Det råder vattenbrist på Öland och politikerna gör vad de kan för att mana fram vatten – till och med att dansa regndans. Foto: Malin Edeborg/Ölandsbladet

Det råder vattenbrist på Öland och politikerna gör vad de kan för att mana fram vatten – till och med att dansa regndans.

 Foto: Malin Edeborg/Ölandsbladet

Här dansar Ölands politiker regndans

Publicerad

Det råder vattenbrist på Öland och politikerna gör vad de kan för att mana fram vattnet.

Mitt under mötet samlades plötsligt Mörbylångas 48 kommunpolitiker i fullmäktigesalen för en gemensam regndans.

Den annorlunda aktiviteten drogs i gång av miljöpartisten Eva Öberg, 65.

– Jag tror politikerna gillade initiativet, säger hon. Det var i alla fall idel leenden på läpparna. I stort sett alla dansade och viftade med händerna och bad om regn, säger hon till Kvällsposten.

Den akuta vattenbristen i Mörbylånga kommun på Öland är resultatet av en torr höst och snöfattig vinter.

– Grundvattnet sinar och det är tomt i brunnarna. Det är bekymmersamt läge, säger Eva Öberg.

Kommunen har sitt eget lokala grundvatten och på grund av bristen rekommenderas invånarna att inte duscha varje dag och inte tvätta bilen hemma.

Mer vatten

Till sommaren, när turisterna kommer, vet ingen hur stort problemet blir.

Efter att en av ledamöterna i kommunfullmäktige tagit upp problemet från talarstolen, reste sig plötsligt Eva Öberg och gick fram till podiet.

– Jag bad alla ledamöterna delta i en regndans för att framkalla mer vatten till kommunen, säger hon.

Uppmärksamheten lät inte vänta på sig.

Dagen efter har händelsen spritts via nyhetsbyråer långt utanför Sveriges gränser. Nyhetsbyråer som AFP har kablat ut händelsen som en världsnyhet.

Gammal folktro

– Haha, ja, det är helt fantastiskt att man ska bli känd för något sådant, säger Eva Öberg själv.

Hon berättar att hon dansar regndans och soldans även vid andra tillfällen, fast inte dagligen.

– Det finns ju i gammal folktro. Men det är inte så vanligt i Sverige eftersom vi inte har några långa torrperioder.

Eva Öberg tror själv stenhårt på regndansens påverkan.

– Absolut, jag är övertygad om att den hjälper oss att få vattnet tillbaka. Sedan gav den ju alla en stunds motion också.

Ölandsbladet var först att skriva om händelsen i fullmäktigesalen.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag