Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Båt på grund efter kraftig vind – bränder efter blixtnedslag

Under natten till fredag drog ett kraftigt oväder in över södra Sverige.

Samtidigt varnar Danmarks meteorologiska institut för att stormen Johanne väntas nå orkanstyrka under fredagen.

Under natten mot fredag gick en segelbåt på grund söder om Torekovs hamn – efter att seglet slitits sönder av kraftiga vindar.

I Malmö och Helsingborg öste regnet ner samtidigt som det åskade kraftigt – och två bränder uppges ha orsakats till följd av blixtnedslag.

På torsdagen gick DMI, Danmarks Meteorologiske Institut, ut med en stormvarning. Enligt DMI väntas vindbyar av orkanstyrka 33 till 35 meter per sekund på vissa ställen.

DMI säger att vindarna kan orsaka stora problem då tak kan blåsa ner, grenar brytas av och tågspår blockeras.

Broar kan stängas av för trafik på grund av vindstyrkorna.

Redan under natten till fredag drog ett kraftigt åskoväder in över västra Skåne, med ösregn och blixtnedslag.

– Det finns potential för åska i skurarna. Åskan kan starta nya bränder och med vinden som vi har då kan bränderna sprida sig. Så det gäller att vara försiktig, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på Storm.

Segelbåt gick på grund

Vid 01.30-tiden larmades Sjöräddningssällskapet om en segelbåt med en ensam seglare gått på grund runt 800 meter söder om Torekovs hamn. 

– Han hade fått problem i åskovädret då vinden tilltog och slet sönder hans segel, så då ringde han och bad om assistans, säger Lina Buurstra, sjöräddningsledare vid sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg.

Till en början såg det inte ut som att det skulle gå att få ut båten sjövägen, så räddningstjänsten larmades till platsen.

– Men sedan kunde en mindre båt från oss koppla en bogserlina, så vi fick in honom till hamnen. Seglaren klarade sig oskadd, men båten fick lite skador.

I övrigt har åskovädret inte ställt till det allt för mycket på sjön hittills.

– Jag har suttit på tårna och väntat, men hittills har det varit lugnt.

Blixtnedslag orsakade två bränder

Vid 03.15-tiden larmades SOS om en villa som eldhärjades i Klagshamn i Malmö. Branden ska ha startat i taket – vilket gör att polisen misstänker att ett blixtnedslag föranlett händelsen.

– Ja, man tror att det har orsakats av ett blixtnedslag, säger Kim Hild, polisens presstalesperson, region Syd. 

Fem personer skrivna på adressen fick ta sig ut i samband med händelsen. Polisen skriver på sin hemsida att det rör sig om en fullt utvecklad brand – och att villan troligtvis brinner ner till grunden.

Vid 07.30-tiden befann sig räddningstjänsten fortfarande på platsen för eftersläckning. Inga personer ska ha kommit till skada. 

– Vi har två styrkor kvar på platsen och om en timme beräknas endast en styrka vara kvar. Vi kommer att vara kvar under förmiddagen, säger Mats Nilsson, inre befäl, Räddningstjänsten Syd.

Enligt honom står väggarna och takstolarna kvar – i övrigt är villan förstörd.

Kraftigt regn hjälpte till vid släckning

Senare under natten mot fredag, vid 04.07-tiden, larmades polisen även angående en brand i en lada på Landskronavägen i Rydebäck, utanför Helsingborg.

Branden ska ha varit fullt utvecklad, men har inte spridit sig till huset. Enligt uppgift har det inte funnits några djur i ladan som brann ner.

– Vi har i stort sett lämnat platsen, men har en styrka kvar. Vi får in att det orsakades av ett blixtnedslag. Det är ägaren som har sagt så. Han upptäckte det och började tömma ladan på gas, husvagnar och traktorer. Det har inte varit några djur i ladan utan den har använts för att förvara maskiner, säger Ronny Möller, inre befäl, räddningstjänsten Skåne Nordväst, vid klockan sju på fredagsmorgonen.

Ingen person har skadats till följd av branden. 

Spridningsrisken hade varit större om det inte vore för det kraftiga regnet som också drog in under natten.

– Det är stubbåker vid ladan, där det är skördat. Det kraftiga regnet på 5-6 millimeter ska vi vara tacksamma för, annars hade det varit risk för spridning ut på åkern. Vi har en styrka med släck- och tankenhet kvar och kommer förmodligen vara kvar hela förmiddagen, räknar vi med. Vi kommer att göra en avstämning vid lunchtid, säger Ronny Möller.

SMHI har utfärdat klass 2-varning

Under helgen väntas ovädret dra vidare över landet. I Västra Götaland och Bohuslän har SMHI utfärdat en klass 2-varning för kraftiga vindbyar. 

Vindarna väntas inte vara lika kraftiga i Skåne och södra Sverige.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!