Kolla skärpet, kungen! Ingrid Bengtsson från Steninge passade på att visa att hon broderat Carl XVI Gustafs monogram till sin folkdräkt. Foto: ANDERS WIKLUND/TTKolla skärpet, kungen! Ingrid Bengtsson från Steninge passade på att visa att hon broderat Carl XVI Gustafs monogram till sin folkdräkt. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Kolla skärpet, kungen! Ingrid Bengtsson från Steninge passade på att visa att hon broderat Carl XVI Gustafs monogram till sin folkdräkt. Foto: ANDERS WIKLUND/TT
Guldmedalj för minst 23 års prickfri mjölkproduktion är något av det finaste en mjölkbonde kan uppnå. Foto: LRFGuldmedalj för minst 23 års prickfri mjölkproduktion är något av det finaste en mjölkbonde kan uppnå. Foto: LRF
Guldmedalj för minst 23 års prickfri mjölkproduktion är något av det finaste en mjölkbonde kan uppnå. Foto: LRF

Här får Ingrid sin medalj av kungen

Publicerad

Ingrid Bengtsson från halländska Steninge kom till Stockholm för att ta emot en medalj för decennier av mjölkproduktion.

Då visade hon kungen att hon broderat hans monogram på sitt skärp.

– Han blev rätt förvånad, säger Ingrid, 73.

Ingrid och hennes man Knut, 75, har haft mjölkgård i Steninge norr om Halmstad sedan 1985.

Tillsammans med mjölkbönder från 27 andra gårdar över hela landet var de i Stockholm på måndagen för att ta emot LRF Mjölks guldmedaljer 2018.

Sedan fem år är det parets son Ola som tagit över och sköter de 60 mjölkkorna.

– Men vi håller på ännu och hjälper på gården, säger Ingrid Bengtsson.

23 års prickfri mjölk

– Och det är mest vi som har tjänat ihop till medaljen. Den är ju för 23 års prickfri leverans av mjölk.

Vid prisutdelningen talade försvarsminister Peter Hultqvist (S) om mjölkböndernas betydelse för en trygg livsmedelsförsörjning och ett hållbart samhälle.

Men det var kung Carl Gustaf som delade ut medaljerna. Och när det var Ingrids tur att ta emot sin så passade hon på att visa kungen sitt skärp.

Silvia såg glad ut

– Jag hade på mig min Värendsdräkt. Jag är född i Berg vid Lammhult, säger hon.

– På mitt skärp har jag sytt kungens monogram och det ville jag visa. Jag är inte säker på att han såg det men Silvia såg väldigt glad ut.

Efter medaljutdelningen var det stor middag på hotell innan det blev dags att vila. På tisdagen åker Ingrid och Knut Bengtsson hem igen.

– Sådant här tar tre dagar vid vår ålder. En dag upp, en dag på plats och en dag hem, säger Ingrid.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag