Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här delar nazister ut flygblad på köpcentrum

En grupp från nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) ställde under fredagen upp sig på köpcentrumet Grand Samarkand i Växjö.

Enligt uppgifter från platsen försökte väktare först avvisa gruppen, men efter att polis tillkallats tilläts ändå gruppen dela ut flygblad inne på köpcentrumet i två timmar.

Manifestationen kommer att polisanmälas.

– Det kommer att skrivas en anmälan om brott mot ordningslagen, säger Kim Hild.

Under fredagen manifesterade NMR på flera platser i Sverige, bland annat på Drottninggatan i Stockholm och i Växjö. Polisen kallades till platsen klockan 11.43 på långfredagen. Enligt polisen var det en väktare på köpcentrumen Grand Samarkand i Växjö som ringt polisen då en grupp från NMR ställt upp med flaggor inne på köpcentrumet.

– Vi åkte till platsen och pratade med gruppen. Och visade dem en plats där de kunde stå, säger Kim Hild på polisens ledningscentral. 

Polisens första bedömning var att demonstranterna från NMR fick stå kvar med hänvisning till att det var en allmän plats.

– Man bedömde att de hade rätt att vara där och att de inte störde den allmänna ordningen, säger Kim Hild.

Stannade på platsen

Enligt Kim Hild stannade en patrull kvar på platsen, bland annat för att säkerställa att inget bråk utbröt mellan personerna från NMR och eventuella motdemonstranter.

– Vi stannade kvar för att se till att det inte blev något bråk och för att se till att inget olagligt inträffade.

Poliserna lämnade dock platsen en knapp timme efter att larmet inkommit.

Enligt centrumchef Mats Jäderberg handlade det om en grupp som stod inne på köpcentrumet och delade ut flygblad.

– Det gick lugnt och stilla till. De stod där och delade ut flygblad på ett lugnt och trevligt sätt, säger han.

Hur känner du inför att nazister delar ut flygblad inne på ert köpcentrum?

– För vår del handlar det om att ha en lugn och trygg miljö. Att besökarna ska ha en trevlig dag. Alla moment som förändrar det normala gör att besökarna kan oroas. 

Flera besökare ska enligt uppgift från platsen ha tagit illa vid sig av gruppens närvaro.

– Det kan vara så att flera besökare kände sig oroliga och undrade om de verkligen fick stå där de stod. Men det handlar ju om ett grundlagsskydd, sen finns det säkert olika bedömningar om vad en allmän plats är.

Enligt polisen har man senare omprövat den initiala bedömningen. Beskedet vid 15-tiden var att sammankomsten var en manifestation och därför kommer att polisanmälas som brott mot ordningslagen då den saknade tillstånd.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!