Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här festar Satudarah – firade nya medlemmar

Polisen gjorde under festen flera beslag. Foto: JENS CHRISTIAN / FOTOGRAF JENS CHRISTIAN

Det lilla samhället Finja invaderades i förra veckan av motorcyklister.

Upp mot 200 personer med anknytningar till kriminella gäng höll där en fest.

– De har under lång tid försökt arrangera en fest, säger Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet i region Syd. 

La Familia bistod med lokal och Satudarah med utländska gäster. 

Festen – som hölls i söndags – bevakades noggrant av polisen, som även genomförde en kontroll på platsen. Utåt sett gick festen lugnt till och inga våldsamheter eller grövre brott rapporterades. 

– Vi har gjort beslag: ett hyfsat stort som jag inte kan gå in närmare på, men det var för mer än eget bruk i alla fall. Vi beslagtog portionsförpackat cannabis, som var till försäljning. Även ett fall av vapenbrott, säger Patrik Andersson.

Försökt få till fest länge

Festen hölls gemensamt av La Familia och det kriminella mc-gänget Satudarah i Finja, utanför Hässleholm. Totalt uppskattar polisen att det var drygt 200 gäster i Finja på söndagskvällen. Många av dem kommer från Holland, och en del från andra delar av Sverige. 

– De har under lång tid försökt arrangera en fest. Vad vi förstår handlar det om att vissa av de holländska individerna har höjt sig och blivit fullvärdiga medlemmar. Där fanns även någon svensk som troligtvis höjts upp. 

– De hade inte västarna på sig när de anlände eller när vi gjorde kontrollen. Så vi såg inte när de gjorde sina små ritualer, som varje klubb har.

"Samma som alltid"

Satudarah har sin största verksamhet i Nederländerna, men dyker även upp i Norden.  

Men mc-gänget är etablerat i Köpenhamn och det finns uppgifter på att de vill starta upp verksamheter i Sverige, bland annat i Sydsverige. 

Nu finns inga tydliga tecken på att det är på gång, men polisen följer utvecklingen. För det som händer i Danmark brukar så småningom spilla över på den svenska sidan.

– Det är samma som alltid. Allting startar i Köpenhamn och som vanligt sprider det sig uppåt. Det är ingen trend, mer en tendens, säger Patrik Andersson. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!