undersökningen och kan inte kommentera den förrän jag har läst den, säger Lars Lemche på Copenhagen Airports pressavdelning till Sydsvenskan.

Kan finnas ännu dyrare öl

Nästan en hundring för en öl. Priset har noterats på franskinspirerade bistron Le Sommelier. Och det kan finnas barer på Kastrup som är ännu dyrare.

– Ölpriset har jämförts utifrån de billigaste alternativen på varje flygplats, meddelar en representant för Lufthansa.

Billigaste biran finns enligt undersökningen på flygplatsen i München. Där kostar en flygplatsbrygd inte mer än 2,80 euro.

Hela undersökningen finns som snygg animation på Youtube.