Tränar. Carlye Eckert tränar med en av hästarna inför helgens premiär, som det redan sålts många biljetter till. Bland andra har representanter från amerikanska ambassaden bjudits in. Foto: SARA STRANDLUND Foto: Sara Strandlund
Tränar. Carlye Eckert tränar med en av hästarna inför helgens premiär, som det redan sålts många biljetter till. Bland andra har representanter från amerikanska ambassaden bjudits in. Foto: SARA STRANDLUND Foto: Sara Strandlund

Här dansar hästarna: "Ingenting är omöjligt"

Publicerad

HÄSSLEHOLM. Ingenting är omöjligt är dramapedagogen Ulrika Mickels Nords ledord. Tillsammans med en trupp autistiska ungdomar, dansande hästar och ett berömt danskompani från New York, sätter hon upp en unik show i biblioteksruinen i Hovdala.

På lördag är det premiär för en minst sagt unik föreställning på biblioteksruinen vid Hovdala slott i Hässleholm. Det berömda danskompaniet The equus projects har kommit hela vägen från New York för att bjuda på en spektakulär show med både dansande hästar och flygande böcker - mitt i skogen.

- Publiken kommer förhoppningsvis att få se något de aldrig sett förut, säger kompaniets koreograf JoAnna Mendl Shaw, som tidigare varit verksam vid anrika Juilliard-institutet i New York.

Därifrån kommer också flera av de amerikanska dansarna som tillsammans med autistiska ungdomar från Hässleholm och fyra hästar just nu är i full färd med att repa inför helgens föreställningar.

Kretsar kring miljonär

Handlingen kretsar kring historien om den forne militären Mikael Ehrenborg som från början lät bygga biblioteket, vilket numera är en ruin. Enligt sägnen skulle biblioteket inte bara vara en plats för bildning utan också för hemliga kärleksmöten. Det viskades nämligen om att Mikael Ehrenborg hade en yngre älskare.

- Det är en föreställning om kärlek, förlust, kaos och ensamhet, förklarar JoAnna.

Solens strålar letar sig in i den lilla skogsgläntan och suggestiv musik ljuder ur en liten högtalare när Kvällsposten besöker repetitionerna.

"Det är otroligt"

Jonas Victorsson, 21, följer koncentrerat den amerikanska dansaren Tal Adlers improvisationer. Trots att Jonas aldrig tidigare dansat så sitter stegen direkt.

- Han har fotografiskt minne, det är otroligt, utbrister JoAnna Mendl Shaw.

Hon har aldrig tidigare jobbat med autistiska ungdomar och tycker att det är en fröjd att se hur snabbt de lär sig och hur duktiga de är. Futtiga tio dagar har de haft på sig att lära sig koreografin. Sedan 16 år tillbaka är det JoAnnas specialitet att jobba med hästar och dans.

- Det är inte att förväxlas med cirkus, det här är något annat, det är mer ett sätt att kommunicera fysiskt med hästarna, säger hon och ber en av dansarna visa hur lätt hästen följer hennes anvisningar och börjar cirkla runt dansaren.

Initiativtagaren och konstnärliga ledaren Ulrika Mickels Nord, som driver projektet i samarbete med handikappidrottsföreningen Klinten, vill med föreställningen ge ungdomar med autismdiagnos mer kreativt utrymme.

- Det här är en fantastisk plats och när jag såg en film med JoAnnas hästdans på Youtube så kände jag, wow, hon måste komma hit och koreografera ungdomarna, förklarar Ulrika Mickels Nord.

Med stolthet avslöjar hon att det är första gången det amerikanska danskompaniet uppträder i Europa. Allt som allt blir det fem föreställningar i Hovdala biblioteksruin.

Malin Forsberg
Malin Forsberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag