Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här fångas vargen på viltkameran i Skåne

Vargen kommer – nu är den fångad på länsstyrelsens rovdjurskameror i norra Skåne.
Foto: Le Carlsson
Bilden är tagen den 29 januari. Länsstyrelsen konstaterar också en handfull ensamma lodjur och en lodjursmamma med ungar i länet.
Foto: Le Carlsson

Vargen kommer.

Länsstyrelsens kamera har fångat en bild på en varg i norra Skåne.

– De vandrar väldigt långt och väldigt snabbt, säger Nils Carlsson på Naturskyddsenheten i Skåne.

Det brukar sägas att man inte ska ropa varg – men just nu får det anses vara helt okej.

Varg har nämligen siktats i norra Skåne.

Det är på ett foto från en av Länsstyrelsens rovdjurskameror i nordöstra Skåne som en varg har fångats den 29 januari.

– Går man tio år tillbaka i tiden så var det väldigt ovanligt med varg, men går man 7-8 år tillbaks i tiden har det ju blivit vanligare, säger Nils Carlsson på Naturskyddsenheten i Skåne.

Att varg har börjat siktas i Skåne beror på att de brer ut sig mer i Mellansverige. Då har de också lättare för att röra sig söderut, framför allt de unga hanarna som inte räds riktiga långpromenader.

– En varg som kommer in över gränsen från Kronoberg kan vara nere i Ystad på 3-4 dygn. Det vet vi från när vi hittat spillning till exempel, att de vandrat ner från till exempel Dalsland. De vandrar väldigt långt och snabbt, säger Nils Carlsson.

Risk för fåren

När vargarna brer ut sig i så pass liten skala som just nu bör det inte ha någon direkt påverkan på det övriga djurlivet, enligt experten.

– Däremot finns det ju alltid en risk att vargarna börjar äta får. Och då blir det ju konflikter, det har det blivit många gånger de senaste åren i Skåne, säger Nils Carlsson.

Kvällsposten har tidigare rapporterat att Länsstyrelsen investerat i gevär som skjuter gummikulor för att hålla vargen borta.

Rådet till den enskilda fåraherden?

– Det bästa man kan göra är att söka ersättning och sätta upp rovdjursavvisande stängsel, säger Nils Carlsson.

Länsstyrelsen konstaterar också att lodjur finns i Skåne. Utöver en handfull ensamma djur har man också sett en lodjurshona med ungar i samma del område där vargen siktats, nordöstra Skåne.

För människor ska det inte vara någon fara, enligt Nils Carlsson.

– Vi har ganska dåligt med farliga djur i Sverige. Man ska vara respektfull och lite försiktig med alla stora djur, det gäller vildsvin, vargar, älgar, björnar. Men faran för människan är extremt liten.