Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här får du betala – om du nobbar vaccinet

Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar län.
Foto: ROGER SJÖSTRÖM / REGION KALMAR
Vissa regioner erbjuder möjligheten att välja vaccin.
Foto: LAINE NATHAN/ABACA / STELLA PICTURES/LAINE NATHAN/ABACA

I flera regioner lyfts önskemål om att kunna få välja vilket vaccin man får.

Men i Region Kalmar är det inte möjligt – och personer som tackar nej kommer att få betala en avgift på 200 kronor, rapporterar SVT Nyheter Småland.

Region Kalmar ligger långt fram i vaccineringstakten jämfört med andra regioner. Tack vare ökade leveranser har regionen fått fler tillgängliga tider, och blev nyligen först ut i landet med att erbjuda vaccin för personer över 60 år – som betyder fas 3.

I takt med rapporter om eventuella biverkningar kopplat till vissa vaccinsorter har flera regioner nåtts av önskemål om att kunna välja sitt vaccin i förväg. 

Vissa regioner, så som Region Kronoberg, erbjuder möjligheten att göra en kostnadsfri avbokning om man erbjuds ett vaccin som man inte vill ha. Folkhälsomyndigheten har dock ingen generell hållning i frågan – och Region Kalmar är en av regionerna där man inte får välja vaccinet.

I stället utfärdas en avgift på 200 kronor till den som dyker upp för vaccination, men tackar nej till vaccinsorten som erbjuds, rapporterar SVT Nyheter Småland.

– Vi har gjort det här vägvalet utifrån att vi ser det som att man uteblir från ett vanligt vårdbesök, säger Marie Ragnarsson, vaccinsamordnare i Region Kalmar län, till SVT.

FLER NYHETER: Region Skåne om vaccinet: ”Helt enligt plan”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!