Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här delar kungen ut pris på Sollidens slott

Drottning Silvia och kung Carl Gustaf och delar ut Sollidens pris till Pelargonien, med Kersti Liss Nadjalin och Johan Andersson, årets vinnare av "idéträdgårdar" på Sollidens slott Foto: KARL NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia. Foto: KARL NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under en heldag strosade kungaparet omkring på Solliden och beundrade trädgårdarna i tävlingen ”Idéträdgårdar”.

Vinnarna, Kersti Liss Nadjalin och Johan Andersson, mötte drottningen redan tidigt på dagen.

–  Vi mötte drottningen tidigare på dagen, då var hon ute och gick med sin hund, säger Kersi Liss Nadjalin från Pelargonien. 

Under helgen är kung Carl Gustaf och drottning Silvia på Solliden på Öland. En av uppgifterna är att dela ut ett pris till den bästa idéträdgården för året. 

Dagen inleddes formellt vid lunchtid. 

De nominerade guidades då runt i Sollidens enorma trädgård. De tävlande stod vid sina projekt samtidigt som kungen inspekterade.

– De (drottning och kungen) var glada och pekade på grejer som de verkade vara intresserade av. De verkade vara genuint intresserade. Det var jätteroligt, säger Kersti Liss Nadjalin.

Den vinnande trädgården av Kersti Liss Nadjalin och Johan Andersson från Pelargonien. Utsmyckat som ett middagsbord med ätbara växter i fokus. Tanken var att bygga ett "rum" som främjade sociala möten. Foto: KARL NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Otroligt kul"

Kungen delade ut priset – men det var en jurygrupp som på förhand utsett vinnaren. 

Prisutdelningen – där Kersti Liss Nadjalin och Johan Andersson alltså kammade hem högsta pris – drog i gång vid 14-tiden. 

–   Det var otroligt kul. Vi hade så klart hoppats, men det fanns ju inga garantier för framgång, säger Kersti Liss Nadjalin.

– Halvvägs in i motiveringen förstod vi att det var ganska lovande, säger Johan Andersson. 

Högtidligt

Kungaparet har stort intresse av sin trädgård på Solliden i allmänhet – i dag Idéträdgårdarna i synnerhet.

Och det var kung Carl Gustaf som delade ut priset till Pelargonien. 

– De är ju vanliga människor, men samtidigt är det kungen och drottningen som står det. Det var ganska högtidligt och mycket människor runtomkring. Så det var inte så vanligt, säger Kersti Liss Nadjalin.

– Det var en mycket bra dag, det är svårt att dämpa.