Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här får cyklister stöd – mitt i uppförsbacken

Isabella Lövin (MP) om oron över att inte kunna lösa klimatkrisen
Martina Palm, hållbarhetsstrateg i Värnamo kommun.Foto: Värnamo kommun

”Kämpa”, ”vilka starka ben du får nu” och ”snart uppe!”.

De uppmuntrande orden möts cyklister av i en av Värnamos brantaste backar – och det är kommunen som ligger bakom.

– Alla tänker samma sak när de är i den där backen, säger Martina Palm, hållbarhetsstrateg i Värnamo kommun.

När Jönköpings län gick in i årets klimatvecka valde Värnamo kommun att göra något som sticker ut, men som inte kräver mycket.

Längs cykelvägar i Värnamo har det satts upp skyltar och klistermärken med stöttande budskap. Och i Klevaliden, en av stadens brantaste backar, har det ”klottrats” ord och meningar riktat mot cyklister som kämpar sig upp för backen, vilket Värnamo Nyheter var först med att rapportera om.

– Det är en kul och enkel sak. Det behövs inte alltid tunga, tuffa saker så som nya cykelvägar, utan ibland kan man göra lite mjukare insatser som stärker de som redan tar cykeln, säger Martina Palm, hållbarhetsstrateg i kommunen.

Cyklister i Värnamo stöttas av positiva budskap i början av backen i Klevaliden.Foto: Värnamo kommun
När det går emot behövs stöttningen som mest.Foto: Värnamo kommun
Ingen ska behöva ge upp innan backen är avklarad.Foto: Värnamo kommun
Värnamo kommun är stolta över cyklisterna.Foto: Värnamo kommun

”Uppmuntrar till att cykla mer”

Den branta backen är mellan 100 och 150 meter lång och passeras av många cyklister varje dag. Kommunens uppmuntringar finns klottrade både längst ner och längst upp i backen, och det är ingen slump att de hamnat just där.

– Vi uppmanar inte till klotter men det finns en tradition av att skriva saker i den där backen, och oftast är det inte jättefina saker, men vi tyckte det var lite kul att spinna vidare på det, säger Martina Palm och fortsätter:

– Det handlar om att uppmuntra till att cykla mer och stärka känslan för de som gör det. Alla tänker samma sak när de är i den där backen.

Sedan klistermärkena, skyltarna och ”klottret” började synas förra veckan har många värnamobor visat sin uppskattning för initiativet, menar hon.

– Det har bara varit positiv respons. Vi har gjort lite inlägg om det på sociala medier och då har det öst in gilla-markeringar. Alla har varit positiva, vilket är jättekul.

TV: Mats Larsson om fartygskrocken i Öresund

Ryskt örlogsfartyg krockade vid Öresundsbron – fick hål i skrovet

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!