Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här fångas vargparet på bild – historisk upptäckt

Har bildat revir i Skåne.
Vargparet sågs springa utanför Hörröd i Skåne.
Foto: Johanna Andersson
Här är den första bilden på vargspåren som togs tidigare i vintras.
Foto: David Börjesson, Länsstyrelsen Skåne

En varghane från Västmanland och en varghona från Östergötland har flyttat söderut.

Paret har etablerat ett revir i Skåne – för första gången i modern tid.

– Jag kan förstå att en vargetablering kan leda till en ökad oro. Jag vill uppmana tamdjursägare att se över sin stängsling, säger David Börjesson.

Genom spårningar i snö och dna-analyser utförda av SLU viltskadecenter kan länsstyrelsen bekräfta att det finns ett vargrevir vid Linderödsåsen i Skåne.

Det är det första bekräftade vargreviret i landskapet i modern tid, skriver länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande. 

Det rör sig om en hane som flyttat från reviret Kesberget i Västmanland och en hona som kommer från östgötska Långbogen.

– Flera vargar har under de senaste åren rört sig i Skåne. Att det någon gång skulle bildas ett revir är inte oväntat. Om paret kommer att få valpar är för tidigt att uttala sig om, men vi kommer att följa utvecklingen i reviret, säger David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Vittnet Johanna: ”Förvånade”

Johanna Andersson fångade vargparet på film när de på tisdagskvällen sprang längs vägen och sedan vek av in i skogen utanför Hörröd i Skåne.

”Vi blev mest förvånade!”, skriver Johanna i ett sms.

Enligt de observationer som har gjorts av vargarna verkar de hittills rört sig inom ett område söder om E22, ner till Andrarum och Brösarp på Österlen.

– Jag kan förstå att en vargetablering kan leda till en ökad oro. Jag vill uppmana tamdjursägare att se över sin stängsling, säger David Börjesson.

Enligt länsstyrelsen är det ovanligt att kopplade hundar attackeras och att angrepp oftast drabbar jakthundar som springer lösa under jakt.

TV: Här filmas vargen i centrala Örkelljunga

Rovdjuret dök upp bredvid Magnus bil

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!