Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här får alla över 70 år åka buss – helt gratis

Kommunen sa ja till medborgarförslaget. Bussen blir gratis för alla över 70 år i Hörby.Foto: Jimmi Larsen
Nu blir det gratis busstrafik för alla över 70 år som bor i Hörby.Foto: KARL-JOHAN HJERTSTRÖM

Många äldre lever på låga pensioner.

De få slantarna ska räcka till mycket och nu har politikerna i Hörby kommun tagit tag i en del av problemet.

Politikerna har nu bestämt att alla pensionärer över 70 år ska få åka buss gratis.

Under hösten inkom ett medborgarförslag till Hörby kommun. Förslaget gick ut på att alla pensionärer över 70 år skulle få gratis kollektivtrafik, skriver Lokaltidningen.

Nu har kommunstyrelsen bestämt sig för att göra förslaget till verklighet. Alla personer över 70 år har rätt till gratisresor med buss och närtrafik inom kommunen.

Får gratis resekort

I Hörby bor 2380 personer som är över 70 år. Pensionärerna kommer att få så kallade Jojo seniorkort som kommunen köper in från Skånetrafiken. Korten kostar 20 kronor per år och varje resa 17,50 kronor. Hörby betalar även en engångskostnad till Skånetrafiken på 10 000 kronor för att de ska administrera korten.

– Vi vet inte vad den totala kostnaden kommer att bli, utan vi får se hur beskedet tas emot av pensionärerna i kommunen och hur många resor som de gör, säger kommunens utredare Josefine Persson till Kvällsposten.

Införandet av de fria bussresorna kommer att utvärderas av kommunen i september 2018.

I Sverige finns flera kommuner med gratis kollektivtrafik för äldre. Bland annat i Lidköping, Alingsås, Avesta, Ängelholm och Hjo.