Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Här blev Peter rånad och skjuten i halsen

På den här trånga och myllrande grusvägen överrumplades Peter av rånarna. De körde upp bakom honom och försökte slita av honom axelväskan. "Då ser jag att en av dem tar upp en revolver eller pistol, sen svider det till som fan och jag förstår att jag är träffad", berättar Peter.

Peter, 73, bar en miljon pesos i väskan när han överrumplades av två rånare på den folktäta gatan.

De brutala rånarna sköt Peter med tre skott - ett av dem träffade i halsen.

Nu berättar ensamseglaren från skånska Klippan för Kvällsposten om det dramatiska rånet i Colombia som höll på att göra honom förlamad.

- Det handlade bara om några millimeter, det kunde ha gått åt helvete, säger han.

Så är säkerheten i Colombia

Väpnad konflikt pågår i landet

Enligt Utrikesdepartementet bör turister i Colombia vara försiktiga, bland annat på grund av den väpnade konflikt som pågår mellan regeringen och olika höger- och vänstergerillor.

 

Rån, stöld och överfall vanligast kväll och natt

Vanligt försiktighetstänk rekommenderas. Rån, stölder och överfall förekommer såväl i storstäder som på landsorten, i synnerhet kvälls- och nattetid.

 

Bär inte smycken och värdesaker synligt

Tänk på att inte bära smycken och värdesaker väl synligt. Var också extra försiktighet vid resor med lokaltrafiken.

 

Res inte ensam - rånrisken ökar

UD avråder turister från att resa ensamma eftersom risken för rån och överfall ökar då.

 

Kidnappningar minskar

Risken att kidnappas av en gerilla eller paramilitär gren i Colombia har minskat kraftigt de senaste åren. 2010 kidnappades cirka 280 personer i Colombia, 2002 låg antalet kidnappningar på cirka 2 800.

 

Källa: UD

Nu är han utskriven från sjukhuset men minnena från det dramatiska rånet den 19 februari ligger färska hos 73-åringen. Över en svajig telefonlinje berättar nu Peter med egna ord för första gången vad som hände.

- Jag var på väg tillbaka till marinan där min båt ligger, jag hade tagit ut en miljon pesos på banken, drygt 12 000 kronor, för att betala avgiften för båten.

Han hann gå en bit och hade drygt 150 meter kvar när han märker att en motorcykel närmar sig bakifrån på den trånga grusvägen.

Började slita i väskan

Peter reagerade inte direkt, i kuststaden Cartagena är det tätt mellan motorcyklarna, men han vände sig ändå om och fick se två män på mc:n. Ansiktena doldes bakom mörka visir.

- De kom bakifrån, från en sidoväg. När en av dem började slita i min väska förstod jag att jag höll på att rånas, säger Peter.

Den skånske seglaren stretade emot och då höjdes insatsen mycket dramatiskt. En av rånarna tar upp en revolver - och trycker av.

Det första skottet träffade i skinkan, det andra i halsen och det tredje skottet tog i buken.

- Det sved till som fan men det var först när jag tittade ned och såg att det var ett hål i t-shirten och in i magen som jag förstod att jag var träffad.

Fick hjälp av ungdomar

De två rånarna försvann i hög fart med Peters axelremsväska. När de var borta skyndade flera ungdomar fram och hjälpte den skånske ensamseglaren. Han fick skjuts till sjukhus av en kille på motorcykel.

Färden blev dramatisk, kraftigt blödande och med svåra smärtor satt Peter bakpå mc:n och klamrade sig förtvivlat fast i de fem, tio minuter det tog till sjukhuset.

Där opererades han akut.

- Kulan som gick in i skinkan var inte så farlig och den i buken gick ut vid sidan om höften. Men skottet som träffade i halsen, det kunde ha gått åt helvete.

I dramat hade Peter nästan en osannolik tur. Röntgenbilder visar att kulan snuddade en av de nedre halskotorna och enligt läkarna var det bara millimeter i från att han blev förlamad. Kulan lyckades också undvika att trasa sönder de viktiga kärl som försörjer hjärnan med blod.

"Rånet sitter kvar psykiskt"

Efter tre dagar på sjukhuset skrevs Peter ut. Den första tiden efter rånet bodde han hos en svensk läkare och dennes fru som tillsammans skötte om hans sår men framför allt gav honom trygghet.

För rånet har påverkat den världsvane 73-åringen som i decennier seglat ensam över jordens hav och är van vid att klara sig själv.

- Ja. Jag har förändrats. Fysiskt mår jag bra men rånet sitter kvar psykiskt. Jag går helst inte någonstans ensam längre, jag är rädd för att utsättas för det här igen, säger Peter.

Rånarna som sköt honom är enligt den lokala polisen identifierade men ännu inte gripna. Männen tros tillhöra en liga som är ökänd för liknande rån.

Sannolikt valdes Peter ut som offer redan inne på banken.

- Bankmannen som skulle ge mig pengarna räknade igenom summan tre gånger i en räknemaskin och det finns ingen som helst anledning att göra det tre gånger. Jag tror att det var en signal till rånarna, att här är en man som tar ut en miljon kronor.

Övervakningsfilmer visar också hur Peter förföljs av en man från bankkontoret.

Efter rånet har mycket av Peters liv handlat om att återfå tryggheten och han har fått god hjälp av marinans ägare och andra seglare. Men mycket har också kretsat kring vardagliga besvär.

"Utsattes för mordförsök"

Kontokort och pass försvann vid överfallet men nu har det mesta börjat falla på plats och Peter planerar att sjösätta sin båt på måndag och lämna Colombia för nya äventyr.

- Pengarna jag blev av med är egentligen det lilla problemet. 12 000 kronor är så pass mycket här nere för att man ska kunna skjuta ner en person, jag utsattes för ett mordförsök.

- Jag är glad att jag lever, pengar kan ersättas och det som har hänt har hänt. Nu tar jag lärdom av det och ser framåt, säger Peter.

Sitter i psyket. De fysiska såren efter rånet har läkt och bara ärren där läkarna fick sy ihop Peter syns. "Men inombords har det satt sig djupt, jag vill inte gå ensam längre av rädsla för att rånas igen", säger ensamseglaren som klarat sig själv i decennier. Foto: Privat

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!