Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här börjar gränskontrollerna mellan Sverige och Danmark

Gränskontrollerna från Sverige till Danmark har inletts
Jens Jespersen, polisinspektör.
Foto: Fritz Schibli
Bilister kontrollerades i vita tält bredvid vägen.
Foto: Fritz Schibli

Gränskontrollerna från Sverige mot Danmark har börjat.

Så kommer det att se ut varje vecka framöver – för att få stopp på den organiserade brottsligheten som passerar gränsen.

– Vi tittar främst efter personer som är relaterade till kriminalitet, säger polisinspektören Jens Jespersen.

Strax efter klockan 10 på tisdagen stoppades de historiskt första bilarna för kontroll på Öresundsbron. 

Flera vita tält hade rests vid sidan av vägen. Där fick alla bilister på väg från Sverige till Danmark köra in och kontrolleras.

– I praktiken kommer alla bilar att få sina registreringsskyltar avlästa. Sedan kommer polisanställda att fundera på om det finns anledning till närmare kontroll. I sådant fall blir de tagna åt sidan för närmare kontroll, säger Jens Jespersen, polisinspektör som leder Köpenhamnspolisens specialenhet för bland annat gränskontroller.

Senare i veckan kommer även gränskontrollerna att börja för tåg- och färjetrafiken mellan länderna, men exakt när det sker vill polisen inte gå ut med.

”Tar ett par minuter extra”

Jens Jespersen förklarar att bilister som är nordiska medborgare inte behöver ha med sig pass, utan det räcker med vanlig legitimation.

– Det enda som är bra att tänka på innan man åker över bron är att det kan ta ett par minuter extra att passera gränsen, säger han.

Kontrollerna kommer att ske punktvis ett par gånger i veckan på Öresundsbron och en till två gånger i veckan på tågen. Med det sagt är polisen noggrann med att påpeka att kontrollerna inte ska orsaka köer. Om det uppstår köer i tunneln kommer kontrollerna att avbrytas tillfälligt.

– Men sedan kommer det att finnas tidpunkter där det finns mer mening än andra att kontrollera bilar och personer, säger han.

Svenskar som passerar den danska gränsen måste numera visa upp legitimation.
Foto: Fritz Schibli

Beslutades efter sprängdåd

Beskedet om att Danmark skulle införa gränskontroller mot Sverige kom redan den 10 oktober.

Orsaken till beslutet förklarades med att skjutningar och sprängningar i Danmark den senaste tiden har kopplats till svenska gärningsmän.

– Vi kan se att en utveckling i Sverige där man har sprängningar som kopplas till organiserad kriminalitet, och vill inte att det ska sprida sig till Danmark. Därför har vi beslutat att införa gränskontrollerna mot Sverige, sa justitieministern Nick Hækkerup vid en pressträff i oktober.

Gränspolisen påpekar att det är just den gruppen som kommer att vara deras fokus.

– Vi tittar främst efter personer som är relaterade till kriminalitet. Det kan handla om andra saker kopplade till det, till exempel vapen och sprängladdning. Det är den sortens saker vi särskilt letar efter, säger Jens Jespersen.

Kvällspostens app

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!