Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här blir knivkvinnan nedbrottad på lekplats

På bilden syns Fidan Betja strax bakom kvinnan. Några sekunder senare får han omkull henne. Foto: PRIVAT
På bilden syns Fidan Bejta strax bakom kvinnan. Några sekunder senare får han omkull henne. Foto: PRIVAT

När kvinnan kom in med en kniv i handen på lekplatsen utbröt panik. Fidan Bejta vars eget barn var på lekplatsen stoppade kvinnan. Hon visade sig senare vara psykiskt sjuk.  

Poliser körde kvinnan till psykiatriska akutmottagningen. Men där vägrade man att ta emot henne.

I efterhand har det framkommit att kvinnan, som är i 40-årsåldern, tidigare drabbats av psykos, haft rösthallucinationer och känt sig förföljd. Hon har bland annat hört röster men själv inte förstått att hon skulle vara i allvarlig psykisk obalans.

Enligt en dom från 2014 i förvaltningsrätten i Malmö lider kvinnan sedan många år av en kronisk psykossjukdom som åtminstone vid det tillfället inte gick att häva trots medicinering. Hon hade också plötsliga aggressionsutbrott.

Skrek till barnen

På torsdagen vid 19-tiden dök kvinnan upp med en kniv i handen på en lekplats vid Möllevången. Lekplatsen ligger mellan några hyreshus och barn lekte på gården. Hon kom gåendes med kniven i ena handen. De som såg henne skrek varningar till varandra.

– Så fort jag hörde ordet ”kniv” sprang jag ner från femte våningen. När jag kom ut skrek jag till alla barn att flytta på sig, säger Fidan Bejta.

På en film som Kvällsposten tagit del av ser man hur han kommer bakom kvinnan.

– Jag försökte få henne att fokusera på mig. Sen kom det en annan kille som ropade på henne så jag skulle kunna få ner henne, säger Fidan.

Kvinnan oskadliggjordes och släppte kniven.

Fidan Bejta fick mardrömmar efter att ha mött kvinnan med kniv på lekplatsen där hans barn lekte. Foto: PRIVAT

Kördes till psyket

När polispatruller kom till gården och hämtade kvinnan valde de att inte köra kvinnan till arresten, vilket hade varit det normala när en person misstänks för olaga hot och mordförsök, vilket kvinnan var när hon greps. Den brottsrubriceringen ändrades senare.

– Patrullen körde henne till psykiatriska akutmottagningen för bedömning, säger Anna Göransson, presstalesperson vid regionala ledningscentralen i Malmö.

Den bedömningen ledde inte till att kvinnan blev tvångsomhändertagen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Varför är oklart.

– Psyket ville inte ta emot henne, uppger en källa för Kvällsposten.

Poliserna fick i stället köra henne till arresten på Rättscentrum. 

– Då hade jag ingen aning om att hon hade haft psykiska problem, men jag tänkte att man kan inte bli så arg att man hugger efter barn vid en lekplats, säger Fidan Bejta.

Risk för nya brott

Samtidigt kunde både utredare och åklagare bilda sig en uppfattning om hennes psykiska hälsa. På lördagen under häktningsförhandlingen angav åklagaren som skäl för häktning att hon har allvarliga psykiska besvär. Om hon försattes på fri fot finns det risk att hon på nytt begår brott, hävdade åklagaren.

Det uppger en person med kännedom om vad som hände under häktningsförhandlingen, som inte hölls bakom stängda dörrar.

Kvinnans försvarsadvokat, Jan-Åke Fält, vill inte kommentera kvinnans allmäntillstånd eller svara på frågor om hennes psykiska hälsa.

– Hon gjorde vissa medgivande. Det är allt jag vill säga, säger han till Kvällsposten.

Kvinnan häktades som misstänkt för åtta fall av grovt olaga hot och ett fall av misshandel, uppger Sydsvenskan. Hon ska också genomgå en liten rättspsykiatrisk utredning, en så kallad paragraf 7-utredning.