Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här brinner hela
kyrkan ner till grunden

BRANN I NATTEN. Branden i Holmsjö upptäcktes natten till lördag. Huset med kyrksal, samlings- och serveringslokaler och övervåning med lägenhet totalförstördes.
Foto: BENGT HÄLLQUIST/Björn Hansson/Linslusfoto

KARLSKRONA. Filadelfiakyrkans byggnad i Holmsjö utanför Karlskrona brann tidigt på lördagsmorgonen ner till grunden.

Brandorsaken är inte känd, men polisen har inlett en utredning om mordbrand.

Inom församlingen är man chockad.

- Jag har varit med om otrevliga mejl och någon gång har det målats på våra församlingar. Men jag kan inte tro att det här är någon som vill oss illa, säger Ulf Sundkvist, pastor i Karlskrona Pingstkyrka.

Larmet om branden i lilla Holmsjö, 30 km norr om Karlskrona, kom i går natt strax före klockan 01. Räddningstjänster från Karlskrona, Eringsboda och Holmsjö skickades till platsen.

- När vi kom dit var halva byggnaden övertänd och vi inriktade oss framför allt på att förhindra spridning av elden, säger Stefan Sjöholm på Karlskrona räddningstjänst.

- Det fanns ingen möjlighet att rädda någonting av huset, säger han.

Började på baksidan

Vad som orsakat eldsvådan i det två våningar höga trähuset är okänt. Men det är klarlagt att branden började på baksidan av tillbyggnaden som uppfördes för drygt 30 år sedan och sedan spred sig till den cirka 70 år gamla huvudbyggnaden.

Ulf Sundkvist reste till Holmsjö i går morse så fort han fick höra vad som hänt.

- Det gör ont att se ruinerna efter en plats där så många människor har delat sorg, tacksamhet och glädje. Det enda jag kunde se nu var vår dopgrav som finns kvar i askan, säger han bedrövat.

Stefan Sjöholm, som inte själv var på olycksplatsen i går natt men fått rapport från sina kolleger, vill inte spekulera i om det finns naturliga orsaker eller om elden på något sätt är anlagd.

Har fått hatiska mejl

Ulf Sundkvist berättar att han tidigare fått hatiska mejl efter att ha uttalat sig positivt om invandrare. Men han vill inte tro att branden skulle vara en politisk konsekvens.

- Vår församling har inga sådana ovänner. Tvärtom är det många ickemedlemmar som söker sig till oss i svåra stunder, vi deltar ofta i debriefing när olyckor hänt, säger han.

Släckningen och särskilt eftersläckningsarbetet av branden var tidskrävande. Fortfarande vid middagstid på lördagen var brandmän kvar i de rykande ruinerna.

Blekingepolisens tekniker har öppnat en utredning om mordbrand, men den tekniska undersökningen av brandplatsen kan man inte börja förrän tidigast måndag.

- Det är alldeles för varmt i resterna, sa Karlskronas inre polisbefäl Jörgen Johnsson i går.

Han vill inte säga något om vad som kan ha gett upphov till branden eller om den kan vara anlagd.

- Vad vi vet finns ingen hotbild mot församlingen, säger han.

Håller gudstjänst i skola

Joachim Gustafsson, ordförande i Holmsjö Filadelfiakyrka, som ingår i Pingstkyrkan, är också frågande till vad som kan ha orsakat elden. Den 25 medlemmar stora församlingen har inga fiender i trakten vad han vet.

- Nu får vi hålla söndagsgudstjänsten i en skola här i Holmsjö. Och sedan har vi tillgång till en annan lokal några kilometer bort. Våra församlingsträffar fortsätter som vanligt, säger han.

Han beskriver sin känsla av overklighet.

- Det känns tomt, en sådan här sak är svår att ta in, säger Joachim Gustafsson.

FILADELFIAKYRKAN

Filadelfiakyrkan ingår liksom mer än 400 andra frikyrkoförsamlingar i den kristna frikyrkliga Pingströrelsen. Det är en så kallad väckelserörelse där också Baptisterna och Evangeliska frikyrkan ingår. Filadelfiaförsamlingen i Knutby väckte stor uppståndelse 2004.

KULTURSKATTER FÖRSTÖRS

När en kyrka brinner väcker det starka känslor. Dels för att byggnaden är symbol för en helighet. Men också för att en kyrka eller annan religiös byggnad ofta innehåller kulturskatter som går förlorade.

De senaste hundra åren har mer än en kyrka om året brunnit.

Inte sällan har det konstaterats att en kyrkbrand är anlagd. Så var det hösten 2001 när den medeltida träkyrkan i Södra Råda brann ner.

Också den skånske gryningspyromanen misstänktes och dömdes för att ha anlagt kyrkbränder. Han dömdes i tingsrätten för två kyrkbränder i Skåne, 2004 i Västra Vemmenhög och 2003 för branden i Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad. Båda domarna hävdes av hovrätten.