Polisen gjorde under festen flera beslag. Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN
Polisen gjorde under festen flera beslag.  Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN

Här festar Satudarah – firade nya medlemmar

Publicerad

Det lilla samhället Finja invaderades i förra veckan av motorcyklister.

Upp mot 200 personer med anknytningar till kriminella gäng höll där en fest.

– De har under lång tid försökt arrangera en fest, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i region Syd. 

La Familia bistod med lokal och Satudarah med utländska gäster. 

Festen – som hölls i söndags – bevakades noggrant av polisen, som även genomförde en kontroll på platsen. Utåt sett gick festen lugnt till och inga våldsamheter eller grövre brott rapporterades. 

– Vi har gjort beslag: ett hyfsat stort som jag inte kan gå in närmare på, men det var för mer än eget bruk i alla fall. Vi beslagtog portionsförpackat cannabis, som var till försäljning. Även ett fall av vapenbrott, säger Patrik Andersson.

Försökt få till fest länge

Festen hölls gemensamt av La Familia och det kriminella mc-gänget Satudarah i Finja, utanför Hässleholm. Totalt uppskattar polisen att det var drygt 200 gäster i Finja på söndagskvällen. Många av dem kommer från Holland, och en del från andra delar av Sverige. 

– De har under lång tid försökt arrangera en fest. Vad vi förstår handlar det om att vissa av de holländska individerna har höjt sig och blivit fullvärdiga medlemmar. Där fanns även någon svensk som troligtvis höjts upp. 

– De hade inte västarna på sig när de anlände eller när vi gjorde kontrollen. Så vi såg inte när de gjorde sina små ritualer, som varje klubb har.

"Samma som alltid"

Satudarah har sin största verksamhet i Nederländerna, men dyker även upp i Norden.  

Men mc-gänget är etablerat i Köpenhamn och det finns uppgifter på att de vill starta upp verksamheter i Sverige, bland annat i Sydsverige. 

Nu finns inga tydliga tecken på att det är på gång, men polisen följer utvecklingen. För det som händer i Danmark brukar så småningom spilla över på den svenska sidan.

– Det är samma som alltid. Allting startar i Köpenhamn och som vanligt sprider det sig uppåt. Det är ingen trend, mer en tendens, säger Patrik Andersson. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag