Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här fanns Hitlers hemliga nazister i Malmö

Den 6 juni 1942, den svenska flaggans dag, pryder hakkorsflaggan som vanligt det tyska konsulatet i Malmös balkong. Men fanan får sällskap. På en bild tagen nedifrån gatan syns hakkorsfanan flankerad av en svensk, brittisk, amerikansk och norsk flagga som hänger från grannbalkongerna.
Foto: HENNING STENBERG
I ett hemligt dokument, upprättat av C-byrån 1942, redogörs för uppgifter rörande en uniformerad, tysk, nazistisk cell i Malmö.
Foto: PRIVAT
Enligt uppgifter i det hemliga dokument som Kvällsposten tagit del av leddes delar av en tysk nazistisk militaristisk grupp i Malmö av en präst i Tyska kyrkan, en man som även var Gestapoagent.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Adelgatan 6 i Malmö. Enligt uppgifter till svensk underrättelsetjänst förvärvades fastigheten av pronazistiska tyskar under kriget. Förvärvandet beskrevs som "strategiskt".
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Gunnar Ekberg är före detta svensk underrättelseagent. I dag är han författare och föredragshållare. I flera år har han även genom stadsvandringar guidat till spionernas och agenternas Malmö.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: AP
1 / 7

Världen stod i brand och i Europa rasade det andra världskriget.

Men även bakom den svenska neutralitetens hägn kämpade utländska intressen om makten. 

I Malmö hissade den tyske konsuln hakkorsflaggan från sin balkong på Ribersborg.

Och ett hemligt dokument visar hur försvarets underrättelsetjänst i mars 1942 fick tips om att intensiv tysk nazistisk verksamhet bedrivs i Malmö. 

I dokumentet varnas för att uniformerade tyska nazister träffas i Malmö och systematiskt köper strategiskt placerade byggnader i staden.

År 1942 har fler och fler länder dragits in i det andra världskriget. Sverige har, genom kompromisser och förhandlingar, värnat sin neutralitet och hållit sig utanför kriget. 

Den svenska neutraliteten hindrar dock inte att krigsförande stater bedriver verksamhet i landet - tvärtom beskrivs ofta Sverige som något av ett nav för utländska underrättelsetjänster under kriget.

De bedriver sin verksamhet mer eller mindre dolt.

I Malmö får försvarets underrättelsetjänst i mars 1942 tips om att tyska nazister underledning av Gestapoagenter bedriver verksamhet i staden. 

Hemligt dokument

Det är den så kallade C-byrån, en specialavdelning inom försvarets underrättelsetjänst, som tar emot välgrundade uppgifter om att det bedrivs vad som beskrivs som "mycket intensiv tysk, underjordisk verksamhet i Malmö".

Tyska kyrkan i Malmö
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Enligt uppgiftslämnaren kretsar nazisterna kring en pastor verksam vid Tyska kyrkan i Malmö. Enligt uppgifterna i dokumentet är pastorn Gestapoagent och minst en gång i månaden besöker han Gestapos fruktade högkvarter i Berlin. 

I Malmö leder han de militärt organiserade nazisterna, enligt uppgiftslämnaren.

"Dessa äro fullt utrustade och uniformerade samt uppträda i uniform i sina lokaler", står det att läsa i dokumentet som Kvällsposten tagit del av.

Enligt uppgifterna i dokumentet knyts flera involverade personer till Deutsche Klub i Malmö, vars vaktmästare pekas ut som Gestapoagent. 


LÄS OCKSÅ: Svenska nazister stred för Hitler

Strategiska fastighetsköp

Uppgiftslämnaren varnar också för att tyskarna systematiskt köper fastigheter "vilka synas valda av strategiska skäl". En av dessa fastigheter är ett stort hus på Adelgatan 6 i centrala Malmö, som enligt uppgift köpts med pengar donerade från en namngiven tysk direktör. Enligt uppgift har han personligen donerat 150 000 kronor för att förvärva huset. Enligt uppgifterna till C-byrån ska huset användas av Deutsche Klub.

Den tyske direktören bodde granne med Tyska kyrkan. Han ska ha finansierat nazisternas strategiska fastighetsköp i Malmö.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Givetvis finns de stridande parterna även officiellt representerade i Sverige och i Malmö. Den brittiska underrättelsetjänsten håller hus uppe vid Gustav Adolfs torg. Här organiseras bland annat en invecklad transport av kartor över tyska militära positioner i Danmark - upptecknade av den danska motståndsrörelsen, fraktade över Öresund och förmedlade till britterna av en man i Slottsstaden.

Tyskt konsulat i Malmö

Nere på Ribersborg, med utsikt över det ockuperade Danmark, håller amerikanska OSS, föregångare till underrättelsetjänsten CIA, till. Platsen är utomordentlig för att spana på vad som föregår på andra sidan sundet och i luftrummet över norra Europa. 

Gunnar Ekberg, före detta svensk underrättelseagent, har under många år guidat till det hemliga Malmö - den värld där spionerna regerade.

– Amerikanerna på Ribersborg reläade dansk radiotrafik och lyssnade på tyska bombplan, säger Gunnar Ekberg. 

Gunnar Ekberg, före detta IB-agent, har under flera år guidat till Det hemliga Malmö.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Enligt vad som berättas orsakade dock aktiviteten, som förutsatte visst montage av skrymmande antenner på byggnadens tak, vi ett tillfälle problem med husets vaktmästare. 

– Han ska ha undrat vad de höll på med, men det ska tydligen ha hanterats genom ett överlämnade av en låda whisky. Sedan fick amerikanerna fortsätta, berättar, Gunnar Ekberg.

Men amerikanerna var inte ensamma i huset. I en lägenhet ut mot Öresund ligger det tyska konsulatet.

Den tyske konsuln beskrivs som något egensinnig, han ska till exempel - trots rådande påbud - ha vägrat att mörklägga de stora panoramafönstren som försåg hans konsulat med en 180 graders utsikt över Öresund och den ockuperade dansken. 

Och den tyska hakkorsflaggan vajar från den väl tilltagna balkongen på husets fjärde våning.

Tyst protest

Men den 6 juni händer någon oväntat. Denna dag, den svenska flaggans dag, pryder hakkorsflaggan som vanligt konsulns balkong. Men just den här dagen får fanan sällskap. På en bild tagen nedifrån gatan syns hakkorsfanan flankerad av en svensk, brittisk, amerikansk och norsk flagga som hänger från grannbalkongerna. 

En tyst men mäktig protest mitt under ett världskrig som skulle rasa i knappt ett år till.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!