Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här brinner den anrika krogen: ”Ont i hjärtat”

Krogen har anor tillbaka till 1700-talet. Foto: Topnews
Branden startade i en fritös. Foto: Topnews

Den danska krogen Støvlet Katrines Hus har anor så långt tillbaka som 1771. 

Men häromdagen var det nära att sagan tog slut – hela byggnaden stod i lågor. 

Mirakulöst kunde krogen räddas men är svårt skadad. 

– Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka, det gör så ont i hjärtat, säger ägaren Lars Hagen Mortensen.  

Støvlet Katrine Hus i Sorø, väster om Köpenhamn, är en av Danmarks mest kända restauranger. Den har utsetts till Danmarks bästa och har anor till 1700-talet. 

Men häromdagen höll sagan på att ta slut. Då gick brandlarmet. 

Det hade börjat brinna i en fritös. Personalen hade lämnat köket en kort stund när det tog fyr. Branden i fritösen kunde släckas snabbt men då var det försent, den hade redan spridit sig i restaurangens fläktsystem.

Räddningsstyrkor från från flera brandstationer i området skyndade till platsen, en styrka på 35 personer försökte släcka elden. Till en början såg det mörkt ut. Tjock rök strömmade ut ur den gamla byggnaden och alla väntade på att halmtaket skulle ta fyr. 

Men mot alla odds lyckades räddningstjänsten släcka branden. 

– Vi lyckades faktiskt rädda både byggnaden och stråtaket. Det är självklart stora rök- och vattenskador utanpå och inne i byggnaden men jag tycker att vi gjort ett riktigt bra jobb, säger insatsledaren Søren Hückelkamp. 

Två personer fick föras till sjukhus i samband med räddningsarbetet. 

FLER NYHETER OCH TV-KLIPP PÅ TOPNEWS 

35 personer deltog i släckningsarbetet.Foto: Topnews

”Svårt att uthärda”

Restaurangens ägare Lars Hagen Mortensen skyndade till platsen när han hörde om branden. Han är tacksam för att restaurangen var stängd när branden startade så att inga gäster skadades, men i övrigt tar han händelsen hårt. 

– Det är svårt att uthärda faktiskt. Framförallt vid den här tidpunkten på året då vi har så många bokningar, säger han till TV2. 

Det är inte första gången han råkar ut för det här. 2009 bröt en brand ut, men den kunde släckas ganska snabbt och förstörde bara vissa delar av restaurangen. 

– Jag hade verkligen inte förväntat mig att det skulle hända igen. Jag vet inte riktigt vad jag ska tänka, det gör så ont i hjärtat.

Men Lars Hagen Mortensen ger inte upp. Restaurangen ska öppna igen. 

– Vi har räddat det vi har kunnat rädda. Vi ska skina upp igen, lovar han. 

Och han får stöd från lokalbefolkningen. 

– Vi har fått en otrolig uppbackning från hela området, jag är fullständigt överväldigad, säger han till TV2 Øst. 

Det här är ”Stövlete-Cathrina”

Restaurangen är uppkallad efter Anna Catharina Beuthaken, som kallades för ”Støvlete-Cathrina” (på svenska blir det ungefär stövel-Katrin, hennes pappa var nämligen skomakare). Hon var en prostituerad som senare blev älskarinna till kung Kristian VII av Danmark, men då förvisades hon från landet av kungens faster. 

Efter att ha tillbringat många år i Hamburg och Kiel återkom ”Stövlete-Cathrina” till Danmark 1792 och då flyttade hon in i huset där krogen ligger i dag. 

”Stövlete-Cathrina” återupptog sitt förhållande med kungen, och fram till hennes död 1805 träffades de regelbundet. Det sägs att hon var den enda kvinna han någonsin älskat.