Starten. Registreringen av romer ska ha tagit fart efter ett bråk i samband med en dopfest i Staffanstorp. Foto: Patrick Persson Foto: Patrick Persson
Starten. Registreringen av romer ska ha tagit fart efter ett bråk i samband med en dopfest i Staffanstorp. Foto: Patrick Persson Foto: Patrick Persson

Här började polisen kartlägga romerna

Publicerad

MALMÖ-STOCKHOLM. Skånepolisens kartläggning av svenska romer inleddes för fyra år sedan.

Efter en bråkig dopfest i Staffanstorp exploderade registreringen till att inkludera totalt 4 029 romer, däribland spädbarn.

- Det har inte skett något som ger polisen lagligt rätt att registrera 4 000 romer, säger Allan Schwartz, romsk jämställdhetskonsult och rådgivare.

Skånepolisen vägrar lämna närmare detaljer om det som allmänheten, jurister, rikspolischefen Bengt Svenson och justitieminister Beatrice Ask - men framför allt romer - uppfattar som ett kränkande register.

Dagens Nyheter avslöjar i dag ytterligare ett register där romer registrerats.

Polisen kallar kartläggningen för en "analysfil" med en "underavdelning". Den formella termen är "särskild undersökning". Med stöd av polislagen döljer sig i stort sett obegränsade möjligheter för polisen att samla in information.

Under gårdagens presskonferens tvingades Skånepolisen erkänna att kartläggningen av romer, som avslöjades av Dagens Nyheter, började 2009.

Skånepolisen hade i går börjat granska den information som samlats in under beteckningen "Kringsresande". Så heter den mapp där informationen lagrats i polisens datornätverk.

- Det finns inga uppgifter om etnicitet, säger Petra Stenkula, biträdande chef för länskriminalen i Skåne.

Spekulerade om namnet

Stenkula kan däremot inte förklara varför mappen döpts till just "Kringresande". Hon spekulerade i går på en presskonferens att det kunde syfta på kringresande brottslighet. Stenkula kunde inte heller förklara, på en direkt fråga, hur spädbarn och avlidna skulle kunna ägna sig åt kringresande brottslighet.

Samtliga personer som kartlagts är romer och en del av dessa ingår enligt uppgift i två stora romska släkter som bland annat legat i fejd med varandra. Uppgifter från tidigare år har tillkommit och lagts in i polisens register, bland annat från upprepade åldringsrån. Det som gjorde att kartläggningen tog fart ordentligt var enligt Expressens poliskällor en dopfest för en liten pojke i Folkets hus i Staffanstorp i juli 2009. Festen urartade och fick avbrytas efter ett bråk mellan två släkter, efter att oinbjudna dykt upp.

Trappades upp

Bråket fortsatte senare med skottlossning i ett villaområde.

- Det har skett en intern konflikt. Polisen var där. Det var mycket hårda ord, kanske till och med hot. Men det jag har fått höra är att man redde ut det här på något sätt, säger Allan Schwartz, romsk jämställdhetskonsult och rådgivare som företräder åtta romska riksförbund och över hundra medlemsföreningar med över 40 000 romer.

Finns ingen förklaring

Varför en stor mängd anhöriga eller icke kriminellt belastade svenska romer har hamnat i registret, finns ännu ingen förklaring till.

- Vi kan plocka in precis vad som helst i en sådan särskild undersökning. Alla som har kontakt med de som är anledningen till kartläggningen åker in, misstänkta och även helt oskyldiga personer, men också barn. Det är ju bra att veta vilka som har barn med varandra, säger en rutinerad polis som kan kriminalunderrättelsetjänst.

Under 2011 ska konflikten mellan de två släkterna ha trappats upp ytterligare.

- Det handlar om grov misshandel, försök till grov misshandel, vapenbrott och narkotikabrott, säger Thomas Nilsson, chef för polisområde mellersta Skåne.

"Började beväpna sig"

En poliskälla utrycker det så här:

- De började beväpna sig.

Den romske jämställdhetskonsulten Allan Schwartz reagerar kraftfullt mot att händelsen på dopfesten lett till en omfattande kartläggning av oskyldiga.

- Det kan ha varit 150-200 personer på dopfesten. I kartläggningen ingår över 4 000 romer, däribland spädbarn och personer från hundra år tillbaka. Vad har barnen gjort? undrar han.

Kartläggningen har gjorts av några få personer och Skånepolisen hävdade i går att registret inte varit spritt utanför Skåne. Petra Stenkula bekräftade att det finns information om att uppgifterna om de sammanlagt 4 029 personerna mejlats mellan olika poliser, vilket är helt i strid med polisens egna bestämmelser.

Registreringen upphörde 2012, enligt Petra Stenkula. Den särskilda undersökningen "Kringresande" hade då förnyats en gång per år sedan 2009, de senaste gångerna av chefer på länskriminalen.

Flera företrädare för romer i Sverige jämför registreringen med Förintelsen.

"Är inte terrorister"

- Vi romer är inte terrorister. Vi placerar inte ut bomber. Polisen ska inte behöva registrera oss som de gör. Det ska inte vara som under Nazityskland. Det är svårt att tänka att vi lever i ett demokratiskt land när vi blir förföljda och registrerade. Jag blir rädd, skrämd och kränkt, säger Stefan Palison, ordförande för romernas riksförbund.

Per Lindelöw
Per Lindelöw

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag