Edvard Nordh tog guld i Brösarps inofficiella grässlalom-SM. Foto: Andreas Hillergren
Edvard Nordh tog guld i Brösarps inofficiella grässlalom-SM.  Foto: Andreas Hillergren

Här blir grässlalom nästa stora fluga

Publicerad

Sandstränder och konstrundor i all ära, nu hoppas Fabian Rimfors kunna sätta Österlen på kartan för dem som älskar alpin skidåkning och afterski. Här flyger deltagarna i Sveriges enda inofficiella SM i grässlalom nedför de österlenska backarna.

– Jag hoppas att grässlalom slår igenom stort i Sverige, säger arrangören.

Pjäxorna är på, hjälmarna likaså och skidglasögonen. Men var är vinteroverallerna? Sådana behövs inte under grässlalom i Ornahög. Här kämpar 41 deltagare från hela Sverige - och faktiskt från Danmark också - om titeln bästa grässlalomåkare.

När alla hade åkt stod det klart att en person var i en klass för sig: Edvard Nordh från Linköpings alpina klubb. Han vann även i fjol.

Tvåa kom hemmahoppet Erik Blomqvist.

– Men Edvard Nordh vann kvalet med Stenmarksmarginal, säger Fabian Rimfors.

Alla faller

Hanna Westman från Vångabergets slalomklubb är en annan tävlingsdeltagare. Hon är med i det alpina juniorlandslaget men hade en del problem med att ta sig nedför backen. Och hon var inte den enda som föll i det brungröna gräset. Nästan alla trillade - på baken, på huvudet eller på sidan.

Är det stora skillnader mellan att åka på snö och gräs?

– Ja och nej. Ju mer du åker desto mer suddas skillnaden ut. Det är samma teknik men när du åker grässlalom får du inte fuska. Åker du med bakvikt ramlar du på rumpan och lutar du dig fram för mycket dyker du i backen, säger Fabian Rimfors.

Tävlingsgren sedan 60-talet

Han kom på idén med ett grässlalom SM en dag på väg till jobbet.

– Jag tittade upp mot Brösarps backar och tänkte att det var synd att man bara kan åka där på vintern. Sedan kom jag på att jag hade läst om grässlalom, säger Fabian Rimfors.

Han sökte på nätet och lärde sig att grässlalom är en tävlingsgren sedan 1960-talet.

Förra året bestämde han sig för att arrangera ett grässlalomderby - och det blev succé.

Gratis lektioner till Schyman

– Nästa år vill vi få med Gudrun Schyman. Hon var inbjuden i år men kunde inte komma. Hon har aldrig stått på ett par skidor och vårt mål är att konvertera skidåkare, säger Fabian Rimfors.

För att locka dit politikern har han en morot: gratis skidlektioner på gräs.

Johanna Darnéus
Johanna Darnéus

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag