BRANN I NATTEN. Branden i Holmsjö upptäcktes natten till lördag. Huset med kyrksal, samlings- och serveringslokaler och övervåning med lägenhet totalförstördes. Foto: BENGT HÄLLQUIST/Björn Hansson/Linslusfoto
BRANN I NATTEN. Branden i Holmsjö upptäcktes natten till lördag. Huset med kyrksal, samlings- och serveringslokaler och övervåning med lägenhet totalförstördes. Foto: BENGT HÄLLQUIST/Björn Hansson/Linslusfoto

Här brinner hela
kyrkan ner till grunden

Publicerad

KARLSKRONA. Filadelfiakyrkans byggnad i Holmsjö utanför Karlskrona brann tidigt på lördagsmorgonen ner till grunden.

Brandorsaken är inte känd, men polisen har inlett en utredning om mordbrand.

Inom församlingen är man chockad.

- Jag har varit med om otrevliga mejl och någon gång har det målats på våra församlingar. Men jag kan inte tro att det här är någon som vill oss illa, säger Ulf Sundkvist, pastor i Karlskrona Pingstkyrka.

Larmet om branden i lilla Holmsjö, 30 km norr om Karlskrona, kom i går natt strax före klockan 01. Räddningstjänster från Karlskrona, Eringsboda och Holmsjö skickades till platsen.

- När vi kom dit var halva byggnaden övertänd och vi inriktade oss framför allt på att förhindra spridning av elden, säger Stefan Sjöholm på Karlskrona räddningstjänst.

- Det fanns ingen möjlighet att rädda någonting av huset, säger han.

Började på baksidan

Vad som orsakat eldsvådan i det två våningar höga trähuset är okänt. Men det är klarlagt att branden började på baksidan av tillbyggnaden som uppfördes för drygt 30 år sedan och sedan spred sig till den cirka 70 år gamla huvudbyggnaden.

Ulf Sundkvist reste till Holmsjö i går morse så fort han fick höra vad som hänt.

- Det gör ont att se ruinerna efter en plats där så många människor har delat sorg, tacksamhet och glädje. Det enda jag kunde se nu var vår dopgrav som finns kvar i askan, säger han bedrövat.

Stefan Sjöholm, som inte själv var på olycksplatsen i går natt men fått rapport från sina kolleger, vill inte spekulera i om det finns naturliga orsaker eller om elden på något sätt är anlagd.

Har fått hatiska mejl

Ulf Sundkvist berättar att han tidigare fått hatiska mejl efter att ha uttalat sig positivt om invandrare. Men han vill inte tro att branden skulle vara en politisk konsekvens.

- Vår församling har inga sådana ovänner. Tvärtom är det många ickemedlemmar som söker sig till oss i svåra stunder, vi deltar ofta i debriefing när olyckor hänt, säger han.

Släckningen och särskilt eftersläckningsarbetet av branden var tidskrävande. Fortfarande vid middagstid på lördagen var brandmän kvar i de rykande ruinerna.

Blekingepolisens tekniker har öppnat en utredning om mordbrand, men den tekniska undersökningen av brandplatsen kan man inte börja förrän tidigast måndag.

- Det är alldeles för varmt i resterna, sa Karlskronas inre polisbefäl Jörgen Johnsson i går.

Han vill inte säga något om vad som kan ha gett upphov till branden eller om den kan vara anlagd.

- Vad vi vet finns ingen hotbild mot församlingen, säger han.

Håller gudstjänst i skola

Joachim Gustafsson, ordförande i Holmsjö Filadelfiakyrka, som ingår i Pingstkyrkan, är också frågande till vad som kan ha orsakat elden. Den 25 medlemmar stora församlingen har inga fiender i trakten vad han vet.

- Nu får vi hålla söndagsgudstjänsten i en skola här i Holmsjö. Och sedan har vi tillgång till en annan lokal några kilometer bort. Våra församlingsträffar fortsätter som vanligt, säger han.

Han beskriver sin känsla av overklighet.

- Det känns tomt, en sådan här sak är svår att ta in, säger Joachim Gustafsson.

Eva Sternäng
Eva Sternäng

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag