På bilden syns Fidan Betja strax bakom kvinnan. Några sekunder senare får han omkull henne. Foto: PRIVATPå bilden syns Fidan Betja strax bakom kvinnan. Några sekunder senare får han omkull henne. Foto: PRIVAT
På bilden syns Fidan Betja strax bakom kvinnan. Några sekunder senare får han omkull henne. Foto: PRIVAT
På bilden syns Fidan Bejta strax bakom kvinnan. Några sekunder senare får han omkull henne. Foto: PRIVATPå bilden syns Fidan Bejta strax bakom kvinnan. Några sekunder senare får han omkull henne. Foto: PRIVAT
På bilden syns Fidan Bejta strax bakom kvinnan. Några sekunder senare får han omkull henne. Foto: PRIVAT

Här blir knivkvinnan nedbrottad på lekplats

Publicerad

När kvinnan kom in med en kniv i handen på lekplatsen utbröt panik. Fidan Bejta vars eget barn var på lekplatsen stoppade kvinnan. Hon visade sig senare vara psykiskt sjuk.  

Poliser körde kvinnan till psykiatriska akutmottagningen. Men där vägrade man att ta emot henne.

I efterhand har det framkommit att kvinnan, som är i 40-årsåldern, tidigare drabbats av psykos, haft rösthallucinationer och känt sig förföljd. Hon har bland annat hört röster men själv inte förstått att hon skulle vara i allvarlig psykisk obalans.

Enligt en dom från 2014 i förvaltningsrätten i Malmö lider kvinnan sedan många år av en kronisk psykossjukdom som åtminstone vid det tillfället inte gick att häva trots medicinering. Hon hade också plötsliga aggressionsutbrott.

Skrek till barnen

På torsdagen vid 19-tiden dök kvinnan upp med en kniv i handen på en lekplats vid Möllevången. Lekplatsen ligger mellan några hyreshus och barn lekte på gården. Hon kom gåendes med kniven i ena handen. De som såg henne skrek varningar till varandra.

– Så fort jag hörde ordet ”kniv” sprang jag ner från femte våningen. När jag kom ut skrek jag till alla barn att flytta på sig, säger Fidan Bejta.

På en film som Kvällsposten tagit del av ser man hur han kommer bakom kvinnan.

– Jag försökte få henne att fokusera på mig. Sen kom det en annan kille som ropade på henne så jag skulle kunna få ner henne, säger Fidan.

Kvinnan oskadliggjordes och släppte kniven.

Fidan Bejta fick mardrömmar efter att ha mött kvinnan med kniv på lekplatsen där hans barn lekte.Foto: PRIVAT

Kördes till psyket

När polispatruller kom till gården och hämtade kvinnan valde de att inte köra kvinnan till arresten, vilket hade varit det normala när en person misstänks för olaga hot och mordförsök, vilket kvinnan var när hon greps. Den brottsrubriceringen ändrades senare.

– Patrullen körde henne till psykiatriska akutmottagningen för bedömning, säger Anna Göransson, presstalesperson vid regionala ledningscentralen i Malmö.

Den bedömningen ledde inte till att kvinnan blev tvångsomhändertagen enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård. Varför är oklart.

– Psyket ville inte ta emot henne, uppger en källa för Kvällsposten.

Poliserna fick i stället köra henne till arresten på Rättscentrum. 

– Då hade jag ingen aning om att hon hade haft psykiska problem, men jag tänkte att man kan inte bli så arg att man hugger efter barn vid en lekplats, säger Fidan Bejta.

Risk för nya brott

Samtidigt kunde både utredare och åklagare bilda sig en uppfattning om hennes psykiska hälsa. På lördagen under häktningsförhandlingen angav åklagaren som skäl för häktning att hon har allvarliga psykiska besvär. Om hon försattes på fri fot finns det risk att hon på nytt begår brott, hävdade åklagaren.

Det uppger en person med kännedom om vad som hände under häktningsförhandlingen, som inte hölls bakom stängda dörrar.

Kvinnans försvarsadvokat, Jan-Åke Fält, vill inte kommentera kvinnans allmäntillstånd eller svara på frågor om hennes psykiska hälsa.

– Hon gjorde vissa medgivande. Det är allt jag vill säga, säger han till Kvällsposten.

Kvinnan häktades som misstänkt för åtta fall av grovt olaga hot och ett fall av misshandel, uppger Sydsvenskan. Hon ska också genomgå en liten rättspsykiatrisk utredning, en så kallad paragraf 7-utredning.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag