Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här får "Herr Gårman" hjälp – att fly skylten

Det kan inte vara lätt att stå på samma ställe, dag in och dag ut, året om sedan 50-talet. Kanske är det därför "Herr Gårman" i Lund försöker fly.
Foto: / MIKAEL NILSSON
"Herr Gårman"-skyltarna finns i nästan varje svensk stad. Namnet är en skämtsam pastisch på "Här går man" och den välkända skylten – som markerar ett övergångsställe – tecknades redan på 50-talet av Kåge Gustafson.
Foto: / MIKAEL NILSSON
Det är på Thulehemsvägen i Lund som någon har målat över två skyltar. Nu är den ena skylten tom – på den andra skylten försöker Gårmannen hjälpa den andra Gårmannen att ta sig upp från skylten.
Foto: MIKAEL NILSSON

Det kan inte vara lätt att stå på samma ställe, dag in och dag ut, året om sedan 50-talet.

Kanske är det därför "Herr Gårman" i Lund försöker fly.

"Herr Gårman"–skyltarna finns i nästan varje svensk stad. Namnet är en skämtsam pastisch på "Här går man" och den välkända skylten – som markerar ett övergångsställe – tecknades redan på 50-talet av Kåge Gustafson. 

Sedan dess har den sett ut just så där, varje dag, alla dagar, alla år.

Genom åren har det skojats friskt med skyltarna och nya varianter har tagits fram stup i kvarten. Ibland är "gårmannen" utbytt mot en "gårkvinna" (som är godkänd av Trafikverket), helt borttagen eller omgjord – till ett djur.

Som i Skanör, där gårmannen på några skyltar har bytts ut mot gäss. Eller i Arvidsjaur där figuren på skylten är en ekorre.

Nu har även Lund fått sig en egen version av skyltarna. Personen bakom konstverket tros vara någon okänd konstnär. Det här skriver tidningen Sydsvenskan. 


LÄS MER: Här springer herr gårman från sin skylt


Så här såg det ut i Helsingborg 2014.
Foto: Martin Brusewitz/Helsingborgs Dagblad

Polisen: Kan anmälas

Det är på Thulehemsvägen i Lund som någon har målat över två skyltar. Nu är den ena skylten tom – på den andra skylten försöker Gårmannen hjälpa den andra Gårmannen att ta sig upp från skylten.

Till synes försöker de fly.

Var är okänt. Men kan det här vara ett brott? 

Ja, inte själva flykten alltså – utan konstverket:

– Skulle polisen åka förbi och notera det så kan man absolut upprätta en anmälan om skadegörelse, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson.

– En övergångsskylt är en viktig skylt.

Ärendet lär dock snarare hanteras av det lokala gatukontoret som ska se till att skyltarna är läsbara och korrekta.

Vem som ligger bakom omskyltningen, och vad syftet är, är okänt. Om du vet mer kan du kontakta Kvällsposten på mejladressen cem@kvp.se.


LÄS MER: Kommunen vill ha Fru Gårman istället för Herr Gårman


Hässleholms gatuchef Anders Servin visade redan 2007 upp förslaget på Fru Gårman som kommunen ville sätta upp vid övergångsställena.
Foto: Jörgen Ahlström

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!