29 äldre får bo helt gratis i de nya enrummarna i centrala Helsingborg. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD29 äldre får bo helt gratis i de nya enrummarna i centrala Helsingborg. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD
29 äldre får bo helt gratis i de nya enrummarna i centrala Helsingborg. Foto: STEFAN LINDBLOM/HELSINGBORGS-BILD
Fredrik von Platen är ansvarig för boendefrågor på medlemsorganisation SPF Seniorerna. Foto: SPF SeniorernaFredrik von Platen är ansvarig för boendefrågor på medlemsorganisation SPF Seniorerna. Foto: SPF Seniorerna
Fredrik von Platen är ansvarig för boendefrågor på medlemsorganisation SPF Seniorerna. Foto: SPF Seniorerna

Här får fattiga pensionärer bo alldeles gratis – livet ut

Publicerad

29 pensionärer i Helsingborg får bo helt gratis - livet ut.

En stiftelse har köpt en nybyggd fastighet och flera av lägenheter går till fattiga äldre.

– Äldre med låg inkomst behöver också få tillgång till lägenheter i city, säger stiftelsens ordförande Sven Rosenkvist till SVT nyheter Skåne.

Erik Bancks stiftelse har köpt 47 hyreslägenheter i det nya bostadsområdet på Ångfärjetomten i Helsingborg. 29 av enrumslägenheterna kommer tilldelas pensionärer med låg inkomst. Och de får bo gratis i lägenheterna livet ut.

Stiftelsens ändamål är att hjälpa äldre med låg inkomst att hitta hyresfria bostäder. Redan nu äger man flera gratislägenheter runt om i staden och kön till dem är lång. För stiftelsen handlar det om att göra det möjligt för fler att bo centralt.

– Äldre med låg inkomst behöver också få tillgång till lägenheter i city. Vi gör attraktiva bostäder tillgängliga för dem, stiftelsens ordförande Sven Rosenkvist.

"Att klara boendet är svårt"

Flera stiftelser erbjuder subventionerade hyreslägenheter till äldre men Fredrik Von Platen, ansvarig för boendefrågor på medlemsorganisation SPF Seniorerna känner inte till ett helt hus där äldre kan bo hyresfritt. 

– Att klara boendet är svårt, särskilt för ensamstående pensionärer, vilket är 70 procent kvinnor med urusel pension för att de tagit ett familjeansvar under sin yrkesverksamma liv, säger han.

I huset ska även 18 lägenheter gå till personer i åldern 25-35 år. Men de får betala vanlig hyra.

 

Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag