Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här blir vädret bäst på midsommarafton

På med regnjackan på midsommar – det kan bli regn. Foto: SHUTTERSTOCK
Invånare i bland annat Skåne och Blekinge kan ha bättre tur med vädret. Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Halland kan räkna med en hel del regn. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Den som vill sola på midsommar kan behöva tänka om – det ser ut att bli ett klassiskt svenskt sommarväder.

Bäst vädervecka lär det bli i trakterna kring Skåne, Blekinge och Kalmar – och allra värst blir det för invånarna i norra Sverige.

– Värmen som vi har haft är ganska bortblåst, säger Johan Groth, meteorolog vid Storm.

Midsommar närmar sig med stormsteg, om bara några dagar är det dags att plocka blommor, göra kransar och dansa runt stången. Men för den som vill fira midsommar utomhus kan en regnjacka komma väl till pass – fredagens väder ser nämligen inte särskilt stabilt ut.

– Man kan säga att vi är tillbaka till traditionellt sommarväder á la Sverige. Det blir en växlande kompott och den här värmen som vi har haft är generellt ganska bortblåst. Det är lite tjurigt väder framåt nu, säger Johan Groth, meteorolog vid Storm.

”Ett riktigt skitväder”

För den som inte vill ge upp hoppet om en solig midsommar finns det chans till bättre väder på vissa ställen, främst i Sydsverige.

– Som det ser ut nu kommer det bästa vädret på midsommar vara längs kusterna i söder: Västkusten, kusterna runt Skåne och vid Öland och Gotland. Generellt kommer det nog vara ganska hyggligt väder i södra Sverige, om än ganska blåsigt med låga temperaturer.

Hur pass bra vädret är under årets midsommarafton beror på var man bor i landet. Foto: IZABELLE NORDFJELL

Sämst odds för en solig midsommar har invånarna i norr.

– Norra halvan av landet ser ut att få riktigt skitväder med regn och kyla. Eftersom det inte verkar komma något högtryck till midsommar får vi nog stå ut med den här typen av väder, säger Groth.

Bäst i söder

Under den kommande tiden ligger Halland i riskzonen för regn. Under stora delar av veckan gör Hallandsborna klokt i att ta med sig ett paraply. Mer lyckligt lottade är de som befinner sig i Skåne, Blekinge och i Kalmar-trakten.

– Neråt i sydligaste delarna av landet kan det bli 20-23 grader. Det kommer inte så mycket skurar och därför upplever man det som soligt, även om det inte blir något toppenväder.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!