Här blir en man påkörd av polisens piketbuss

Publicerad

Här är filmen som visar när demonstranten körs på och sedan kläms fast under den förstärkta polisbussen.

Filmproducenten China Åhlander stod mitt i tumultet och blev vittne till händelsen.

– Han lyfter på händerna och säger jag står här. Och så blir han överkörd av piketbussen, säger China Åhlander.

Precis som många andra gav sig Chia Åhlander av till Limhamnstorg för att visa motstånd mot nazismen.

– Jag tyckte att polisen hade förberett sig bra med containrar och kravallstaket och kände mig trygg, säger hon.

Ju längre tiden gick blev trycket större, men inte kaosartande, enligt China Åhlander.

– Helt plötsligt utan förvarning så kommer polisryttare på häst galopperande mitt på gatan. Inga var beredda och vi var tvungna att kasta oss åt sidan. Det kändes helt galet, säger hon.

Framför henne stod en man som försökte förstå vad som hade hänt när en piketbuss dök upp.

– Han står stilla och jag står stilla. Vi försöker fatta vad som har hänt. Hästarna har precis galopperat förbi. Killen lyfter på armarna när han ser piketbussen komma och säger "Jag står här" och så blir han överkörd av piketbussen rakt framför mig, säger China Åhlander.

Förtroendet har sjunkit

Mannens vänstra ben hamnar under piketbussen.

Såg polisen att han räckte upp händerna?

– Ja, ja, ja. De såg, säger China Åhander.

Efter händelsen har China Åhlanders förtroende för polisen sjunkit och menar att det kan bli farligt om ungdomarna inte vågar lita på polisen längre.

– Poliser ska vara våra företrädare i det demokratiska samhället och inte skapa en misstro mot sig själva genom att inte vara rädda om oss medborgare, säger China Åhlander.

Skånepolisens presstalesperson Ewa Gun Westford säger om incidenten:

- Fordon behövde förflytta sig längs Linnégatan och olyckan var ett faktum. Det var bara våra fordon som rörde sig där och det var ett av våra förstärkta polisfordon som körde på en man och det ska också utredas för att se varför det hände.

Får beröm av Alhem

Polisen har fått utstå tuff kritik för sitt agerande under demonstrationen från såväl politiker som vittnen - men deras insatser får också positiva tillrop.

Förre överåklagaren Sven-Erik Alhem berömmer polisen.

– Jag har väldigt svårt att kritisera polisen för att man ställt upp med ett så stort manskap. Om man vet att Svenskarnas parti ska ha en demonstration, kan man räkna ut att det blir motdemonstrationer, vilket kan leda till ett liv och kiv. Och ställer polisen, tvärtom, med en för liten styrka så kan det leda till att det uppstår stora risker för allmänheten – och då får polisen kritik för det.

– Ställer man upp med stora styrkor med hästar och vagnar så kommer man att få kritik för det. Jag har stor respekt för polisen för att man lägger manken till för att försöka skapa ordning och reda. Det är också stora värden som står på spel – demonstrationsfriheten och grundlagsskyddade rättigheter, och att det inte går över styr.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag