Här får Jörgen Dahlqvist Thalia-priset för 2019

Regissören Jörgen Dahlqvist på Teatr Weimar får Thaliapriset.
”Det är uppmuntran och något slags bekräftelse”, säger Jörgen Dahlqvist efter prisutdelningen.
Foto: JENS CHRISTIAN
Jörgen Dahlqvist får Kvällspostens Thaliapris för 2019.
Foto: JENS CHRISTIAN

Jörgen Dahlqvist får Kvällspostens Thaliapris för 2019.

Han får det för sitt breda arbete och grundandet av Transistorfestivalen.

– Det är uppmuntran och något slags bekräftelse, säger Jörgen Dahlqvist efter prisutdelningen.

På fredagen är det urpremiär för Annika Nymans pjäs ”Jag är Jago” med Henry Stiglund på scenen. Jörgen Dahlqvist står för regin men också ljuset och videokonsten som finns med på scenen. Typiskt Jörgen Dahlqvist, att spela flera roller i teaterns tjänst.

På fredagen är det urpremiär för Annika Nymans pjäs ”Jag är Jago” med Henry Stiglund på scenen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Pjäsen är inte bara ett uruppförande utan sparkar också igång årets upplaga av Transistorfestivalen. Och det var den som fick Thaliajuryn att bestämma sig om årets pristagare. Så här står det i motiveringen:

”Transistorfestivalen lanserades 2016 som en plattform för samtida scenkonst, i gränslandet mellan teater, performance, konsert och bildkonst. Festivalen har blivit en betydelsefull mötesplats och bidrar till samverkan mellan etablerade kollektiv och nya konstnärer, även på andra sidan Öresund. Sådana samarbetsformer är unika inom svenskt teaterliv.”

– Jag är jätteglad över det här priset. Det är uppmuntran och något slags bekräftelse. Jag är glad att det är ett kollektivt pris. Nu fick jag det visserligen, men det är fler som har varit med. Det är ett kollektivt sätt att jobba, säger han efter föreställningen och efter prisutdelningen.

Thaliajuryns ordförande Theresa Benér, Kvällspostens redaktionschef Maria Rydhagen och pristagaren Jörgen Dahlqvist.
Foto: JENS CHRISTIAN

Thaliapriset delades ut första gången 1952

Han är nöjd med föreställningen. 

– Jag tycker det är jättebra. Det är en del av ett undersökande arbete.

Priset som han får delades ut första gången 1952 och teaterns historia är flera tusen år. Men – fortfarande aktuell och levande, menar Jörgen Dahlqvist.

– Konsten behövs eftersom den ger annan sorts kunskap. Det är ett sätt att lyfta frågor i samtiden. Det pågår en ständig diskussion om konstens värde. Men här i Malmö tycker jag att det pågår ett samtal som är viktigt. Samtidigt är det förstås avgörande att teatern öppnar upp inför andra konstarter. 

– Jag tycker absolut att konsten har en viktig roll i samtiden som är kaotisk.

Max von Sydow och Marianne Mörck tidigare Thaliapristagare

Det var skådespelaren Georg Årlin som fick det första Thaliapriset. Några senare Thaliapristagare är: Max von Sydow, Ingrid Thulin, Helen Sjöholm, Staffan Valdemar Holm, Bente Lykke Møller, Marianne Mörck, Kajsa Giertz, Varietéteatern Barbès, Lindy Larsson och Michalis Koutsogiannakis.

Juryn som utser pristagaren består av teaterkritikern Theresa Benér som är juryns ordförande, Lars Gustaf Andersson, professor i filmvetenskap och författare, Matti Edén, musikkritiker, Boel Gerell, författare och teaterkritiker, Rikard Loman, teaterkritiker samt danskritikern Cecilia Malmström Olsson.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!