Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här bygger danskarna ett imperium – för cannabis

Lars Thomassen i Spectrums växthus. Foto: Josephine Seglert
En lagändring vid årsskiftet ger jordbrukare möjligheten att lagligt odla cannabis i Danmark för första gången någonsin. Foto: PAUL CHINN / SAN FRANCISCO CHRONICLE / POLARI POLARIS IMAGES

Bland rapsfält och gröna åkrar skymtas tio enorma växthus bland trädtopparna. 

En lagändring vid årsskiftet ger jordbrukare möjligheten att lagligt odla cannabis i Danmark för första gången någonsin. 

I Odense på ön Fyn håller ett av de största företagen, Spectrum Cannabis, just nu på att bygga sin verksamhet – här kommer det snart växa 20 ton cannabis.

Dammet ligger tjockt i luften bland glasväggarna när Lars Thomassen, VD för Spectrum Cannabis, kliver in bland grävmaskiner och byggarbetare. Steget från den kliniskt vita kontorslokalen till växthuset är som natt och dag. På den ena sidan ska pengarna växa, på den andra marijuanan.

– Vi kommer att odla alla de godkända medicinska sorterna, så det är ett spektrum som namnet, säger Tomassen.

Efter 30 framgångsrika år inom reklambranschen skulle Lars Thomassen, 64, kunna gå i pension och leva gott resten av livet. I stället har han axlat rollen som vd för nystartade Spectrum Cannabis, en hopslagning av Danish Cannabis och den kanadensiska företaget Canopy Growth – den sistnämnda en av världens största producenter av medicinsk cannabis.

– De sa ”du ska ju sluta jobba och spela golf”. Men jag tycker det är mycket mer skoj att driva företag. Jag tänkte också att det här är någonting unikt, här kan jag göra skillnad, säger han.

Hos den kanadensiske investeraren Canopy Growth har man odlat cannabis sedan år 2014. Foto: Canopy Growth

Miljoninvesteringar

Under en försöksperiod på fyra år har företag fått möjligheten att odla medicinsk cannabis i Danmark. Spectrum Cannabis är ett av 18 företag som fått godkänt av danska Läkemedelsstyrelsen att odla.

Genom en gammal bekant från reklambranschen fick Lars Thomassen med sig cannabisjätten Canopy Growth som är en världsledande producent av växten.

Hittills uppskattar han att det kanadensiska bolaget pumpat in runt 150 miljoner danska kronor i Spectrum Cannabis. De första plantorna kommer att komma som sticklingar i lastbilar från Spanien, odlade i Canopy Growths lokaler. Man väljer att jobba med just sticklingar för att kunna garantera att plantorna innehåller samma verksamma substanser, eftersom växten då är genetiskt identisk med moderplantan.

”Ingen större skillnad på att odla orkidéer och cannabis”

Rene Jensen och Flemming Østerhaab är bästa vänner och har jobbat 20 år tillsammans, i växthusen där cannabisen snart ska växa. Innan växthusen köptes av Spectrum Cannabis odlade Rene Jensen och Flemming Østerhaab bland annat orkidéer i lokalerna. Varje växthus hade plats för upp till 110 000 blommor. Trots att varken Rene Jensen eller Flemming Østerhaab har odlat cannabis förut är de inte oroliga.

– Det är en växt. Vi vet hur man odlar växter, så då kan vi också odla cannabis, säger Rene Jensen.

Enligt Lars Thomassen kommer det inte att bli någon större skillnad på att odla orkidéer jämfört med att odla cannabis.

– Utmaningarna är desamma. Både orkidéer och cannabisplantor kräver hög värme, och vi måste själva rena vattnet för att se till att det är fritt från bekämpningsmedel, säger han. 

När plantorna anländer från Spanien är det Rene Jensen och Flemming Østerhaab som har ansvar för att cannabisen växer som den ska. Eftersom det inte varit lagligt att odla tidigare har de förberett sig genom flera resor.

– Vi har varit i Kanada två gånger för att se hur de jobbar. Pratat med folk som har odlat lagligt i fyra år, många år illegalt. Så de vet mycket, säger Rene Jensen.  

Rene Jensen och Flemming Østerhaab som arbetar på odlingen. Foto: Josephine Seglert

Kommer exportera 95 procent

Men alla i Danmark är inte lika optimistiska. Danska läkarföreningens ordförande, Andreas Rudkjøbing, varnar för att en legalisering av medicinsk cannabis kan leda till en total legalisering.

– Det är ganska tydligt att flera partier i Folketinget har den tanken – att det här kan vara ett första steg mot en bredare acceptans av cannabis i samhället. Det är också flera partier som vill att vi ska åt det hållet.

Han menar att växten blivit legaliserad som medicin delvis för att främja Danmarks ekonomi.

– Det är klart att vissa partier vill se en bredare legalisering, vi kan också se ett lantbruk som nu gör sig klart för ett stort exportäventyr. Det handlar inte bara om patienter, det är en större fråga om legalisering och nu också en fråga om export. Det är en pengafråga, menar Rudkjøbing.

Carolina Maier är politisk ordförande för partiet Alternativet och är en av de beslutsfattare som enhälligt röstade för legalisering av medicinsk cannabis under fyraårsperioden.

– Det är en bra möjlighet för människor att hitta nya jobb inom sektorn. Och vi ser i traditionellt jordbruk i Danmark en minskning av jobb eftersom allt blir automatiserat, och odlarna i Danmark är inte så bra på ekonomi. Så framtiden ser positiv ut och jag tror att det kan bli en bra marknad.

 

Studier kring cannabislegalisering:

En studie från USA att kriminaliteten har minskat när medicinsk marijuana legaliserats, framför allt i stater nära mexikanska gränsen. När marknaden blivit offentlig har inkomsterna till drogkarteller i området minskat. 

 

En amerikansk studie visar att unga som röker marijuana är upp till sju gånger mer benägna att utveckla ett beroende än vuxna. 

 

En holländsk studie från 2006 visar att det finns ett samband mellan unga som röker cannabis och kriminalitet. 

 

I Europa börjar flera länder att öppna upp för en bredare legalisering. Tyskland och Polen legaliserade medicinsk cannabis i början av 2017. Ett ekonomiskt guldläge för de danska odlarna, då det i dagsläget inte odlas någon cannabis i Tyskland som därför tvingas importera från Holland och Kanada. Enligt Lars Thomassen är framtiden ljus. En majoritet av den cannabis som ska skördas kommer att exporteras vidare till andra länder, där den också kan nyttjas som medicin.

– Vi planerar att exportera upp till 95 procent av det vi odlar här, säger han.

Sedan årsskiftet har allt fler svenskar investerat i cannabisaktier utomlands. Enligt Avanza Bank kan ökningen delvis förklaras av legaliseringen av cannabis för eget bruk i Kalifornien, en legalisering som väntas ske även i Kanada under sommaren. Mattias Lööw, gruppchef på narkotikapolisen Helsingborg säger att en legalisering av medicinsk cannabis kan medföra att drogen hamnar i fel händer.

– Självklart ser jag ju som narkotikapolis ett stort problem med att man vill legalisera droger, att det alltid kommer spilla över på den illegala marknaden. En legalisering i Sverige skulle kunna leda till en större användning och fler unga som hamnar i missbruk. 

Cannabisen kommer växa på 30.000 kvadratmeter. Foto: Julia Caesar

Smugglade cannabis i kaffekopp

Byggarbetarna på Spectrum Cannabis jobbar hårt i anläggningen för att garantera att ingen obehörig ska kunna ta sig in och stjäla den narkotikaklassade plantan.

– Vi kommer bygga stängsel med elektricitet, sensorer i jorden, larm på alla dörrar och laserljus.

Ungefär som i en Tom Cruise-film när han ska in och stjäla diamanten, säger Lars Thomassen. Men trots all utrustning går det inte att garantera att inga plantor försvinner. Han berättar att en anställd i Kanada smugglade ut cannabis i sin kaffekopp.

– I Kanada hade de en sån där Starbucks-kopp. Plötsligt var det nån som hade dubbelbotten i kaffet.

Där dricker de inte kaffe numera.

Rene Jensen och Flemming Østerhaab ser inte den höjda säkerheten som något större problem.

– Jag tror att det kommer bli ett nytt sätt att odla. Förr behövde det gå snabbt. Nu handlar det i stället om säkerhet, säger Flemming Østerhaab.

– Vi kommer behöva ha på oss massa kläder. Här och här, säger han och pekar på munnen och huvudet. Det får inte hamna något hår på plantorna. Vi kommer se roliga ut, tillägger han. 

30 000 kvadratmeter stort 

På radion spelas en låt med Avicii. Ljudet studsar mellan glastaken i växthusen. Cannabisen kommer växa på 30 000 kvadratmeter. Bara elräkningen för att hålla i gång belysningen kommer landa på tolv miljoner danska kronor per år. Och för varje dag som bygget är i gång, kostar det företaget en miljon. Lars Thomassen berättar att bygget är försenat.

– Det är komplicerat. Du har kulturskillnader mellan Kanada och Danmark. I den amerikanska kulturen är det chefen som bestämmer, och man säger inte emot. Så har du Läkemedelsstyrelsen. Det tar tid. Det är första gången, så de är jättenervösa.

Dagens marknadsvärde på medicinsk cannabis i Danmark är 800 danska kronor för fem gram. I växthusens lokaler kommer man snart att kunna skörda cannabis fyra till fem gånger per år. På ett år blir det 20 ton torkad växt, som sen kommer att säljas vidare i Danmark och Europa.

Utanför gassar solen. Några kilometer från anläggningen ska tomatodlaren Alfred Pedersen & Søn snart odla cannabis. Liksom Spectrum Cannabis, har de också en av världens största cannabisproducenter i ryggen - kanadensiska Aurora. Både Canopy Growth och Aurora har investerat miljontals kronor i verksamheten just här i Odense. Plötsligt har den idylliska odlarstaden i Danmark blivit något av ett Mekka för cannabisodlare.

– 75 procent av de danska plantskolorna ligger här för att det finns billig energi. Vi började lite i Jylland, men farmaceuter bor inte utanför Århus. De bor norr om Köpenhamn. Så här är kompromissen. Och här finns en tradition för odling, säger Lars Thomassen.

 

Det pågående bygget kostar företaget en miljon om dagen. Foto: Josephine Seglert

 

Svenska partierna om medicinsk cannabis:

KRISTDEMOKRATERNA:

Är för en fortsatt restriktiv narkotikapolitik med kontroll över vad som föreskrivs och används. Är positiva att använda medicinsk cannabis när andra preparat inte hjälper. 

 

CENTERPARTIET:

Vill invänta vad Läkemedelsverket kommer fram till och tycker inte att det är politikernas sak att avgöra vilka läkemedel och behandlingar som ska användas.

 

SVERIGEDEMOKRATERNA:

Tycker att det i första hand behövs mer forskning innan partiet vill ta ställning. 

 

LIBERALERNA: 

​Tycker att medicinsk cannabis ska uppfylla samma hårda regler som alla andra läkemedel men menar att det är en medicinsk fråga och inte en politisk.

 

MODERATERNA:

Är nöjda med nuvarande lagstiftning med prövning av enskilda fall och är emot en generell legalisering.

 

VÄNSTERPARTIET: 

​Tycker att systemet fungerar bra och har inga förslag på ändringar.

 

SOCIALDEMOKRATERNA​: 

Har en strikt inställning till cannabis och tycker att Läkemedelsverkets restriktiva hållning med beviljande undantag är bra.

 

MILJÖPARTIET: 

Är emot en legalisering av medicinsk cannabis och är nöjda med hur nuläget ser ut i Sverige. 

 

Josephine Seglert och Julia Caesar.

 

JOSEPHINE SEGLERT   JULIA CAESAR

Artikeln är skriven av studenter från JMK