Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här blir grässlalom nästa stora fluga

Edvard Nordh tog guld i Brösarps inofficiella grässlalom-SM.
Foto: Andreas Hillergren

Sandstränder och konstrundor i all ära, nu hoppas Fabian Rimfors kunna sätta Österlen på kartan för dem som älskar alpin skidåkning och afterski. Här flyger deltagarna i Sveriges enda inofficiella SM i grässlalom nedför de österlenska backarna.

– Jag hoppas att grässlalom slår igenom stort i Sverige, säger arrangören.

Pjäxorna är på, hjälmarna likaså och skidglasögonen. Men var är vinteroverallerna? Sådana behövs inte under grässlalom i Ornahög. Här kämpar 41 deltagare från hela Sverige - och faktiskt från Danmark också - om titeln bästa grässlalomåkare.

När alla hade åkt stod det klart att en person var i en klass för sig: Edvard Nordh från Linköpings alpina klubb. Han vann även i fjol.

Tvåa kom hemmahoppet Erik Blomqvist.

– Men Edvard Nordh vann kvalet med Stenmarksmarginal, säger Fabian Rimfors.

Alla faller

Hanna Westman från Vångabergets slalomklubb är en annan tävlingsdeltagare. Hon är med i det alpina juniorlandslaget men hade en del problem med att ta sig nedför backen. Och hon var inte den enda som föll i det brungröna gräset. Nästan alla trillade - på baken, på huvudet eller på sidan.

Är det stora skillnader mellan att åka på snö och gräs?

– Ja och nej. Ju mer du åker desto mer suddas skillnaden ut. Det är samma teknik men när du åker grässlalom får du inte fuska. Åker du med bakvikt ramlar du på rumpan och lutar du dig fram för mycket dyker du i backen, säger Fabian Rimfors.

Tävlingsgren sedan 60-talet

Han kom på idén med ett grässlalom SM en dag på väg till jobbet.

– Jag tittade upp mot Brösarps backar och tänkte att det var synd att man bara kan åka där på vintern. Sedan kom jag på att jag hade läst om grässlalom, säger Fabian Rimfors.

Han sökte på nätet och lärde sig att grässlalom är en tävlingsgren sedan 1960-talet.

Förra året bestämde han sig för att arrangera ett grässlalomderby - och det blev succé.

Gratis lektioner till Schyman

– Nästa år vill vi få med Gudrun Schyman. Hon var inbjuden i år men kunde inte komma. Hon har aldrig stått på ett par skidor och vårt mål är att konvertera skidåkare, säger Fabian Rimfors.

För att locka dit politikern har han en morot: gratis skidlektioner på gräs.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!