Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här fick Sverige ny huvudstad på nätet

Foto: Google

Halmstad kommun hävdar med stolthet att man varit "en av landets mest expansiva kommuner" under de senaste åren. Och i helgen fick det påståendet en relativt trovärdig uppbackning på Wikipedias hemsida där det hette att "Halmstad är Sveriges huvudstad med ca 954 545 451 invånare".

Halmstads exempellösa tillväxt varade inte så länge. Men under helgen var staden dock uppe på elitnivå vad gäller kommunstatus.

Einar Spetz, presskontakt på Wikipedia, berättar att de felaktiga uppgifterna låg inne under helgen men att de har rättats till. Sedan på måndagseftermiddagen är Halmstad återigen "bara" Sveriges 20:e största tätort.

"Klottret" har spårats till en IP-adress med en välkänd användare.

– Jag har skickat en varning till den IP-adressen, säger Einar Spetz.

Uppslagsverket Wikipedia skapas och uppdateras av dess användare. Det händer dock att personer "klottrar" eller ändrar i artiklarna så att det blir fel. Då är det upp till övriga användare att uppmärksamma felet och rätta till det.

Avsikten ännu okänd

Einar Spetz menar att det till exempel kan vara lärare som vill bevisa en poäng för klassen. Ett annat exempel är journalisten Adam Svanell som "wallraffade" som wikipedian och lyckades få in många förbluffande fakta i artikeln om sig själv. Svanell hävdade bland annat att han toppade Veckorevyns lista över Sveriges sexigaste män varje år och var barndomsvän med Barack Obama. Uppgifter som fick stå relativt oemotsagda.

Svanells avsikt var att skriva om Wikipedia inifrån. Avsikten bakom artikeln om Halmstads tillväxt är ännu så länge okänd.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!