Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här dansar hästarna: "Ingenting är omöjligt"

Tränar. Carlye Eckert tränar med en av hästarna inför helgens premiär, som det redan sålts många biljetter till. Bland andra har representanter från amerikanska ambassaden bjudits in. Foto: SARA STRANDLUND
Foto: Sara Strandlund

HÄSSLEHOLM. Ingenting är omöjligt är dramapedagogen Ulrika Mickels Nords ledord. Tillsammans med en trupp autistiska ungdomar, dansande hästar och ett berömt danskompani från New York, sätter hon upp en unik show i biblioteksruinen i Hovdala.

På lördag är det premiär för en minst sagt unik föreställning på biblioteksruinen vid Hovdala slott i Hässleholm. Det berömda danskompaniet The equus projects har kommit hela vägen från New York för att bjuda på en spektakulär show med både dansande hästar och flygande böcker - mitt i skogen.

- Publiken kommer förhoppningsvis att få se något de aldrig sett förut, säger kompaniets koreograf JoAnna Mendl Shaw, som tidigare varit verksam vid anrika Juilliard-institutet i New York.

Därifrån kommer också flera av de amerikanska dansarna som tillsammans med autistiska ungdomar från Hässleholm och fyra hästar just nu är i full färd med att repa inför helgens föreställningar.

Kretsar kring miljonär

Handlingen kretsar kring historien om den forne militären Mikael Ehrenborg som från början lät bygga biblioteket, vilket numera är en ruin. Enligt sägnen skulle biblioteket inte bara vara en plats för bildning utan också för hemliga kärleksmöten. Det viskades nämligen om att Mikael Ehrenborg hade en yngre älskare.

- Det är en föreställning om kärlek, förlust, kaos och ensamhet, förklarar JoAnna.

Solens strålar letar sig in i den lilla skogsgläntan och suggestiv musik ljuder ur en liten högtalare när Kvällsposten besöker repetitionerna.

"Det är otroligt"

Jonas Victorsson, 21, följer koncentrerat den amerikanska dansaren Tal Adlers improvisationer. Trots att Jonas aldrig tidigare dansat så sitter stegen direkt.

- Han har fotografiskt minne, det är otroligt, utbrister JoAnna Mendl Shaw.

Hon har aldrig tidigare jobbat med autistiska ungdomar och tycker att det är en fröjd att se hur snabbt de lär sig och hur duktiga de är. Futtiga tio dagar har de haft på sig att lära sig koreografin. Sedan 16 år tillbaka är det JoAnnas specialitet att jobba med hästar och dans.

- Det är inte att förväxlas med cirkus, det här är något annat, det är mer ett sätt att kommunicera fysiskt med hästarna, säger hon och ber en av dansarna visa hur lätt hästen följer hennes anvisningar och börjar cirkla runt dansaren.

Initiativtagaren och konstnärliga ledaren Ulrika Mickels Nord, som driver projektet i samarbete med handikappidrottsföreningen Klinten, vill med föreställningen ge ungdomar med autismdiagnos mer kreativt utrymme.

- Det här är en fantastisk plats och när jag såg en film med JoAnnas hästdans på Youtube så kände jag, wow, hon måste komma hit och koreografera ungdomarna, förklarar Ulrika Mickels Nord.

Med stolthet avslöjar hon att det är första gången det amerikanska danskompaniet uppträder i Europa. Allt som allt blir det fem föreställningar i Hovdala biblioteksruin.

Danskompani från New York

The equus projects startades av koreografen JoAnna Mendl Shaw 1997. Idén bygger på fysisk, ofta improviserad, dialog med mellan dansare och hästar. Det är unikt i sitt slag och föreställningarna i Hässleholm är de första danskompaniet ger i Europa.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!